Poliţistul raper

Sunt la Phnom Pehn, în ţara lui Pol Pot, pentru câteva zile, participând la un eveniment cu jurnalişti din peste 20 de state ale lumii. Desigur, în asemenea situaţii începi să compari Moldova cu oricare altă țară, discutând cum e la noi, cum e la ei. “Patriotic” gândind, observ că e prea mult gunoi în jurul ghenelor lor, prea mulţi şoferi trec pe roşu, prea multe şopârle pe pereţii hotelului.

Fiind în Asia, se pare că Moldova este un stat cu-adevărat european, prin cultură, limbă, religie. Ieri am stabilit totuşi că Moldova este undeva între Kashmir şi Africa de Sud, în topul “poliţiştilor raperi”. Raper în limbajul internaţional înseamnă exponent al unui curent muzical, întitulat “rap”. Aici însă e vorba de altceva.

Ieri, ministrul Informaţiei din Cambodgia, Khieu Kanharith, ne-a povestit despre ce i s-a întâmplat recent unui poliţist care a violat o femeie. A fost eliberat din funcţie imediat şi acum este subiectul unui proces penal. “To rape” din engleză se traduce “a viola”. Cazul a şocat pe cei veniți din Suedia, Norvegia, Australia. Însă colegii din Uganda, India, Cameroon, Nepal au rostit cu plictiseală doar “policemen-rapers”.

Mai ţine minte cineva ce s-a întâmplat cu poliţiştii care au dezbrăcat studentele prin comisariate în aprilie? Nu s-a mai auzit nimic de ei. Poate pentru că nu avem un Ministru al Informaţiei, care ne-ar spune despre acest lucru.

“La noi poliţiştii întâi le violează, dar apoi le ajută pe femeile arestate. Le permit pachete de acasă, le oferă apă şi mâncare”, mi-a spus cu o ironie ascunsă Madeleine Memb din Cameroon. “În Egipt e ca şi o regulă, polițiştii consideră că o femeie ajunsă în arest nu doar poate fi, ci trebuie violată”, mi-a spus Benaz Batrawi din Palestina. “În Kashmir la fel”, au declarat în cor jurnalistele din India. Elizabeth Roxas, din Filipine, s-a retras din discuţie, nu aflase nimic nou despre violuri la poliţie.

O jurnalistă din Africa de Sud a decis să ne uimească, totuşi. “Chiar și preşedintele nostru, Jacob Zuma, este acum în centrul unui scandal legat de un viol”. Da, parcă n-am auzit ca Snegur, Lucinschi, Voronin sau Ghimpu să fie “raperi”. Dar am auzit despre faptul că Jacob Zuma face presiuni asupra poliţiei și justiţiei ca să pună “la murat” acest dosar. Da, am auzit exact acest lucru, numai că numele de Jacob Zuma din propoziţia anterioară trebuie înlocuit cu Vladimir de Karlovy Vary.

De câteva săptămâni, articolele din ZdG în care sunt vizaţi poliţiştii au un ecou imediat de la MAI. Apreciez şi respect exponenţii acestei profesii şi consider că, în R. Moldova, avem, probabil, mai mulţi poliţişti raperi-melomani decât violatori. Poate e unul singur, cel care a ordonat dezbrăcarea fetelor la comisariat. Poate că a fost demis. Dar vrem să fim cambodgieni un pic şi să îi spunem pe nume. Cum se face asta? Nu doar Khieu Kanharith ştie.

Alina Radu
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *