Poliţistul despre care aş scrie

Am întâlnit poliţistul despre care aş vrea să scriu, de bine. În sfârşit. Pe lângă faptul că este un om modest şi cu bun-simţ, mai şi citeşte Ziarul de Gardă. Şi-i place.

Lunea trecută, plecam la nişte filmări şi, într-un sat de pe traseu, mai mulţi oameni îşi încercau norocul la maşinile de ocazie. În mulţime am zărit un poliţist şi am decis să-l luăm cu noi – îi facem şi lui un bine şi nouă ne mai potolim curiozitatea. Pleca în centrul raional, la superiori.

Poliţistul Andrei, deşi lucrează sectorist de doar câţiva ani, zice că a văzut atâtea câte numai în filme vezi şi câte nu-ţi mai doreşti să revezi. E tânăr. Fără verighetă sau semne de la ea. Mă şi gândeam cum un poliţist cinstit, cu un salariu de nici două mii de lei, care vine zilnic din alt raion, unde locuieşte împreună cu părinţii, care trebuie să se mai alimenteze cu ceva şi uneori să mai achite deplasările înspre şi dinspre serviciu, şi-ar putea permite să întemeieze o familie.

Andrei a fost bătut de gândul să plece. “Lucrul e greu şi prost plătit, respect din partea oamenilor nu prea, infracţiuni tot mai multe, viitor nu prea”, a descris pe scurt motivaţia sa. A şi depus cerere de concediere. “După care m-am gândit: unde să plec în mijlocul iernii şi am mai rămas”, ne-a spus. De altfel, a recunoscut sincer că, chiar dacă ar exista oferte de lucru, ar fi o problemă să se angajeze, pentru că a fost poliţist. “Nu prea vor să te ia la lucru după ce ai fost “ment”, cum ne zic. Nu-i secret că lumea nu are o atitudine pozitivă faţă de noi şi poate unii o şi merită, dar nu toţi”, a mai spus tânărul.

Atitudinea negativă poliţistul o poate măsura şi în refuzurile şoferilor de a-l transporta pe gratis. El spune că nu se supără, înţelege oamenii, dar nici el nu-şi permite să achite de fiecare dată. Dacă înainte şoferii nici nu îndrăzneau să spună ceva unui poliţist, acum pot să-l refuze chiar şi urât, ne asigură el. Unii acceptă să-l ducă doar o parte din drum şi el le mulţumeşte şi pentru aceasta.

Într-o discuţie recentă cu mama, am aflat că în sat s-au înteţit furturile în perioada sărbătorilor. Nici relaţiile de prietenie sau rudenie nu-i împiedică pe cei puşi pe treabă. Mama spunea că cea mai proaspătă hoţie a fost între nişte rude. După ce au ajutat la tăiat porcul, au aşteptat să plece stăpânii la lucru, au intrat în casă şi le-au luat toată carnea din frigider.

Poliţistul Andrei a confirmat că de sărbători este o perioadă fierbinte pentru infractori şi poliţişti. Dacă nu beau până la limită, nici nu pot sărbători, iar fiind beţi fac tot felul de prostii, de la furat până la ucis, ne-a spus omul legii. “Unii nici nu mai vin să declare când le dispare câte vreo pasăre. Nu vor să-mi dea bătaie de cap, ştiind că şi aşa e mult de lucru şi gândindu-se că poate a fost vreun lup sau şacal, că se aude că au emigrat la noi în această iarnă”.

Andrei nu poartă pantofi de firmă, nu mănâncă prin restaurante şi nici maşină, chiar şi ieftină, nu are, spre deosebire de mulţi alţi poliţişti. Sectoristul Andrei încearcă să-şi facă munca onest şi cu responsabilitate. Atât cât va putea. Vreau să cred că mai sunt astfel de poliţişti. Şi aş mai vrea ca aceştia să fie scoşi din anonimat, mai ales acum, când oamenii au nevoie atât de mult să creadă în cineva, de ce nu în sectorist?

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. un om

    E prea de tot cu salarizarea politistilor,militarilor si a celor din justitie.Un politist ,oricind poate fi omorit,lovit,jignit si amenintat zi de zi cu reclamatii,mai putin confirmate si mai multe neconfirmate,ochii si toata apartura de ultima moda pe el,dar mai putin salarizat.Daca statul nu face un efort minim pentru categoriile mentionate mai sus,siguranta nationala se poate zdruncina.Ca exemplu ,in Romania,situatia pare diferita.Un agent( subof.incepator)cu 25% taiat are circa 3ooo lei moldovenesti.Un agent(subof.ultimul grad)cu 30 ani vechime militara,are o pensie de circa 13-14000 lei moldovenesti.Asa ca e ceva.

  2. EU CETATEANUL

    si eu am intilnit politisti, care pur si simplu mau uimit, fiind sigur, ca toti sunt facuti de-o mama! probabil este treaba mass mediei sa ne spuna cat mai mult despre asa fel de politisti, pacat, ca acesti politisti de obicei mai degraba ori mai tarziu pleaca, caci nu se “incadreza in haita majoritatii”, incepind de la cei cu cel mai inalt grad, care demult au vindut heroina din fasole si terminind cu astea de rind, care repede inteleg cum poti sa-ti ‘faci o tacika krutaia’ si o casa cu 3 etaje..important la timp sa duci plicul superiorului…

  3. AVRAAM

    Doar un exemplu; În 2010 Direcția Poliție Pază de Stat a MAI a fost restructurată în Întreperinderea de Stat Servicii Pază.Acu în această întreprindere de stat a MAI lucrează toti ex-polițiștii corupți din MAI.Colonei,maiori,căpitani,foști agenți ai poliției rutiere care au fost fugăriți din MAI pentru denigrare,și sunt reangajați la acestă întreprindere cu salarii bărsane și birouri călduțe,cu mașini MAI de pe str.M.Varlaam 79.Se plimbă acești stăpîni ai vieții cu niște limuzine personale performante-Mercedesuri S,BMW X5,TOYOTA Land Cruizer,înzestrați cu lanțuri grele de aur la găt și pe maini,și merită oamenii,căci trebuie legalizată cum-va averea ilegal acumulată pe timpul serviciului în MAI.Majoritatea inspectorilor de poliție rutieră care au fost pe mașini MAI,tot aici la Varlaam 79 îi vezi și din nou cu mașini MAI.Cei care o viață întreagă au “păscut” pe traseele Republicii lei,dolari,euro,ruble și hrivne,acu huzuresc la Î.S.Servici Pază a MAI-aici deja sunt “hrăniți” de Bănci,Lombarde,Lukoil,Petrom și alți agenți economici.Tot aici în acest serviciu s-a refugiat și controversatul colonel Corduneanu Petru din MAI după evenimentele din 2009.E puțin să devii polițist!trebuie să știi și locurile unde curge gărla toate celea. P.S.La data de 23.01.2012,pe la orele 05 dimineața,în PMAN din mașina de serviciu al Î.S.Servicii Pază a coborăt un bărbat cu mustață în uniformă neagră,a trecut tufișii Guvernului și direct în fața sediului Guvernului RM și-a făcut treburile lăsînd urme galbene pe zăpada albă.Cultură excelentă! În PMAN! În fața Guvernului! Pe uniformă! Iată comportamentul adevărat și cultura polițiștilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *