Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Plantaţii de cânepă pentru şantaj

Plantaţii de cânepă pentru şantaj

Este adevărat, din zi în zi, Ministerul de Interne ne serveşte pe tavă tot mai multe ştiri despre plantaţii clandestine de cânepă, descoperite de poliţişti. La Şoldăneşti, Orhei, Ştefan Vodă, iar mai nou – la Cahul. Numărul dosarelor intentate este în creştere, iar colaboratorii MAI se întăresc în convingerea că şi efectele combaterii narcomaniei sunt la fel de mari.

Ultima ştire, cea din 8 septembrie, dezvăluie cifre şocante despre distrugerea unei cantităţi impresionante de cânepă, tocmai 8 tone, valorând, pe piaţa neagră, tocmai 20 mil. de lei (circa 2 mil. USD). Cânepa creştea, potrivit MAI, în rânduri bine îngrijite, pe un câmp cu o suprafaţă de 20 ha. În comunicat nu se spune cine sunt proprietarii „plantaţiei” şi ce făceau aceştia cu cânepa.

Dacă nu ar fi existat mai multe opinii ale cititorilor ZdG, pe marginea ştirii plasate pe www.zdg.md, poate că nu am mai fi revenit la temă, crezând pe bune cele relatate de MAI. Aşa, însă, cum cititorii vroiau să vadă imagini cu cânepa arsă sau distrusă, punând la îndoială faptul că poliţiştii s-ar fi dezis atât de simplu de acest fel de business, protejat, potrivit mai multor date, chiar de ei, am căutat să aflăm detalii despre „operaţiunea Secţiei Sud din cadrul Departamentului serviciilor operative a MAI”.

La Primăria satului Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, primarul Leonid Cârchelan (independent politic, după cum ne-a declarat el) a recunoscut că, la sfârşitul săptămânii trecute, pe un câmp ce nu aparţine Primăriei, a avut loc „o operaţiune”. „Veneam de la Cahul când am descoperit un camion încărcat cu soldaţi. Am insistat să aflu ce se întâmplă”, povesteşte primarul. Atunci a şi aflat „povestea cânepei”. Primarul ne-a spus că terenul aparţine unui agent economic care nu are nimic în comun cu plantarea canabisului. „Mai mult, la începutul verii, compania respectivă a „discuit” terenul, distrugând tot ce creştea acolo. Cânepa, însă, a răsărit pe alocuri. Au spus minciuni la televizor. Nimeni nu a plantat acolo cânepă în mod intenţionat. Plantele nu creşteau în rânduri şi nu erau bine îngrijite. E un câmp împărăginit, pe care urmează să fie plantată viţă de vie”, ne-a explicat primarul.

Între timp, ştirea despre „operaţiunea” Secţiei Sud a fost preluată de mai multe agenţii de presă şi de mai multe posturi de televiziune, care au montat subiectul filmat de MAI cum le-a trecut prin cap. Nimeni nu a căutat să afle cine, totuşi, este proprietarul acelui teren şi ce spune el despre businessul atribuit lui de către colaboratorii MAI.

Deloc complicat am aflat că terenul se află în proprietatea Vinăriei Bostavan, lider pe piaţa vinificaţiei din R. Moldova, cu vânzări în toată lumea. În 2008, această vinărie a deţinut cea mai mare parte a pieţei vinurilor spumante din R. Moldova, fiind şi exportatorul principal. Ce ar face acest lider al vinificaţiei cu o plantaţie de canabis, plantă neutilizată în producerea vinurilor?

Directorul general al Vinăriei Bostavan, Constantin Buhnă, ne-a spus că administraţia companiei este şocată de cele invocate de MAI. „E terenul nostru, de vreo 350 ha. Anterior, intenţionam să plantăm 60 ha de vie, dar, din cauza crizei economice, am reuşit să sădim doar vreo 40 ha. În iunie, am „discuit” toată suprafaţa rămasă, de 20 ha, pe care urmează să plantăm în viitorul apropiat viţă de vie. Nu ştiu cui i-a putut trece prin cap că noi am plantat acolo cânepă, că noi am fi îngrijit plantaţia. E o plantă sălbatică, creşte fără ştirea cuiva”, explică Buhnă.

Deşi nimeni nu a ascultat până acum explicaţiile directorului general, cel puţin un dosar penal e intentat deja. Unul „tradiţional”, în temeiul art. 217, Cod Penal, „Circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a precursorilor”. Punctul 2, b) spune că aceste acţiuni, comise în proporţii mari, se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 12 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 5000 la 10000 unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.

Să dorească cineva, în acest fel, lichidarea Vinăriei Bostavan? Constantin Buhnă a încercat să răspundă singur la această întrebare. „Cunoaşteţi procedura… S-ar putea ca, în urma unui astfel de dosar, cineva să dorească să ne preia…”

Aneta Grosu