Preşedintele nepedepsit

Mai ţineţi minte relaţia lui Vladimir Voronin cu Ştefan cel Mare după învestirea acestuia în funcţie? După 2001, la 2 iulie, de ziua morţii voievodului, nimeni nu putea aprinde o lumânare sau aduce o floare la statuia din centrul Chişinăului. Scuarul în care se afla multpătimitul monument al lui Ştefan cel Mare era împrejmuit cu garduri tocmai la început de iulie, chipurile pentru reparaţii.

Nici la 2 iulie 2004, anul în care s-au împlinit 500 de ani de la moartea lui Ştefan, an supranumit al lui Stefan cel Mare şi Sfânt, preşedintele R. Moldova nu şi-a schimbat comportamentul. Deşi a fost invitat de către preşedintele României la Putna pentru suita de festivităţi dedicate voievodului, liderul comunist a refuzat invitaţia într-o manieră brutală, arătându-şi dezgustul faţă de comunitatea românească adunată cu sutele de mii, inclusiv mii de români din R. Moldova. E adevărat că Voronin nu a bătătorit cărările nici pe Aleea Clasicilor, pe la busturile lui Eminescu, Creangă – scriitori “moldoveni”, iar noile busturi ale scriitorilor români, dacă ţineţi minte, erau interzise, unul fiind găsit pe sub brazii din parc, pentru că preşedintelui R. Moldova nu îi plăceau clasicii literaturii române. Exista totuşi un  scriitor pe Aleea Clasicilor din Chişinău la care mergea Voronin cu flori, însoţit de elita sa politică la fiecare zi de naştere a acestuia. Numele lui este Aleksandr Puşkin, un clasic al literaturii ruse, autorul poemului “Prokleatîi gorod Kişiniov” (Chişinău – oraş blestemat).

Voronin a fost, totuşi, la Putna. Abia în noiembrie 2004. A plecat singur, parcă pe furiş, fără a fi însoţit de “patrioţi” înveliţi în drapelul lui Ştefan. Ce revelaţie o fi trăit liderul comunist la Putna, de unde a revenit cu o idee fixă: să îl privatizeze pe Ştefan cel Mare, transformându-l în simbolul său, al liderului comunist?

După vizita sa la Putna, monumentul lui Ştefan cel Mare nu mai era îngrădit în zilele de 2 iulie, dar asta nu înseamnă că mergea cu toată lumea de rând să îl omagieze, şi cu atât mai mult, asta nu înseamnă că cetăţenii R. Moldova, cei care l-au omagiat pe Ştefan cel Mare toată viaţa, fie surghiuniţi în Siberia, fie ţinuţi prin beciurile NKVD sau marginalizaţi şi sărăciţi de către regimul comunist, puteau accepta să participe la acest sacrilegiu.

De aceea Voronin a început să trepede sistematic la monumentul lui Ştefan din Chişinău, de ziua Independenţei, chiar şi de ziua lui Ştefan, dar o făcea tot cumva pe furiş, însoţit doar de elita sa comunistă. Vizitele erau scurte, după care, pe lung, la Ştefan venea mulţimea românofilă, cu flori mai simple, cu sentimente mai adevărate şi cântece mai patriotice.

Deşi era liderul Partidului Comunist, Voronin nu a afişat vreodată scuze pentru ce i-au făcut guvernele comuniste monumentului lui Ştefan de la Chişinău. Locuitorii mai vechi ai capitalei ţin minte peregrinările bietei statui. Mai întâi, în 1940, imediat dupa ocupaţia sovietică, postamentul monumentului, executat de sculptorul Alexandru Plamădeală, a fost aruncat în aer. De ce nu a fost aruncat şi monumentul? Pentru că se reuşise evacuarea  rapidă a acestuia în România. A răspuns cineva pentru acest act de vandalizare, şi-a cerut cineva scuze? Nu. Ba mai mult, pe locul în care fusese aruncat în aer soclul statuii lui  Ştefan cel Mare – a fost instalată în grabă statuia lui Stalin.

Mai târziu, Ştefan a fost readus la Chişinău, fiind instalat acolo unde e şi acum. Comuniştii sovietici, însă, nu l-au lăsat în pace. Au întreprins mai multe acţiuni pentru “ascunderea” lui Ştefan. În 1959 se luase aşa o decizie, şi noroc de văduva sculptorului, Olga Plămădeală, care i-a scris liderului sovietic comunist Hruşciov, vorbindu-i nu de patriotism, ci de artă.

În 1971, însă, niciun argument nu a mai fost convingător. Comuniştii l-au mutat pe Ştefan cel Mare, cu tot cu soclu, cu 18 metri în adâncul parcului, departe de ochii lumii.

Au trecut anii. Monumentul a fost readus la locul său pe timpul lui Mircea Druc şi al lui Ion Ungureanu. Cu efort, cu suferinţă, cu cheltuieli. E adevărat, nimeni nu a aşteptat scuzele comuniştilor pentru călcarea în picioare a acestor simboluri, pentru că ştiau că exponenţii unui atare partid nu cunosc cultura scuzelor şi a reparării greşelilor. Totodată, nimeni nu a fost pedepsit, pentru nimic.

Mai târziu, nepedepsiţii au revenit la putere. Apoi – l-au privatizat pe Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acum, ne ţipă isteric simbolurile prin centrul Chişinăului şi le scandalizează pe la Bălţi.

Actualii “proprietari” ai lui Ştefan cel Mare, ai drapelului său nu-i vorbesc limba şi nu-i cunosc istoria. Nici nu sunt de vină, deoarece au fost atraşi de un preşedinte nepedepsit (deci fără vină?) pentru că a spurcat un simbol. Tinerii care strigă acum în centru “Maldova, noi sînţem acasî” şi femeile în blănuri care strigă “Jios aliansu” au dreptatea lor, pentru că au fost crescuţi şi educaţi într-un sistem al impunităţii liderilor politici comunişti.

Moldova are o veche datorie – pedepsirea crimelor comuniste. Peste ele, s-au asezat demult crime noi, mai “democrate”. Coada impunităţii politice s-a lungit. Ridică-te, Ştefan.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Gabriel Bindea

  Tot timpul m-am intrebat cum de a fost posibil ca toparlanul asta de Voronin sa poata sa-si bata joc atata timp de tot ceea ce avea mai sfant un intreg popor – simbolurile nationale si limba.
  E bine totusi ca sunt oameni care nu uita ca el trebuie sa dea socoteala.

 2. Marga

  ANUL 2012:
  DOSARELE MARII RE-INTREGIRI DE LA NISTRU LA TISA ( III / 21 )
  ——————————————————————————–
  Un senzaţional mesaj-referendum
  al unei civilizaţii extraterestre avansate
  ce se adresează tuturor oamenilor de pe planeta Pământ (II)
  ———————————————————————————————
  http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7059

  Veţi putea constata cu uşurinţă că, prin Unirea voastră
  ce va fi realizată pentru a duce la îndeplinire scopuri bune,
  o gigantică putere manifestatoare va apare imediat în voi şi,
  în felul acesta, veţi duce la bun sfârşit cele mai dificile proiecte
  care li se par a fi imposibile celor apatici
  sau celor care sunt măcinaţi de îndoieli.
  Uniţi-vă pentru a duce la îndeplinire scopuri care
  se bazează pe idealuri sublime elevate şi grupaţi-vă pentru astfel
  de acţiuni fie câte 3, fie câte 5, fie câte 10, fie câte 100, fie câte 1000
  şi îndrăzniţi să acţionaţi întotdeauna în slujba binelui,
  fiind de fiecare dată animaţide intenţii puternice clare şi ferme.
  —————————-
  Sentimentele intense şi profunde de bucurie, de iubire şi de fericire
  sunt fără încetare foarte căutate în univers, dat fiind faptul că energia fundamentală a acestor sentimente este întotdeauna divină.
  Atât întreaga fericire, precum şi tot binele şi armonia pe care
  vă vom ajuta să le descoperiţi se vor răsfrânge întotdeauna
  şi asupra noastră. Acum vine momentul să vă aduceţi aminte
  de întrebarea ce v-a fost pusă:

  Doriţi într-un mod clar şi ferm să ne vedeţi apărând ? !

 3. vlad

  Voronin nu a fost si nu va fi pedepsit pentru profanarea SIMBOLICII RM pentruca nu are cine sa-l pedepseasca.Nu zic ca dn. Sleahtitchi e super-ministru,dar uitati-va cum se rafuiesc colegii lui din pldm pentru ISTORIA ROMANILOR! Si-acum ne intrebam : poate acest pldm sa apere demnitatea nationala ???!!!

 4. costica

  DOMNULE PRESEDINTE NICOLAE TIMOFTI,
  PURTATI UN NUME CURAT ROMANESC, FARA AMESTECURI SLAVE, SPER CA SI SUFLETUL SA VA FIE LA FEL DE CURAT. PARETI SI SPER CA SUNTETI UN OM CULT, UN OM CITIT, UN OM CARE A VAZUT MULTE LA VIATA LUI SI NU SE TEME DE NIMIC.
  DOMNULE PRESEDINTE NICOLAE TIMOFTI,
  VA ROG SA NU II UITATI PE MIHAI EMINESCU, GRIGORE VIERU, ION SI DOINA ALDEA TEODOROVICI PE FRUNTASII UNIRII INCULET SI NISTOR CARE AU SUFERIT IN INCHISORILE COMUNISTE.
  DOMNULE PRESEDINTE NICOLAE TIMOFTI,
  VA ROG SA NU UITATI CRIMELE COMUNISMULUI IMPOTRIVA BIETILOR ROMANI MOLDOVENI DIN BASARABIA, DE RIURILE DE SINGE IN CARE SATANA BOLSEVICO — ATEISTA S-A SCALDAT CU MULTA BUCURIE. VA ROG SA NU UITATI DE COPILASII CE AU FOST RIDICATI CU FAMILII CU TOT LA MIEZUL NOPTII DE SATANELE — N.K.V.D.-ISTE SI CARE NU AVEAU ALTA VINA DECIT ACEEA CA ERAU ROMANI, IAR APOI S-AU PRAPADIT IN SIBERII FARA DE SFARSIT,
  DOMNULE PRESEDINTE NICOLAE TIMOFTI,
  DACA VE-TI UITA ACESTE LUCRURI DUMNEZEU NE VA RAZBUNA, DEOARECE ASTA NATIE ROMANA CARE S-A NASCUT CRESTINA A LASAT INTOTDEAUNA RAZBUNAREA DOMNULUI IAR EL IN IMENSA LUI BUNATATE A PLATIT FIECARUIA DUPA FAPTA.
  DOMNULE PRESEDINTE NICOLAE TIMOFTI,
  ROMANII DIN ROMANIA MARE AU DREPTUL FIRESC LASAT DE DUMNEZEU SA SE UNEASCA IN HOTARELE ISTORICE DE LA NISTRU PINA LA TISA CUM SPUNEA EMINESCU, FITI ASADAR ARTIZANUL UNIRII SAU RE-UNIRII ROMANILOR, EXPLICATI STRAINILOR DIN BASARABIA CA DE NIMIC NU AU A SE TEME DACA SUFLETUL SI CUGETUL LE ESTE CURAT. EU SUNT URMASUL UNUI ROMAN DIN TINUTUL NEAMTULUI CARE A LUPTAT PINA LA COTUL DONULUI SI STALINGRAD, S-A INTORS SANATOS IN TARA, DAR DUPA VINZAREA DE LA 23 AUGUST 1944 A PLECAT IN PRIZONIERAT IN SIBERIA, DAR SI DE ACOLO S-A INTORS. NICIODATA DAR ABSOLUT NICIODATA NU A VORBIT URAT DE FRATII NOSTRI DIN BASARABIA SI BUCOVINA DE NORD, DIN CONTRA MEREU NE PUNEA SA NE INCHINAM SI SA POMENIM IN RUGACIUNI DESPRE VOI SI DESPRE DORUL DE UNIRE. NU A MAI APUCAT ACESTE VREMURI, LA 67 DE ANI A MURIT DE CANCER, MAI EXACT IN ANUL 1986, PENTRU EL NU VOI INCETA SA MA LUPT CAT POT PENTRU ACEST VIS.
  COSTICA ROMANUL DE LA PIATRA NEAMTULUI, TEL 004.0740531519.
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA ROMANIA MARE

 5. Sakartvelo

  mesaj pentru presedintele Nicolae Timofti !
  ———————————–
  Modelul georgian, introdus de
  Mihel Saakashvili:
  ——————————————
  III.
  Sugestii bazate pe model georgian, datorat unei voințe politice de fier, unei liberalizări hotărîte și nimicirii paranoidale a manifestărilor de corupție.
  Mihel Saakașvili
  a declarat la Summitul NATO de la București:

  ”Georgia este model pentru întreaga lume. Nu există țară în lume căreia să nu i se potrivească democrația. Nu există popor căruia să nu i se potrivească o dezvoltare impetuoasă. Nu există particularități culturale care să fie piedici pe calea spre libertate”.

  1. Localitățile de frontieră respectă normativul trecerii acesteia în cel mult 15 minute.
  2. Orașele au edificii și case cu fațade curate și iluminate.
  3. Localitățile cu obiective și atracții turistice sînt accesibile investitorilor.
  4. Libertate economică maximă și simplificarea interacțiunilor cetățenilor cu statul.
  5. Combaterea corupției în sfera administrării de stat.
  6. Desființarea Sanepid-ului.
  7. Desființarea Inspectoratului antiincendii.
  8. Lichidarea a zeci de departamente si anularea a sute de proceduri de autorizare.
  9. Reducerea, în consecință, a 20 la sută din funcționarii publici.
  10. Reducerea, de la 1000 la 150 a autorizărilor, licențelor si a patentelor în business.
  11. Deschiderea companiei de orice formă de proprietate în 13 minute, la orice sucursală bancară, unde stă un împuternicit din partea Ministerului Justiției.
  12. Deschiderea, în doar o zi, a afacerii sau înregistrarea unei societăți comerciale, cumpărarea ori luarea în arendă la un preț suportabil a unei încăperi.
  13. Nici un investitor nu este amenințat de bandiți sau polițiști.
  14. În locul celor 20 de impozite există doar 7.
  15. Impozitul pe venit este de 12%.
  16. Numărul taxelor de import a fost redus de la 16 la 3 – 0%, 5% și 12% – stabilite pentru grupuri clare de mărfuri.
  17. Pentru o mare parte din mărfuri, mașini și utilaje taxa e 0%, iar cea de 12% se aplică doar unor tipuri de produse agricole și materiale de construcție. Vama nu luptă pentru colectarea taxelor, ci pentru viteza de devămare.
  18. A demarat în masă privatizarea, inclusiv a întreprinderilor strategice, a portului, aeroportului, stațiunii balneare, a întreprinderii de distribuire a energiei electrice.
  19. Reforma funciară – după principiul ”cel mai bun stăpîn al pămîntului e proprietarul”. Au fost privatizate 460 mii de hectare de teren agricol din cele 700 mii. 300 mii au fost date în arendă și, pentru cumpărare, trebuie achitată plata pe 10 ani pentru arendă, inclusiv în rate. Cine poate achita în 5 ani, plătește 70% din costul total, cine poate achita într-un an – plătește 50 la sută din cost.
  20. Între anul 2004 și 2008 economia georgiană a crescut anual cu 9-12%.
  21. Salariul mediu a crescut, în Georgia, de la $30, în 2005, la $240, în 2010.
  22. Lichidarea corupției a început de la sondajul efectuat la școală, unde, în anii 2000, un număr de 75% de băieți se doreau hoți în lege/autorități penale, iar 50 la sută din fete se doreau soții ale acestora. Statul era condus de hoții în lege, de polițiști corupți și de funcționari-ciocoi.
  23. În anul 2005, în Georgia a intrat în vigoare legea ce îi condamna la închisoare pe toți care se declarau autorități penale, chiar dacă nu existau probe că ar fi vinovați. Conform ”Codului onoarei” nescris, autoritatea penală nu își neagă statutul de criminal și trebuie să răspundă afirmativ. Adunarea lor la Moscova le-a permis să răspundă negativ. Atunci comisarii regionali de poliție au primit o circulară că, peste o lună, vor fi concediați dacă în zona lor rămîne vreun hoț în lege. Au fost arestați 214 autorități penale și în Georgia nu mai există niciunul.
  24. Dacă înainte se furau în Georgia 50 automobile pe zi, acum se fură unul în jumătate de an și nimeni nu încuie mașina.
  25. Micile infracțiuni și cazurile de corupție aufost echivalate crimelor grave și numărul arestaților a crescut de la 5 la 20 mii.
  26. Pentru furtul unui telefon mobil se încasează 7 ani. Toți fug după cel ce și-a uitat telefonul undeva.
  27. În vara anului 2005 a fost curățit aparatul de stat – într-o zi au fost concediate 14 mii de persoane din poliția rutieră. Poliția rutieră a fost lichidată, au fost angajați tineri noi în Poliția generală. Trei luni nu au fost controlate mașinile pe străzi și nimic nu s-a întîmplat.
  28. În trei luni noua poliție a primit salarii de $400 față de $30, uniformă nouă și mașini noi Volkswagen Passat. Oamenii au fost șocați de comportamentul noilor polițiști, angajați după teste elaborate cu parteneri vestici.
  29. Polițiștii care iau mită sînt imediat concediați. Toate mașinile au camera video, se înregistrează discuțiile echipajului și locul accidentului/incidentului, oamenii pot fi interogați numai în vizorul camerei video. Ieșirea pe linie cu mașini defectate duce la concedierea echipajului și a angajatului care a autorizat ieșirea mașinii pe linie.
  30. Polițiștii sînt binevoitori, nu încasează mită, se limitează, cel mai frecvent, la avertismente orale sau în scris. Încrederea oamenilor în poliție e de 82% – un rezultat șocant.
  IV. Obiective georgiene, care pot fi și moldovenești
  În școală studiile vor fi după model european – pînă la clasa a cincea și după, cu accent pe engleză și computer, cu anglolingvi invitați și laptopuri conectate gratis la Internet pentru elevi.
  În sistemul de sănătate – se va trece la privatizarea spitalelor, introducerea medicinii cu asigurare și propagarea modului sănătos de viață.
  În justiție – introducerea Curții juraților.
  Ca un corolar, se va adopta Actul libertății economice, discutat în societate, care va cuprinde:
  – Cheltuielile de stat nu pot depăși 30% din PIB.
  – Deficitul Bugetului de stat nu poate depăși 3% din PIB.
  – Datoria de stat nu poate depăși 60% din PIB.
  – Este limitată crearea fondurilor extrabugetare.
  – Este limitată corelarea veniturilor bugetare cu cheltuielile bugetare.
  – Este interzis amestecul birocrației.
  – Este interzisă sporirea numărului total al autorizărilor și licențelor.
  – Este interzisă crearea unor noi organe de reglementare, suplimentar celor existente în sfera financiară, în infrastructură și comunicații.
  – Este interzis controlul prețurilor de orice gen, inclusiv al dobînzilor.
  – Este interzis ca statul să dețină bănci de stat și alte institute financiare.
  – Sînt interzise orice limitări în convertirea valutei naționale.
  – Sînt interzise restricțiile în circulația capitalului, inclusiv repatrierea profitului și a capitalului investit.
  – Nici un nou impozit nu poate fi introdus, nici o taxa de impozit nu poate fi mărită decît prin referendum național.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *