Petru Grozavu: Unde-i revoluţia?

Chişinăul se „aprinde” din nou. De mai bine de-o săptămână presa a pus instituţiile statului pe foc. Vine Paştele? Da, dar nu numai. Între Săptămâna Paştelui şi cea a Paştelui Blajinilor (întâmplător oare?) avem 7 Aprilie, evenimentul care acum un an alerta toată Europa şi America şi aduna la Chişinău mai multă presă străină decât Marile Adunări Naţionale de la începutul anilor ‘90.

7 Aprilie avea intenţia să tragă şi a tras, pentru a doua oară după 1990, o nouă linie de marcaj între “ieri” şi “mâine”. Şi într-un caz (războiul de la Nistru), şi în altul (protestele de stradă din 6—7 Aprilie) preţul plătit a fost unul pentru libertate, cu lacrimi şi sânge. Noaptea de 7 aprilie şi tot ce-a urmat în zilele şi nopţile următoare reanimau, practic, calvarul campaniilor de deportare din Basarabia anilor 1940, 1949 şi 1951. Poliţia şi securitatea au acţionat în spiritul nkvd-ului sovietic. “Coridoarele morţii” şocaseră lumea. ONU şi instituţiile europene au protestat, cerând condamnarea vinovaţilor de tortură şi crime. Pe 29 iulie, regimul Voronin cădea. Alianţa, venită la putere pe valul revoluţiei din 7 Aprilie, s-a angajat să facă ordine şi dreptate. Un angajament, paralel, şi-a asumat, în acest sens, şi mass-media liberă, făcând din “7Aprilie” un subiect permanent de presă pe toată durata anului. Credeţi că a avut cuneva nevoie de ceea ce a scris presa?

Constituţia nu mai are valoare

Mărturisea zilele trecute cineva că, fiind “ridicat” de poliţie în plină stradă, la două zile de la eveniment, a cerut să i se respecte drepturile constituţionale la apărare, la care i s-a răspuns: “Constituţia nu mai are valoare”. Faptul că Voronin îşi luase în serios statutul de monarh o ştia mai multă lume, mai ales după ce fusese re-înscăunat cu hurta în 2005. Însă, nimănui nu i-a trecut prin cap că lucrurile puteau să ajungă până într-acolo încât orice poliţist să-şi permită să fie mare pe Constituţie.

Mă gândesc cu stupoare la faptul ce s-ar fi întâmplat, dacă pe 29 iulie regimul Voronin—Tcaciuk nu ar fi căzut? Unde eram, ce s-ar fi întâmplat cu cei arestaţi, câţi ar fi supravieţuit, cu ce preţ şi ce ar fi fost cu viaţa lor şi a părinţilor sau copiilor lor şi cu Moldova, în genere? Dar mă întreb şi altfel: dacă au căzut, ce s-a întâmplat cu ei? PLDM a promis în alegeri o Moldovă fără comunişti. Nu-i mai avem? Alianţa a promis după alegeri că regimul va fi deferit justiţiei pentru “7 Aprilie” , iar ei rămân tot acolo unde şi erau: în Parlament, Justiţie, Procuratură, Interne, SIS etc. Avem vreun condamnat, vreun pocăit? Nu, avem martori. Se ştie cumva mai mult azi despre moartea lui V. Boboc, decât se ştia, sau a celorlalţi trei, omorâţi ca şi el? Sau despre „stegarii” lui V. Ţurcan, care au aruncat în aer relaţiile diplomatice cu România? Ori despre misiunea echipelor de intervenţie ale lui Mocan şi Alerguş în complotul din 7 Aprilie…?

Întrebările rămân. Presa a reuşit de-a lungul anului să spună mai multe despre 7 Aprilie decât au făcut-o la un loc Internele, SIS-ul şi toate procuraturile. Până şi Comisia parlamentară de anchetă s-a grăbit să ne anunţe că mare lucru nu va avea de spus. “Anchetele Procuraturii şi a comisiei parlamentare …arată că subiectul va fi muşamalizat în cel mai elegant mod cu putinţă. Toate puhoaiele de martori perindate prin faţa acestor instituţii nu sunt decât pentru a îngropa subiectul…”, scrie ziarul “Capitala”. Să nu fie adevărat?

Spuma revoluţiei

Încerc să intuiesc câtă densitate politică vom avea de 7 Aprilie la microfoane şi ecrane. Deşi, loc pentru paradă nu prea există, nu are de unde. În plus, Alianţa nu cred că-şi va permite un mesaj febros, cu atât mai mult unul comun, dacă ţinem cont că la 7 Aprilie “aliaţii” erau pe baricade diferite. În schimb, nu-i exclus ca lupta pentru întâietate la microfoane şi “sticlă” s-o preia „eroii” revoluţiei, spuma. Există bloguri, există presă care i-a ajutat să-şi facă “nume”. De la N. Morari şi până la V. Ţurcan. Prima – cu pretenţia de prototip al Janei d’Ark, deşi s-a detaşat de eveniment, alături de ceilalţi “organizatori”, la nici cinci minute de la începerea procesiunii de doliu la monumentul lui Ştefan cel Mare, iar cel din urmă – cu pretenţia de “făcător de pace”, deşi a fost responsabilul Nr.1 de “operaţiunea Parlamentul”. Şi nu sunt singurii “eroi” pe internet. Şi toţi se vor vrea “în faţă”, luaţi în seamă. Depinde, până la urmă, ce va face presa. Eu ştiu una, eroii adevăraţi stau, după război, la vatră.

Ziceam la început că 7 Aprilie trăgea o nouă linie de marcaj între “ieri” şi “mâine”. Câţi dintre liderii AIE mai sunt azi, peste un an de la eveniment, în acest “mâine” şi câţi vor mai râmâne în el, după noile anticipate?

Petru Grozavu,
petru.grozavu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. bam

  cum, da filat vorbea de plan de actiuni, isi batea gura cu monumentul, cu tinerii… cata fatarnicie, astia trebuie stransi cu usa ca sa faca ceea ce trebuie. dar acum se poate, trebuie ca societatea civila, cu ziarele in frunte sa-i oblige sa se comporte cat de cat corect. si inclusiv sa arate ca le pasa mai mult de oameni decat de maidanezi

 2. Mara

  aceeasi marie cu altà pàlàrie.alianta se comportà de parcà nu a existat aprilie,a uitat cum a ajuns in fotolii.vor-onin trebuia arestat pe 30 iulie,dacà n-a fàcut-o,inseamnà cà si aleanta are ceva de ascuns.cine sà facà ordine? zubco sau catan,cà i-au premiat cu càte un fotoliu pe banditii,care si-au fàcut “misiunea” in aprilie? de ce alianta se face moartà in popusoi si cei,care au dirijat,au judecat,au maltratat si omoràt in aprilie,azi stau linistiti in fotolii impreunà cu vor-onin? adicà si alianta e cu bàja la fund? sà-mi explice si mie cineva cum sà ai niste rezultate,lucrànd in putoarea si màzga asta làsatà de comunisti,cum se lucreazà pe nou cu cadre vechi,mucegàite? nu se cerea curàtenie intài cu dezinfectanti de ultimà generatie.si noi vrem rezultate,unde-s? ei se fac ,cà lucreazà,dar noi nu ne facem,cà-i plàtim,ci chiar ii plàtim pe bune.

 3. Tartah

  Care Revolutie, dragii mosului?
  Nu va dati seama, ca a fost o inscenare? PCRM a dorit sa imprumute pe un timp puterea in tara, pentru a scapa de nevoi: -bugetul pe burta (Dupa atitea fagaduieli de marire a salariului , incepind cu septembrie nu aveau bani pentru pensii si bugetari)
  -minciunile, ca Moldova nu va fi in criza
  -diminuarea cantitatii de valuta trimisa in Tara de catre cei du-si peste hotare
  -relatii “imputite “cu tarile vecine (Rusia,Rominia si Ucraina)
  De ce sa nu le faca pe plac oponentilor de atunci-conduceti, rupetiva capetele, caci pecte un an oamanii nemultumiti ne vor aduce din nou la putere.Amintiti-va, dupa alegeri Voronin a plecat la odihna, ca si ceilalti partasi,cu toate ca dupa logica, trebuiau sa activeze din plin pentru a -si mari influienta, avind cele mai multe voturi in Parlament
  Si au “dat” puterea dupa cum am vazut, lasind in jilturile principale oamenii lor.Dovada:de ce nimeni din provocatori nu afost gasit si pedepsit? Crugovaia poruka?
  Nu au vrut sa moara tinerii ce au atacat cladirile de stat ziua in fata martorilor, dar in timpul noptii, cind nu-i vedeau multi?
  Si veti vedea, ca planul lor se va realiza. Caci tineretul este indiferent, da cei in virsta se gasesc sub “zombi”-ul de 8 ani a TV moldova 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *