Poliţiştii şi distracţiile

Imaginile cu poliţişti zbătându-se pe asfaltul umed, în urma accidentului produs la Chişinău, pe 12 octombrie, la 7 dimineaţa, par trucate. Larg mediatizate, postate în Internet, pe diverse site-uri, imaginile, oricum, par incredibile. E greu să-ţi închipui cum doi poliţişti au zburat pe asfalt dintr-un automobil, iar şoferii din trafic şi trecătorii, grăbiţi la acea oră, îi lasă zbătându-se între viaţă şi moarte.

Secvenţele şocante au bulversat lumea, iar comentariile sunt mai grele decât episoadele surprinse de camera video. Autoritatea îndoielnică a oamenilor din breasla poliţienească, în special după 7 aprilie, îi fac necruţători pe martorii direcţi şi indirecţi ai accidentului. Ei spun că maşina poliţiei circula cu viteză excesivă, iar cei doi poliţişti neglijaseră centurile de siguranţă, obligatorii pentru şoferi şi pasageri. Nimic nou. Pe autostrăzile şubrezite de la noi, maşinile poliţiştilor, cu sau fără motiv, dezvoltă viteze excesive, vrând să le spună muritorilor că au prioritate. Cele mai distractive sunt cursele cu girofarurile conectate şi cu poliţişti amuzându-se pe seama trecătorilor speriaţi.

Faptul că poliţiştilor le plac distracţiile nu mai e un secret. Vă amintiţi cum, cu ceva timp în urmă, patru oameni ai legii (tocmai patru!) “interogau” un cioban din Răzeni, Ialoveni?

— Câte oi ai la stână?
— 80…
— Cea mai iubită oaie a ta care e?
— Niciuna.
— Cum, băi, o cheamă pe cea mai iubită oaie a ta?
— …
— Da câte oi iubite ai? Da berbeci câţi ai?
— Doi.
— De câte ori sar berbecii pe oi? Da’ vezi cum sar?
— Văd.
— Spune un mesaj de bine pentru rude. Fă din mână. Fă din mână şi la oile tale. Dă noroc la drugii tăi din Răzeni. Spune: “Privet, drugii!”
— Privet, drugii!

Distracţiile nu s-au încheiat atunci. Ele au continuat în fiecare zi, ori de câte ori oameni cu epoleţi au posibilitatea să umilească vreun nenorocit, spunându-i că-i certat cu legea. În consecinţă, estorcând de la el bani, pentru “neînceperea” unor dosare penale.

Distracţiile poliţiştilor au continuat pe autostrăzi, când orice depăşire de viteză era “rezolvată” contra taxă. Au continuat prin magazine, de unde poliţiştii, în special cei de sector, se  aprovizionează, după un orar strict, cu mărfuri şi produse. De altfel, prin pieţe există grafice speciale, după care poliţiştii şi veterinarii sunt asiguraţi cu de toate. Distracţiile continuă şi mai avan atunci când poliţiştii formează cozi lungi, plătind bani grei pentru o funcţie în care pot scoate înzecit. Cunoaşteţi? 2000 de euro pentru a obţine, timp de o singură lună, un post prin care traversează încărcăturile de contrabandă din Transnistria.

Schimbarea ministrului la Interne face ca multora să nu le ardă acum de distracţii. Ştiind, însă, că ar putea fi excluşi din sistem, mulţi se grăbesc să se “asigure”, ca să nu regrete că pleacă.

Aneta Grosu
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *