Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Poliţiştii în glugă şi dolarii…

Poliţiştii în glugă şi dolarii de la comisariat

La ZdG, am fost sesizaţi de mai multe ori că unul dintre cei doi poliţişti reţinuţi, acum câteva zile, pentru estorcare de mită, ar fi un presupus Gore care, în timpul evenimentelor din aprilie 2009, era deosebit de violent cu tinerii reţinuţi în stradă, fără vreo vină. După sesizările din ultimele zile, mă tot uit la poza acelui Gore, tipărită în format A 4 şi afişată pe unul dintre pereţii redaţiei ZdG. Îmbrăcat în negru, tuns scurt, poliţistul captura tineri în faţa Palatului Naţional, încercând să suplinească statisticile celor reţinuţi “pentru tentativă de lovitură de stat”. Încerc să compar această imagine cu cea mediatizată în reportajele TV, realizate acum câteva zile, când un judecător de instrucţie a decis anchetarea în stare de arest la domiciliu a poliţiştilor reţinuţi pentru luare de mită. Încerc să compar, dar nu reuşesc, pentru că poliţistul din proaspetele imagini TV poartă pe cap şi pe faţă o glugă mare, parcă special cusută pentru astfel de situaţii (mi-am amintit aici şi de gluga lui Adrian Nichifor). În spatele acelei glugi nu poţi desluşi faţa poliţistului reţinut. Dacă e nevinovat, după cum declară el şi avocaul său, de ce îşi ascunde faţa? 

Decizia de cercetare a poliţiştilor în stare de arest la domiciliu nu a fost contestată, deoarece, după cum afirmă avocaţii, “ne convine această hotărâre”.

Să lăsăm, însă, la o parte detaliile şi să revenim la esenţa subiectului. Deci, doi poliţişti, ambii cu funcţii în cadrul Comisariatului General de Poliţie Chişinău, au fost reţinuţi de ofiţerii anticorupţie pe motiv că ar fi estorcat de la un cetăţean străin 50 de mii USD, pentru a-l “absolvi” pe acesta de răspundere penală într-un dosar legat de trafic de fiinţe umane.

Nu există nicio îndoială că mai mulţi angajaţi ai MAI pot face asta. Nu există nicio îndoială că, în R. Moldova, sute de cauze penale “sunt stinse” contra “plată”, până a ajunge în instanţa de judecată sau chiar după ce au trecut prin birourile judecătorilor. Astfel de subiecte nu sunt o noutate pentru nimeni, iar veridicitatea lor de mult nu mai este pusă la îndoială, chiar dacă, potrivit CCCEC, în primele trei luni ale anului 2012, au fost înregistrate doar 15 cazuri de corupţie cu implicarea unor funcţionari MAI.

Probabil, cele 15 cazuri anunţate de CCCEC i se par insuficient de convingătoare ministrului de Interne, care se face a nu le vedea chiar dacă, de când a fost numit în funcţie şi până în prezent, nu a încetat să afirme public că lupta cu corupţia este prioritară în MAI, iar reforma acestei instituţii este una ireversibilă.

Nimeni nu ne va putea spune astăzi ce fel de reforme sunt efectuate la MAI, în condiţiile în care nivelul criminalităţii este în creştere, iar poliţiştii nu se mai satură cu vreo mită de câteva sute de dolari şi cer, deja, 50 000 USD, pentru muşamalizarea unui dosar. Inflaţie, nu alta. În aceste condiţii, cine mai crede că acest caz va fi anchetat cum se cuvine, că probele vor fi suficient de bine selectate, încât să demonstreze presupusa infracţiune? Ştiţi de ce pare incredibil acest final de “operaţiune”? Pentru că au mai fost şi alte “operaţiuni”, anunţate cu surle, dar “atenuate” fără explicaţii, imediat cum lumea începea să uite de cele întâmplate.

Se pare că un detaliu esenţial, în favoarea acestor afirmaţii, a scăpat presei de la noi. Mă refer aici la declaraţia avocatului lui Gore, care a spus că episodul cu banii nu era decât un episod al unui plan de deconspirare a traficanţilor, pus la punct de poliţişti, cu sancţiunea procurorilor… Potrivit avocaţilor, cei care i-au reţinut pe poliţişti, pur şi simplu, “au spart” operaţiunea. Acelaşi avocat admite că dosarul clientului său ar putea să nu ajungă în judecată. La fel cum nu au ajuns şi altele, din aceeaşi categorie.

O altă întrebare la care încercam să găsim un răspuns în aceste zile e cea legată de demiterea comisarului de Orhei, Oleg Cociug. Iniţial, s-a declarat că acesta a fost demis din Interne. Apoi – că a fost demis doar din funcţia de comisar de Orhei. Cociug, însă, se laudă printre ai săi că, după vacanţă, va munci în MAI. Procurorii care investighează cazul omorului lui Alexei Veretco susţin că nu cunosc nimic despre motivele demiterii lui Cociug, lăsând să se înţeleagă că acesta nu figurează nici cel puţin ca martor în acest scandalos dosar. Dacă nu are treabă cu omorul, de ce a fost demis? Dar dacă a fost demis din cauza acestei crime, de ce nu este făcut public ordinul sau articolul din Codul Muncii în temeiul căruia a fost disponibilizat?

Ministrul Alexei Roibu declara, acum câteva zile, că “MAI nu e un minister de business, ci de apărare a cetăţenilor”. Vrem să ne convingeţi de acest lucru, dle ministru. Vreau să se convingă şi europenii de acest lucru, care spun, totuşi, că avansarea R. Moldova către UE e imposibilă mai întâi din cauza corupţiei, apoi din cauza lipsei unei legi antidiscriminare.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md