“Popirea” Alianţei

Vizitele, pe care le-a îndesit V. Voronin la Moscova nu sunt excursii la mauzoleul lui Lenin, chiar dacă ruşii i-au montat o “inimă nouă”. Şi nici declaraţiile lui Putin despre refacerea URSS nu sunt figuri de stil, după ce acum trei săptămâni ordonase FSB-ului rusesc să treacă la “marea ofensivă” în Belarusi, Kazahstan şi, paralel, Ucraina.

După Bulgaria (20 februarie) şi Slovenia (27 februaie), marţi, la acelaşi interval, strict, de o săptămână, a fost dat jos guvernul şi la Chişinău, în urma unei tranzacţii dintre comuniştii lui Voronin şi democraţii lui Lupu, ajutaţi, lateral, de cei câţiva “socialişti” ai lui Dodon şi neafiliaţii M. Godea şi S. Sârbu (54 de voturi din 101). Mesajul din ajun al preşedintelui României, Traian Băsescu, “sper din tot sufletul ca AIE să rămână în picioare şi Moldova să nu rateze mâine“, fie că nu a fost auzit la Chişinău, fie că a fost prost înţeles de cei care trebuiau să-l înţeleagă. Cu tot regretul, “Alianţa” a ratat. Orgoliile şi frustrările au prevalat. Banul (murdar) în politică s-a dovedit a fi mai presus decât interesele Moldovei. Împăcarea a cedat răzbunării. Nici Vilniusul nu a mai contat nimic în reglările de conturi dintre PD şi PLDM. Aşa sau altfel, guvernul a căzut. De fapt, a fost sacrificat. Degeaba încearcă M. Lupu să se ascundă după deget şi să ne convingă că nu Plahotniuc ar fi motivul demiterii guvernului, pentru că nu poţi să-l crezi pe Lupu mai mult decât pe Ghimpu, care recunoaşte că “i-am spus lui Filat de mai multe ori să-i dea pace, să nu se atiungă de Plahotniuc, pentru că atunci zboară şi el cu tot cu guvern şi s-a terminat şi cu Alianţa”. Să mai îndrăznească acum Lupu să zică “nu”.

Demitere ori sacrificare?

După demiterea de marţi a guvernului, Voronin a triumfat, PD-iştii, alături de comuniştii au jubilat, iar V. Plahotniuc (“păpuşarul”) a fost cât pe ce să scoată pistolul direct în sala Parlamentului şi să tragă un foc, în sus, de bucurie. Avea şi pentru ce. De la 1990 încoace, noi am mai avut parte de guverne sacrificate (guvernul Druc, guvernul Sturza), dar niciodată, încă, pe seama reglărilor banditeşti de conturi. De data asta, s-a întâmplat. “Razborcile” dintre Plahotniuc şi Filat au mers prea departe, iar Parlamentul le-a făcut, prea din plin, jocul, indiferent de faptul care dintre cei “doi Vlazi” e cu mai multă sau mai puţină dreptate, care e mai “breaz” sau “tărcat”, mai hoţ, mai “mafiot” sau “contrabandist” (definiţiile le aparţin lui Filat şi Plahotniuc). Curioasă situţie, până la urmă. S-ar putea ca Voronin, Dodon sau Lupu să se creadă ei marii câştigători din acest duel al “Vlazilor”. Eroare. Prin votul de marţi, ei i-au făcut onoare lui Vlad Plahotniuc, acelui Plahotniuc, pe care cu două săptămâni în urmă îl dădeau jos (cu excepţiea lui Lupu) din prezidiul Parlamentului. Partea cea mai proastă a lucrurilor, din tot ce s-a întâmăplat cu demiterea guvernuliui, e că în politica moldovenească îşi face loc tot mai multă lume, venită din economia tenebră şi că această lume nu este capabilă şi nici nu are vocaţia să facă altfel de politică, decât una bazată pe regulile de joc dintr-o lume certată cu legea, altfel-zis, criminală.

Aluzii la 7 Aprilie

Joia trecută, în Parlament, imediat după depunerea moţiunii de cenzură privind demiterea guvernului, V. Voronin declara presei, că această guvernare (nu doar guvernul) este una ticăloasă, mafiotizată, criminalizată şi că trebuie să plece. Altfel, comuniştii scot lumea “la revoluţie” – a fost o aluzie, probabil, la repetarea precedentului 7 Aprilie, 2009, când, sub presiunea străzii, comuniştii, care falsificase alegerile parlamentare, se văzuse nevoiţi să-şi desumfle scorul electoral şi să se pomenească la putere fără renumitul “vot de aur”, care le-a şi jucat festa la alegerea şefului statului. Scrutinul repetat din 2010 a fost un “război electoral” total pierdut pentru comunişti. Nici incendierea raichstagului (sediului Parlamentului), nici devastarea preşedinţiei şi nici “coridoarele morţii”, de fabricaţie NKVD-istă, nu a pitut ajuta PCRM-ul să se menţină la guvernare. Toate tentativele lui Voronin de a ajunge la o înţelegere cu PD sau PLDM, pentru o guvernare comună, au eşuat. Respinşi, ba de PD, ba de PLDM, comuniştii s-au pomenit în afara axei de guvernare – situaţie, cu care Voronin nu s-a împăcat şi pe care nu le-a iertat-o niciodată lui Lupu şi Filat. Ideea de a se revanşa a fost şi rămâne pentru PCRM o sarcină mereu la ordinea zilei. Tocmai din acest motiv, Voronin nu a ezitat să voteze nici pentru desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului (dăruită de PL lui Plahotniuc. Dacă intra M. Ghimpu pe funcţie, nu se ajungea la asta) şi nici pentru debarcarea guvernului Filat. Comuniştii, cu “surul” de Voronin în frunte (vorba aceluiaşi Ghimpu) nu au făcut decât să profite de situaţie şi să-şi facă, băieţii, intersele. Vorba populară: “când doi se bat, al treilea cîştigă” – lucru pe care nu cred că l-ar putea nega nici Lupu, nici Ghimpu, nici Filat. La fel cum nu putem nega nici acuzaţiile lui Voronin că Alianţa de Guvernare este una percepută în societate ca mafiotizată şi coruptă. E greu să nu-i dai dreptate, numai că Voronin se face a uita că, de fapt, mafia de stat, corupţia de stat, banditismul de stat, fraierismul politic, pofig-ismul moral, abuzul de putere, desconsiderarea legii (Voronin era legea supremă in stat), dosarele la comandă, guvernarea la telefon, sechestrarea afacerilor de către cuplul Plahotniuc-Voronin-junior, raider-ismul bancaro-financiar etc, toate se trag de la “Voronin-împăratul”. V. Voronin era şi şef de stat, şi şef de parlament şi şef de guvern, şi procuror general, şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, şi preşedintele Curţii Constituţionale, şi preşedintele Camerei de Comerţ, şi ministru de Interne, şi ministru de Externe, şi primar general al Chişinăului … V. Voronin era statul şi statul era V. Voronin.

Putin, cu gândul la URSS

Lui Voronin nu poate să nu i se facă dor de anii 2001—2009. E visul lui de aur. Dar ce are de câştigat din asta Lupu, pe care Voronin l-a chidănit (în 2009) de pe pista prezidenţială, ca pe un neisprăvit, iar de trei ani încoace nu l-a mai scos din “lenos” şi “2 metri de bulbuci”. Sau Plahotniuc, care l-a “fraierit” pe Voronin-fiul şi a atantat la “proprietăţile” familiei Voronin? Să nu-şi dea seama nici unul şi nici altul, sau cei de pe lângă ei, că dacă revine Voronin la putere, “pre mulţi îi va popi”? – vorba lui Lăpuşneanu. De fapt, “popitul” a şi început. Primul a fost Plahotniuc, a urmat V. Filat, următorul, cel mai probabil, va fi M. Lupu. Ghimpu nu are funcţie şi, deocamdată, este singurul avantajat, dar nu se ştie ce va fi în cazul în care Voronin se întoarce de unde a plecat în 2009. Legea privind anularea simbolicii comuniste din viaţa publică, Voronin nu va ierat-o nimănui. Şi nici 7 Aprilie. Şi nici ceea ce a urmat după 7 Aprilie, mai ales respingerea de către PD şi PLDM a ofertei de guvernare comună cu PCRM. Nu va fi simplu. Mai ales că planul de guvernare al lui Voronin va fi de data asta unul foarte bine coordonat cu Moscova şi controlat de Putin. Vizitele pe care le-a îndesit V. Voronin la Moscova nu sunt excursii la mauzoleul lui Lenin, chiar dacă ruşii i-au pus sub cămaşă o “inimă nouă”. Şi nici declaraţiile lui Putin despre refacerea URSS nu sunt figuri de stil, după ce acum trei săptămâni ordonase FSB-ului rusesc să treacă la “marea ofensivă” pe frontul ex-sovietic. “Vă rog, în această privinţă să conlucraţi îndeaproape cu omologii noştri din Belarus şi Kazahstan, şi alte state implicate în procesul de integrare…”. Citat din Putin. Vă daţi seama la ce nivel se va discuta problemele reintegrării – la cel al serviciilor secrete. Proiectul lui Putin, de fapt, nu e nou. Şi nici doar pentru spaţiul ex-sovietic. A fost Georgia, după ea, mai proaspăt, Bulgaria, acum o săptămână Slovenia… Rusia intenţionează să creieze situaţii de instabilitate şi criză politică la frontierele cu UE, pentru a-şi uşura ofensiva pe interiroul ex-URSS. Rezistăm? Sau, după cazul de marţi, deja am început a cădea pradă “proiectului Putin”? Poate Putin-Voronin?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. observator

  Am votat pentru Filat si n-am stiut ca e un intrigant,ca interesele sale personale in a se razbuna pe Plahotniuc va pune mai presus decit interesele tarii.A exploatat la maximum cazul cu tragedia familiei lui Sorin Paciu doar ca sa-l dea jos pe Zubco.Chiar si dupa ce familia Paciu a rugat sa fie lasati in pace ii punea si pe altii sa speculeze pe cazul dat.PLDM voteaza cu PCRM si in Parlament,CMC Chisinau,la Floresti,Cantemir s.a.Cind spuneau altii ca e un minciunos nu credeam.

 2. Deportatul

  Articol puternic.
  Conform DEX – “popíre… proptire a ceva cu ajutorul popilor,”
  Acum nu ştiu de chiar şi popii de vor putea pune proptiri pentru Alianţă !? Cu atît mai mult că în Alianţă sunt urmaşii comuniştilor P.Lucinschii şi Voronin.

  Alianţa a rămas fără proptiri şi este rezultatul votării masive de către cetăţeni a oligarhilor-urmaşii lui Lucinschii şi lui Voronin.
  Despre Plahotniuc, venit de la Voronin, s-a scris multe.
  Despre Filat, venit de la Lucinschii, mai puţine se spune
  Unul din forumişti se întreba
  -în 1998 cine la promovat pe Filat la vîrsta de 29 ani, un necunoscut în politică la funcţie însemnată şi cine la convins pe P.Lucinschii să a-l avanseze mai departe? FSB sau Masonieria?
  – De ce cetăţenii au uitat că în 2005 pe Voronin – Preşedite l-au votat nu numai Roşca, dar şi Filat?
  – Că Filat a fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu de condamnarea comunismului şi de retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM
  – Că Filat umbla la meci de fotbal cu Smirnov, cu Şevciuc la concerte în timp ce aceştea îşi bat joc de copii-elevi, bag cetăţenii RM nevinoveţi în puşcării
  – Că Filat a luptat cu colegii din AIE, ca şi Roşca în ADR.
  – Oare nu era de aşteptat ca Filat să refuze de a mai fi în AIE? Şi cum de înţeles că Delaraţia a făcuto la ora 13, pe data de 13 februarie a.2013? (ultima întrebare nu are mare însemnătate)

  Suntem unicul stat din Europa unde masiv votăm foştii activişti partidului comunist de pe vremea urss şi urmaşii lor (Filat de la Lucinschii; şi Lupu, Plahatniuc de la Voronin), şi aceştea pe ocupantul Rusia al numeşte “Aşliat strategic” , adica un fel de prieten de cătăramă.

  Schimbarea mentalitatea politică a cetăţenilor, a nivelului de trai, depinde dacă vom avea mai mulţi JURNALIŞTI CU DEMNITATE NAŢIONALĂ
  ACUM DOAR JURNALIŞTII POT PUNE PROPTELE ALIANŢEI

 3. vlad.tepes

  Prima varianta de guvernare AIE,FILAT,mergea la functia de Presedinte a Parlamentului ,dar sa razgindit siluat functia de PRIM-Ministru.E clar pentru toata lumea ,din care motive-toate pirghiile banul public ,achizitii,MF,FISCUL,este la cheremul d-lui FILAT.NUmai in asa mod ai posibilitate sai sustii pe oamenii din partid in teritoriu,Presedinti de raioane.primari,ca pe urma sa-ti intoarca”binele” in alejeri.E strgator la cer ce se intimpla in teritoriu la acest capitol.Cind o TARA a auzit cum se dau indicatii la telefon este clar ce fel de INTGRARE ne dorim cu reguli de joc,din anii 90.Un ministru jerman a demisionat,numai ca a depasit viteza co 30km.Cine din AIE nu doreste,s-au mai zis n-au dorit ridicarea imunitatii lui Voronin si compania? Filat la votat in 2005 ,plahotniuc il va proteja tot timpul fiindca are cel putin obligatiuni morale fata de Voronin.Daca ati observat,PLahotniuc cu Filat tot timpul sa inteles cu Filat pentru al pedepsi pe Ghimpu,cind sau imprtit functiile la guvern.Doi olixgarxi hotarasc viitorul nostru.Eu personal am asteptat cu totul altceva de la alianta.Douazeci de ani sau scurs dar tot sub influenta totala a Rusiei suntem.Ce blestem pe capul nostru,ce-i care sau dorit un STAT de drept.

 4. gheorghe din romania

  chiar d-l grozavu ne îndrumă să dăm sensul potrivit cuvântului “popire”, care trebuie interpretat ca în zicerea lui lăpuşneanu, “dacă mă voi scula, pre mulţi am să popesc si eu”.
  lăpuşneanu a murit la hotin şi asta îmi induce o stare care ma îndeamnă “să mă scol”, să merg la hotin şi pre mulţi (dar nu pe toţi) să-i “popesc” si eu.

 5. Magda

  Nu va suparati dle Petru Grozavu,dar ce scrieti dv.aici sunt doar niste presupuneri.Ce-ati vrut dv.sa faca cei de la rasarit? Cine i-a incurcat AIE timp de aproape 4 ani sa faca ce trebuie pentru tara,nu pentru “pohtele lor” animalice?

 6. Magda

  “Deportatul”.Nu scrie prostii,pentru ca nu Rosca a luptat contra ADR,ci guvernantii de atunci au fost asemni celor de azi si prin urmare ADR a luptat contra poporului,cum de altfel AIE este impotriva poporului.Da, in vorbe frumoase si placute electoratului si ADR si AIE au fost ca mielutii,dar in actiuni pentru imbunatatirea vietii si securitatii cetatenilor – zero!!!

 7. Deportatul

  “De la Alianţa pentru Democraţie şi Reforme la Alianţa pentru Integrarea Europeană” din 10.08.2009; (http://politik.md/?view=articlefull&viewarticle=1445)
  – “Alianţa pentru Democraţie şi Reforme.
  În istoria nouă a ţării, a mai existat o alianţă a forţelor democratice, constituită în 1998 din Convenţia Democratică a lui Mircea Snegur, Mişcarea pentru o Moldovă Democratică a lui Dumitru Diacov, Partidul Forţelor Democratice al lui Valeriu Matei şi Frontul Popular-Creştin Democrat al lui Iurie Roşca. Structura respectivă s-a numit Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (ADR), care a murit peste 9 luni, fiind “asasinată”, potrivit experţilor, de preşedintele de atunci, Petru Lucinschi, de comunişti şi de Iurie Roşca.”
  – pe 13 februarie Filat declarînd că PLDM ese din componenţa AIE a destrămat AIE, (din acea dată nici Guvernul Filat nu mai este a AIE), şi a deschis drumul spre alegeri anticipate
  – Atunci şi acum au fost votaţi majoritatea deputaţilor a SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova (acum cu 89 deputaţi PCRM+PLDM+PD)
  – Atunci Roşca cu averile sale lupta pentru guvernare “cu mâinile curate”; acuma Filat cu averile sale de sute milioane de Euro luptă “împotriva mafiei”
  -În 2005 petru Voronin Preşedinte au votat Roşca şi Filat

 8. Magda

  Ca proasta informatie mai citezi dle! Un “adevar” spus pe jumatate este mai grav decat o minciuna sfruntata!De ce nu scrii ca in 2005 pentru V.Voronin au votat inclusiv D.Diacov,Serebrean, Nantoi,Neagu,etc.??? Esti mai mult decat un manipulator,nesimti-tu-le!Mergi la turbinca neghiobu-le!

 9. Deportatul

  Regretabil că îţi permiţi aşa să scrii.
  Aici se vorbea de Roşca şi Filat. Din această cauză am scris doar despre Filat şi Roşca, şi că Filat are aceiaş tactică ca a lui Roşca
  Într-adevăr, la procedura de alegere a lui Voronin în 2005 au participat 56 de deputaţi din PCRM, 8 deputaţi din PDM, 11 deputaţi din PPCD, şi 3 deputaţi ai PSL. 18 deputaţi ai fostului BMD, care şi-au însuşit titulatura formaţiunii pe care o reprezintă — AMN, n-au participat la votare, iar alţi 5 deputaţi AMN au absentat. În consecinţă, din cei 78 de deputaţi care au participat la alegerea şefului statului 75 au votat pentru Voronin.

 10. Magda

  Iata daca scriati asa informatie inainte,apoi eu n-asi fi scris ca manipulati,dar asa…Va indemn sa nu mai scrieti prostii pe forum,in cazul ca nu cunoasteti subiectul de discutie,altfel riscati sa coboriti in ridicol.Iar acum despre acele voturi exprimate:PPCD a procedat corect si a avertizat in unul din conditiile inaintate lui V.Voronin:Procuratura trebuie sa fie reformata din temelie.Au stiut ei ce au stiut si le dau dreptate pana in ziua de azi.A face politica unui stat inseamna sa posezi o inalta educatie intelectuala,in deosebi este necesar si suficient sa se posedeze arta diplomatiei si a compromisului.Cand acestea lipsesc,atunci “vorbesc” armele.

 11. Magda

  “Cei care au votat demisia lui Filat acum, au votat şi pentru Voronin în 2005, dar, curveşte, l-au făcut trădător pe Iurie Roşca. Atunci, Roşca a votat împreună cu ei pentru Voronin deoarece astfel a răspuns recomandărilor românilor, americanilor şi europenilor. Căror recomandări, altele decît cele poruncite lor de Plahoitniuc, au răspuns Lupu şi Ghimpu în clipa în care au început să ceară demisia lui Filat? Bineînţeles că nu este vorba despre europeni şi americani! Acum vedeţi cine ne îndepărtează ţara de Occidentul care, de trei ani, a susţinut bugetul de stat al R. Moldova datorită Guvernului Filat?Ghimpu, în chiar ziua votării moţiunii, a cerut demisia lui Filat şi i-a încurajat pe companionii lui politici, pe democraţi, comunişti, Dodon şi Godea, să aprobe demiterea Guvernului. Lupu, pe de altă parte, a votat cu ambele mîini retragerea încrederii acordate Guvernului. În ce constă nesimţirea lor, nu a comuniştilor, care n-au acordat niciodată încredere Guvernului Filat? Natural, dacă n-ar fi nesimţiţi, ar fi trebuit să-şi retragă urgent miniştri dintr-un Guvern în care nu mai au încredere. Şi Lupu de ce nu demisionează? Aţi văzut că este laş şi mincinos? Să nu se compromită, de atîta! N-o fac! De ce? Oare nu cumva miniştri democraţi şi liberali se află înscrişi în neştiute scheme frauduloase de deturnare a banilor publici pentru ei şi partidele lor? Cum, altfel, şi-ar putea permite Anatol Şalaru să-i mai ofere lui Ghimpu un Mercedes, aşa, „ca-cadou”? Dar apartamentul cu 3 camere, tot pentru marele zgîrciob Ghimpu? Dezinteresat!”,secventa de articol preluata din varianta electronica a unui ziar.

 12. Magda

  In continuare la cele scrise mai sus:”Aşa prost cum îl vede toată lumea, Ghimpu are un rol de politician cu acoperire pentru a-i induce în eroare pe români şi europeni. Descifrarea folosirii lui, nu doar de către Plahoitniuc, trebuie căutată în faptul că, „pe undeva”, există un dosărel, care demonstrează că răposatul lui frate, Gheorghe Ghimpu, fie-i ţărîna uşoară!, a fost şi „altceva” decît luptător anti-sovietic şi anti-KGB. La fel şi Mihai Ghimpu! Nu vedeţi că vorbeşte tot timpul despre „24 de ani de luptă”, nu de toţi anii vieţii lui, adică şi despre cei sovietici? Nu-i aşa că sună a misiune „unionistă” de doar 24 de ani? Acum 28 de ani, de ce nu lupta? A, nu primise ordin! Va trebui să studiem mai atent „lupta de 24 de ani a lui Mihai Ghimpu”.
  Nesimţiţilor, oamenii mor de foame, iar voi vă faceţi că luptaţi!”,am incheiat citatul.

 13. Deportatul

  Dacă cineva scrie ce nu-ţi convine, nu înseamnă că e scris prostii. Nu fii prea categorică.
  E mai grav că dupa 2005 PPCD guverna împreună cu Voronin cu politica antiromână, prorusă.

 14. gicu

  Vai Magda, da ești așa deșteaptă. Cum de n-ai ajuns până acuma în parlament sau în guvern? Poate nu se întâmplau toate relele dacă aveam acolo o persoană ca dumneata, care posedă arta diplomației și a compromisului. Poate că încă nu-i târziu, dar mai încearcă să scapi de primitivism.

 15. victor

  ce are Plohotniuc cu vizitele lui Voronin la Mosocova ? Cui ii era convinabil ca Filat in anul 2013, cardinal pentru RM, sa denunte si sa tradeze AIE si acordul ei ? Clar ca Moscovei !!! Cui este convinabil alegeri anticipate ? Clar ca Moscovei, cine se impune cu candidatura sa din nou ? Filat, oare acum nu e evident ca Filat si Voronin lucreaza pentru Moscova. Si da, a cui e acest ziar ? )) A lui Filat…si normal ca vor aparea doar de genul asta critici la adresa PDM.

 16. Magda

  Lui “gicu”.Mai baietel,mititel,du-te langa mata si consoleaza-te,caci eu n-am nevoie de “diplomatia” de care scrii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *