Poliţiştii şi aurul

Pentru că drumul de la MAI spre Casa Presi trece prin preajma vânzătoarelor clandestine de aur, joi, 1 octombrie, pe la 11.30, după realizarea unui interviu cu ministrul de Interne, Victor Catan (citiţi pag. 16-17), mergând pe lângă comerciantele de metale scumpe, am făcut două poze, cu care, eventual, am fi ilustrat seria de articole, realizate de ZdG, pe parcursul unui an de zile deja, la această temă.

Aşa cum afaceristele cu aur de pe bd Ştefan cel Mare au ochiul bine antrenat, au observat imediat aparatul foto şi, cu destulă agresivitate, m-au prins într-un cerc, cerându-mi camera, «să mi-o strice de cap şi să scoată «plionka», la dracu». Încercam să le conving că nu face, că ar fi o infracţiune, pe lângă cea pe care o comit zilnic, vânzând clandestin aur. Ele, la rândul lor, îşi antrenau vocea, care mai de care. Atunci, la marginea trotuarului, observai o maşină a MAI, cu un poliţist în ea. Bătui în geamul automobilului. Mă legitimai, solicitând poliţistului să intervină. Cu greu, acesta a ieşit din maşină, s-a întins, ca după un pui de somn dulce, şi mi-a întors spatele, strecurând printre dinţi să-l caut pe şefu’ , Nicolae, că e la Primărie, la proteste… Încercai să telefonez la MAI, să chem o echipă, ca să rămân cu aparatul, dar şi cu capul întreg. Aud promisiunea că va veni cineva, după care mă îndrept spre Primărie, căutându-l pe Nicolae, la sugestia acelui poliţist somnoros. Nu a fost greu să-l găsesc.

«Dar eu ce am cu vânzătoarele? Vorbiţi cu Eduard», mi-a recomandat Nicolae.

Insist să aflu cine-i Eduard. «E şef de sector, la vânzătoarele de aur», mi-a răspuns un poliţist din preajmă. Altul, jovial, mi-a dat şi numărul de telefon, pentru că, după cum ştia el, Eduard «s-a retras», acum câteva minute.

Cu telefonul şefului de sector la îndemână, mă întorc acolo unde lăsasem femeile şi poliţistul. Nici urmă… Să fi plecat împreună?

Aud cum Maia Laguta strigă: «Noi nu avem nevoie de trupul lui Chirtoacă» şi revin în faţa Primăriei, ca să înţeleg ce are în vedere femeia.

Unul dintre poliţişti mă anunţă că a revenit Eduard. Mi-l arată. Un bărbat în civil, care îmi confirmă că el este Eduard Corotaş, şefu’. Îl întreb în ce relaţii e cu vânzătoarele de aur, care, deşi presa a tot scris despre infracţinule comise de ele, vând în continuare aur de contrabandă. «Da ce să le fac, dacă nu am primit nicio cerere? Duce-ţi-vă la sector, la Bancu… el e acolo».

Bancu, bineînţeles, nu era şi nimeni nu ştia când revine, «că sunt proteste la Primărie şi toţi sunt acolo». Este adevărat, câteva zeci de poliţişti erau acolo, în faţa Primăriei, la doar 20 de metri de comerciantele clandestine de aur, care, de altfel, au cutezat să spună că ele nu vând aur. Întrebate ce fac altceva acolo, au spus cu seninătate că… protestează.

Aneta Grosu 
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. EVA TALPA-PAPUC

    EI BINE OAMENI BUNI,DE-AR FI NUMAI AURUL,DAR ANETA DRAGA IN SPATELE AURULUI STA ZUBIC,GENERALUL,SI NIMENI NU-L VA DERANJA PE ZUBIC NICIODATA!E TATA CONTRABANDISTILOR,GROAZA VAMESILOR SI GRANICERILOR!DE-AR FI NUMAI AURUL,EL-ZUBIC PROTEJAZA TOATA CONTRABANDA DIN PIATA CENTRALA SI DE PE STRADA BULGARA,VOPSEUA,VESELA,INSTRUMENTELE DE UZ CASNIC,AURUL DIN PREAJMA PIMARIEI,STAPINUL E UNIC-VALENTIN ZUBIC,GENERALUL CARE VARSA LUNAR LUI VORONIN 1000000 LEI PLATA PENTRU POSTUL DETINUT.URMA A FI URMATORUL MINISTRU MAI.PAPUC PROTEJA NARCOTRAFICUL,ZUBIC CONTRABANDA,AURUL SI PIATA CENTRALA…VERIFICATI!!1

  2. pricindel

    Ha-ha,da la Balti comerciantii de aur stau langa politie pe unde ei toti circula de o suta de ori pe zi(politistii),si totul este in ordine ! Comunistii se lauda ca au alungat toti criminalii din tara,numai ca ei le-au ocupat locul si indeplenesc toate cele functii care le faceau criminalii. Suntem o tara foarte mica,si absolut totul se stie despre fiecare persoana care este la vedere,cu ce se ocupa,si cum doarme!Asa ca mai asteptam sa vedem cum domnul Catana o sa reactioneze la toate faradelejile comise in tara,ma repet ei totul stiu,ce se petrece in tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *