Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Portretul lui Obama în toate…

Portretul lui Obama în toate sălile de judecată

Deunăzi văd pe reţelele de socializare câteva mesaje laudative privind inaugurarea în regiunea transnistreană a trei grădiniţe noi. Pozele îi înfăţişează pe liderii de la Tiraspol privind înduioşaţi concertul festiv al copiilor dedicat inaugurării, iar pe peretele grădiniţei străluceşte o placă albă de marmură pe care scrie cu litere aurii în limba rusă: „Grădiniţa Spicuşor. V.V.Putin – în dar Transnistriei”.

Grădiniţele noi şi bine dotate sunt cel mai bun lucru care i se pot întâmpla unui copil de vârstă preşcolară. Comunicarea, pregătirea de şcoală în condiţii bune le vor lăsa amintiri pentru totdeauna. Inclusiv inscripţia cu litere aurii de pe placa de marmură. Cadou de la un om pe care îl cheamă V.V.Putin.

În aceeaşi perioadă în regiunea transnistreană s-au întâmplat mai multe donaţii străine. Mii de euro europeni au fost investiţi în diferite localităţi din regiune pentru instituţiile preşcolare, şcolare, de sănătate, sociale. Dar, aceste mii au fost investite fără plăci de marmură cu litere de aur. Suedia a investit, de exemplu, peste 200000 de euro în combaterea violenţei în familie în zonă. Cum ar fi să existe câte o placă de marmură cu portretul aurit al lui Carl Gustaf al XVI-lea, Regele Suediei, pe gardul fiecărei case în care a fost soluţionată problema violenţei? Cum ar fi oare ca micuţii din familii în care se aplică violenţa să ştie că Suedia, cea învinsă de Suvorov, îi ajută acum pe părinţii lor să nu mai aplice bătăi, sudalme şi umilinţe?

Cam la fel e şi de cealaltă parte a Nistrului. Prin centrul Chişinăului vedem deseori perindându-se drapele ale URSS, portrete ale lui Putin sau panglici negru-oranj ale gloriei militare ruseşti. Le poţi găsi uneori chiar pe automobilele donate Ministerului de Interne de către Ambasada SUA, prin spitale renovate de comunitatea europeană, prin instituţii dotate cu utilaje dăruite de state europene.

Cum ar fi să vedem portrete ale Reginei Marii Britanii pe clădirile dotate cu rampe de acces în instituţiile publice de la Căuşeni? Sau pe casele locuitorilor din Găgăuzia care au scăpat de şomaj datorită finanţărilor britanice? Sau portretul Angelei Merkel pe robinetele gospodăriilor din Ceadâr-Lunga, căci sistemele de apă potabilă din Cazaclia, Tomai, Beşghioz şi Baurci au fost reparate pe banii UE.

Plăci cu numele lui Milos Zeman, preşedintele Cehiei, ar trebui instalate la pieptul multor locuitori din Lunga şi Mărculeşti, raionul Floreşti. Apa din fântânile lor conţine petrol, după o crimă ecologică produsă de sovietici în anii ‘70. În unele fântâni concentraţia de combustibil e atât de mare, încât locuitorii aprind focul cu această apă. Tot de acolo fac şi borş, distrugându-şi sănătatea. Aşa au trăit şi au murit oamenii din Lunga şi Mărculeşti timp de 45 de ani, până când Guvernul Cehiei a decis să investească 1,3 milioane de euro pentru curăţarea apelor şi a solului de petrolul sovietic.

Cahulenii ar trebui să poarte la gât plăcuţe cu numele lui Klaus Iohannis. România a donat mii de euro pentru renovarea şi reutilarea staţiei de transfuzie a sângelui din raion. Sângele colectat în condiţii adecvate salvează vieţi de copii, tineri, vârstnici, români, ruşi, găgăuzi, indiferent de rasă şi etnie.

Preşedinţii statelor UE nu ajung totuşi pe plăci de marmură din instituţiile şi obiectivele construite în R.Moldova. Merkel, Sarkozy, Iohannis, Carl Gustaf al XVI-lea nu sunt înscrişi cu litere de aur. Pentru că nu au donat din banii lor, ci din banii contribuabililor, din banii fiecărui cetăţean plătitor de taxe al UE.

Toate instanţele judiciare din R. Moldova au primit calculatoare şi echipamente electronice din partea USAID, logotipul căruia este însoţit de fraza „Din partea poporului american”. Cum ar fi să vedem, totuşi, portretul lui Obama sau al Angelei Merkel în toate sălile de judecată din R.Moldova, căci poate îşi mai amintesc şi judecătorii de ce au săli renovate şi echipamente noi? Poate ne judecă „în numele poporului american şi european”?