Petru Grozavu: Sunt moldovenii o problemă a Europei?

De două săptămâni încoace, mai multe medii de presă din Italia, Germania şi Marea Britanie încearcă să implice România într-un război, cel puţin mediatic, dacă nu diplomatic. Bucureştiul este acuzat că acordă «paşapoarte europene» populaţiei provenite «dintr-o lume a mizeriei uitate», adică R. Moldova, care, în opinia aceloraşi autori, mai este şi «un reziduu al fostului imperiu sovietic».

Nu cred că e cazul să ne reţinem asupra «epitetelor», mai ales că «războiul» nu a prins. Autorii de la ziarul «Il Giornale», ca şi cei de la publicaţiile din  Germania sau Marea Britanie, nu şi-au găsit aliaţi nici măcar în mediul breslei din ţările lor de origine, ba mai mult, au luat şi peste tichie pentru «borşul moldovenesc, condimentat cu prejudecăţi şi preconcepţii trăsnite despre această republică ex-sovietică…», după cum ripostează Gianni Boninsegna de la cotidianul italian «Il legne storto». Ce-a supărat, totuşi, presa străină? Motivele? Unu: Bucureştiul are grijă de a face cadou UE un nou, invizibil şi nedorit stat membru. Doi: moldovenii, fără să întrebe Bruxellesul, Parisul sau Berlinul, intră în paradisul european pe uşa din spate. Trei: din 2011, când România va intra în spaţiul Schengen, sutele de mii de moldoveni vor putea circula liber prin Europa. Şi dacă vor putea? Potrivit altor instituţii de presă din aceeaşi Italie, «modovenii sunt o oportunitate şi nicidecum o povară pentru Italia», iar  statistica Internelor din Italia, care este statul cu cel mai mare număr de imigranţi din Moldova, arată că la «încălcările de lege» aceştia sunt ultimii în listă. Şi atunci, sunt moldovenii o problemă pentru Europa? Potrivit datelor oficiale, la ziua de azi circa 120 de mii de moldoveni deţin cetăţenia română. Alte 800 de mii sunt în aşteptare pe listă. Şi asta în situaţia în care se ştie de ani la rând că cel puţin un milion din populaţia R. Moldova este în străinătate. Şi atunci care-i problema? Şi există ea, în genere, această problemă? Să fie mai convenabilă Europei migraţia ilegală decât cea legalizată? Sau apariţiile din presă sunt mai degrabă motivate politic, decât juridic? Şi dacă «da», a cui e «mâna»? «Vreau să cred că apariţia simultană a mai multor articole pe această temă în presa din străinatate nu divulgă existenţa unei campanii de presă pe acest subiect. Noi n-am incălcat nicio normă europeană sub nicio formă…». Este reacţia, plină de calm şi tact, a Externelor de la Bucureşti, în persoana ministrului T. Baconschi. Proaspăt revenit de la Bruxelles, premierul V. Filat a fost în aprecierile sale mult mai direct. «Este o campanie bine orchestarată», a spus Filat. Premierul nu a dat nume de «orchestranţi», în schimb a făcut clar faptul că materialele din presă nu reflectă «viziunea ţărilor în care activează aceste instituţii media».

Căderea Europei

Jocul presei străine în jurul cetăţeniei române este cu atât mai curios, cu cât aceeaşi presă a lăsat neobservată sau a abordat foarte sumar o problemă care s-ar putea să fie una fatală pentru Europa. E vorba de liberalizarea regimului de vize în UE pentru Rusia. Ideea a devenit publică după întrevederea de la Berlin (4 iunie, curent) dintre Angela Merkel şi D. Medvedev, care convenise asupra noii concepţii de securitate europeană, iniţiată e ruşi. Merkel l-a asigurat pe Medvedev că va opta la UE pentru libera circulaţie a ruşilor în Europa, în schimbul retragerii trupelor ruse de la Nistru. Subiectul a fost reluat şi la întrevederea celor doi din 15 iulie, la Ekaterinburg. Moscova nu a răspuns în niciun fel Berlnului, în schimb, la nicio săptămână după întrevederea cu Merkel, Medvedev pleacă la Berlusconi, cu care a discutat «probleme de securitate europeană». Nu ştiu dacă apariţiile din presa germană şi italiană au fost motivate cumva de aceste întrevederi. Contează altceva: de ce presa italiană, germană şi britanică (întrucât la mijloc e iarăşi R. Moldova) nu s-a întrebat ce s-ar putea întâmpla cu Europa, per total, dacă Kremlinul ar accepta într-o bună zi să plece de la Nistru, dar să intre liber în Europa? Nu cu 120 de mii de paşapoarte româneşti dinspre R. Moldova, ci cu 150 de milioane de ruşi. Chiar dacă s-ar porni spre  Europa 25 la sută dintre ei, deja am avea peste 30 de milioane, mai mult decât o Românie întreagă. Plus 150.000 de ruşi din Moldova cu cetăţenie rusă şi alte câteva sute de mii din Ucraina, Belarus etc. Chiar nu e o problemă? Sau Moldova e o problemă mai mare pentru Europa decât Rusia? Libera circulaţie a ruşilor în Europa (ţinând cont de spiritul lor nomad) ar însemna, de fapt, căderea Europei. Mai simplu decât a Constantinopolului. Fără armate şi fără război. E visul de aur al ruşilor. UE va deveni, peste noapte, Uniune Sovietică, iar noi vom ajunge în Europa mai degrabă decât o vor italienii, nemţii sau britanicii. Da, eu vreau să plece armatele ruse de la Nistru, dar nu cu aşa preţ.

Petru Grozavu, 
petru.grozavu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. LUDMILA

  BINE…PRESA ITALIANA,GERMANA SI BRITANICA AU AVUT COMANDA SA “PISTE” ROMANIA(citeste MOLDOVA )CU ACESTE VALUTARI HAZARDATE…DAR DACA E SA STAM STRIMB SI SA JUDECAM DREPT-EI NU SPUN LUCRURI SUREALE…SI MOLDOVA NU E PREA COERENTA CU POLITICA PROPRIE VISIND MEREU LA “CUM S-O RUPA DIN GARà MAI USOR” SPRE EUROPA…CE FAC MOLDOVENII CU DIPLOME DE STUDII SUPERIOARE IN EUROPA? STIM CU TOTII.DEMNITATEA NOASTRA,DECI,E DESTUL DE PRECARA IN ASTFEL DE CONTEXT.NU E TIMPUL OARE SA NE DEBARASAM DE GENUFLEXIUNEA TOTALA SI CONTINUA-FIE IN FATA RUSIEI FIE IN FATA EUROPEI?

 2. AVRAAM

  LUDMILA,ai spuso bine!Dar,crede-mă te rog,ai noştri,adică partidele politice,Guvernul inscăunat pe banii “STAPĂNULUI” are alte misiuni-de a ne ţine in genunchi,atât timp cât le trebuie lor.Nu depinde de noi fiecare in parte,noi doar votăm-atât.Apoi pentru noi deja cineva hotărăşte cât costă fotoliul de prim-ministru şi mapa de judecător la CC.Ce depinde de noi?Nimic!Noi suntem-BÂDLE!Nimeni şi Nimic!

 3. ratb linia lu pashpa

  atata timp cat armata rusa de ocupatie se plimba cu troleibusul 19 prin tara voastra,inseamna ca moldovenii sunt o problema in primul rand pt.ei insisi – si apoi pt.europa.

 4. AVRAAM

  Iluminate,inalţate- ratb linia lu pashpa-,pardon/izvini/scuză/nu vă supăraţi,lamureşte te rog şi mie,că n-am prins firul de ruta 19,ce are troleiul-19,cu tancurile T 74,BTR 80 şi BMD cu BMPştile de la Tiraspol?Ori ai scris după un “koseak” şi te prikaleşti?

 5. magdalena

  Domnul Grozavu, cuvinte sfinte ies sau mai bine zis cuvinte pline de adevar ies de sup penita Dvs. Daca europenii ar permite rusilor circulatia libera vara vize in UE, ar cadea UE cat ai clipi din ochi. Dar oricum se vede de la o posta semnatura cui poarta aceasta actiune antiromaneasca=antimoldoveneasca.
  In aceste tari sus mentionate Marea Britanie, Italia si Germania este activa mana lunga de la …
  Recent am gasit articolulul german cu pricina in revista “Der Spiegel” preluat si de presa franceza “Le monde”…
  Cuvintele sunt de prisos…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *