Pozele politicienilor

În aceste zile, prima pagină a celor mai mari ziare olandeze este ocupată de imagini legate de campania de vaccinare împotriva gripei mexicane, desfăşurată acum în întreaga ţară.

Deşi  nu veţi întâlni, prin gări, prin aeroporturi sau prin magazine, nicio persoană cu mască medicinală pe faţă, iar în toate localurile publice grupurile sanitare funcţionează perfect, campania de vaccinare a captivat atenţia presei şi a ocupat prima  pagină a ziarelor cotidiene din Ţara Lalelelor.

Totodată, spaţii  extinse sunt dedicate fenomenului depresiilor şi consumului de antidepresante, chiar dacă, pe străzile din Amsterdam, nu veţi întâlni cerşetori frânţi de foame, de sărăcie sau de boală. Depresiile încă nu au ieşit în stradă, dar jurnaliştii au decis că, după Campania de vaccinare împotriva gripei mexicane, aceasta ar fi tema nr. 2, după importanţa pentru public.

Astfel, ziarele preferă să le prezinte cititorilor imaginea unui creier de om, pe care sunt marcate  locurile cele mai vulnerabile la depresii, decât pozele unor politicieni care au fost sau nu la vreo şedinţă oficială, s-au aflat în vreo delegaţie sau au făcut vreo declaraţie, gândită sau negândită.

De altfel, pozele politicienilor lipsesc cu desăvârşire din paginile publicaţiilor olandeze, care, deşi sunt şi ele victime ale crizei economice mondiale, rezistă, păstrându-şi cititorii, numărul cărora  depăşeşte zilnic sute de mii de persoane.

Banii, anturajul, sănătatea, siguranţa persoanei şi viaţa copiilor, aceste teme fac citibilă presa din Olanda, conferindu-i o stabilitate economică, chiar dacă relativă.

În umbra acestor teme, politicienii îşi fac treaba, astfel încât localităţile sunt curate, drumurile reparate, gările bine amenajate, oamenii se simt în siguranţă, la orice oră de zi sau de noapte, vaccinul împotriva gripei mexicane, de calitate sigură, ajunge, în primul rând, la copii, iar feţele prostituatelor din cartierul felinarelor roşii sunt protejate de camerele de luat vederi, din perspectiva unui alt viitor pe care, eventual, acestea şi  l-ar dori cândva.

Aneta Grosu
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. casandra

  Mereu ne-a placut sa ne uitam peste gardul vecinului (fie si a unui mai indepartat) si imediat sa cadem in una din cele doua (teoretice) extreme: ori ne amuzam savuros de ceea ce noua ne pare ca nu-i in regula, ori ni se acutizeaza vechea patima a invidiei… Mai ales cind se manifesta cel de-al doilea simtom, incepem sa vedem cit de negru e la noi in tara, pe fundalul “imaculatei” imagini straine.
  Si asta fiindca e greu sa fim obiectivi. Fiindca ne place sa etichetam valorile unei tari (si non-valorile…) din momentul in care pasim pe pamintul acesteia, aburiti de entuziasmul ghizilor sau de cel propriu, inca mai abitir…
  Cind intri intr-o casa straina, trebuie sa te mai acomodezi pina vezi fisurile peretilor, de multe ori abil deghizate de stapini TOCMAI PENTRU A NU SE VEDEA !
  Rudele mele, aflate in Olanda mai mult de un deceniu, spun c-ar fi multe fisuri si-n “peretii” politico-sociali olandezi…
  Or discretia politicienilor nu intotdeauna este un semn ca totul merge bine…
  Ce zice vestita intelepciune populara? Zice ca nu e periculos ciinele care latra, ci celalalt … Discret!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *