Petru Grozavu: Rusia, în stradă la Chişinău

Pentru 12—13 iunie, comuniştii au anunţat proteste masive la Chişinău, estimate de ei la circa douăzeci de mii de persoane. Ei nu neagă că vor cere demisia actualului regim de guvernare. Întrebarea e, cum o vor face, pe cale paşnică sau violentă? Şi de ce două zile de protest şi nu una?

Ce se pune la cale: o repetare, în formulă nouă, a scenariului  din 6—7 aprilie-2009 de la Chişinău, o  lovitură de stat, gen Bişkek, din 7 aprilie 2010, o repetiţie generală pentru o revoluţie mai târzie sau deciziile urmează a fi luate ed-hok, în dependenţă de capacitatea AIE de a face faţă provocărilor?

Comuniştii au furat prea mult ca să nu vrea înapoi la guvernare, iar lumea este prea obsedată de sărăcia sa, ca să nu se lase provocată şi manipulată. În plus, la Chişinău, s-au plodit cu anii destule forţe politice, capabile să destabilizeze situaţia, iar Moscova a obţinut prea multă «dezlegare» după recucerirea Kievului, ca să nu vrea să se revanşeze şi în spaţiul pruto-nistrean. Varianta Ianukovici la Chişinău ar fi, poate, cea mai nevinovată soluţie pentru Moscova, însă până la ea e prea departe. La Chişinău, lucrurile cu anticipatele rămân încă neclare. Dar chiar şi dacă se vor clarifica, puţin probabil ca ele să aibă loc mai devreme de septembrie 2011. Ar fi gata Rusia să intre într-un nou val de aşteptare, după ce Medvedev şi Ianukovici şi-au definit la Kiev înteresele nu doar în Transnistria, ci şi până la Prut? Sau va recurge la «varianta Bişkek»?

Chişinăul confundat cu Bişkekul

Moscova, niciodată de la schimbarea regimului de guvernare la Chişinău, nu şi-a formulat deschis poziţia faţă de acest regim. Iniţial, a anunţat că va urmări «cu multă atenţie evoluţiile politice de la Chişinău», ca până la urmă să ne pomenim luaţi prin surprindere cu Declaraţia de la Kiev – un târg brutal, negociat tâlhăreşte, de unde şi replica premierului V. Filat la întrevederea de la Sankt-Petersburg cu V. Putin: «toate declaraţiile care se fac cu referire la R. Moldova trebuie să fie consultate cu ţara noastră”. Reproşul, evident, nu a plăcut. Reacţia Kremlinului vine trei zile mai târziu, cînd într-un interviu pentru un canal străin de televiziune, premierul Putin împinge Moldova, alături de Kîrgîzstan, pe acelaşi cântar de instabilitate politică. “Suntem conştienţi că situaţia politică acolo (în Moldova) nu este încă stabilă. Poate nu este la fel de acută ca în Kîrgîstan, dar am văzut că este aproape ca în Kîrgîstan», spune Putin. Nu ştiu cine i-a putut servi lui Putin acest «aproape ca în Kîrgîzstan», dar comparaţia nu rezistă, e forţată. Bişkekul şi Chişinăul sunt situaţii total diferite. La Chişinău avem o schimbare a puterii prin alegeri democratice, în celălat caz – o lovitură de stat. Alegerile în R. Moldova ne aparţin, cazul Bişkek e unul inspirat şi sprijinit de Moscova. Fosta guvernare de la Bişkek este în arest sau în refugiu, la Chişinău aceasta stă în parlament.  Aşa că Kîrgîzstan şi Moldova nu pot fi comparabile, decât în cazul în care se doreşte o similitudine intenţionată, provocată. Moscova forţează nota şi caută, probabil, să creeze impresia că este ameninţată de instabilităţi în «vecinătatea imediată» pentru a putea interveni şi aplica la Chişinău, ca şi la Bişkek. modelul unei revoluţii populare. În tot cazul, reevaluarea agendei politice a lunii mai ne arată foarte clar că până la ameninţarea Moldovei cu «varianta kîrgîză», Rusia a dat mai multe semnale că trece la ofensivă, inclusiv pe direcţia sud-est. Remarcăm aici  declaraţia preşedintelui Medvedev că Rusia se pregăteşte de «un conflict, comparabil cu cel dea-l doilea război mondial», dezaprobarea de către Moscova a Parteneriatului Estic, prelungirea mandatului flotei militare ruse în Crimeea, lansarea proiectului de construcţie a unor baze militare ruse pe teritoriul Ucrainei la frontiera cu România, Declaraţia Medvedev—Ianukovici de la Kiev şi, proaspăt de tot, egalarea, destul de periculoasă, a situaţiei din Kîrgîzstan cu cea din Moldova.

Ce ar putea urma? Depinde, pe cât de deranjate se vor arăta de noua situaţie politică UE şi NATO, care au R. Moldova la frontiera lor directă, şi ce tactici şi strategii vor aplica în raport cu Ucraina şi Rusia, după noul lor mariaj. Dar depinde şi de poziţia AIE, dacă va vrea să reziste în continuare şi să exploateze cu abilitate atuurile pe care le are în relaţiile cu cei doi: apartenenţa la CSI, neutralitatea militară, relaţiile cu UE, relaţiile cu România, «problema Basarabiei», prezenţa militară rusă pe teritoriul R. Moldova, Tratatul de frontieră, problemele patrimoniale, arsenalul de politici umanitare în R. Moldova etc. Situaţia politică în regiune, sub influenţa Rusiei, s-a schimbat pe durata ultimei luni atât de mult, încât Chişinăul nu mai are cum să rămână la vechile strategii şi practici de relaţie cu Moscova şi Kievul. Şi nu doar cu ei.

Pe 12 şi 13 iunie, Rusia, sub acoperirea PCRM, va ieşi în stradă la Chişinău. Pentru repetiţie generală sau lovitură de graţie?

Petru Grozavu, 
petru.grozavu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

31 comentarii

 1. costel

  un mare adevar domnule grozavu ,dar uitati cite comnetari sunt la articolul dumnevoastra ,paractic nici unul,asta demonstreaza prostia si indiferenta romanilor basarabeni ,care au deventi niste sclavi fara demitate si identitate,habar nu au cine sunt si ce vor, vai de noi neam prost

 2. STEFANITA

  Am retinut din articol cum cadomnii tovarasicomunisti moldoveni” au furat prea mult ca să nu vrea înapoi la guvernare ț.Asa este,numai ca eu cred ca nu numai acesta ar fi motivul pentru care clica lui Voronin doreste sa vina din nou la putere…
  Nu se va spune niciodata suficient de tare ca acesti comunisti reprezinta de fapt coloana a 5-a a Rusiei in R.Moldova.
  Pe cine se bazeaza Rusia in planurile ei de refacere a imperiului si de distrugere a insasi fiintei nationale a moldovenilor, daca nu pe Voronin si pe Smirnov?

  Pericolul e real,daca analizam sondajele de opinie recente si vedem ca ”tovarasul”Ciorescu-Voronin,are inca numerosi adepti,iar partidul comunistilor e in continuare in frunte…
  Sa fie sondajele false,sau moldovenilor le-a placut ce li s-a intamplat in cei 8 ani de guvernare comunista si in cei aproape 60 de ani de ocupatie ruseasca ?
  CE AR TREBUI SA LE MAI FACA MOLDOVENILOR COMUNISTII SI OCUPANTUL RUS, CA SA INTELEAGA IN SFARSIT CA AU AJUNS BATAIE DE JOC SI CA E IN PRIMEJDIE INSASI EXISTENTA LOR CA NEAM ?

 3. T. Ajder

  costele, lipsa de comentarii nu demonstreaza prostia si indiferenta moldovenilor – romanilor basarabeni si nici faptul ca au sau nu habar despre cine sunt si ce vor. Plasarea catatonica de comentarii anonime in josul unor articole nu are nimic de afacere cu demnitatea.
  Anonimitatea este in fapt antonima cu identitatea!
  In orice caz, comportamentul oricarui stat este dificil de prezis. (A fost si va ramane atata timp cat vor exista state.) Desigur, asta nu inseamna ca nu ar trebui sa luam in seama analizele comportamentelor acestor state. Totusi, cazul Moldovei, este f. diferit de al Kîrgîzstanului si Moscova nu poate sa nu fie constienta de acest fapt.

 4. Autorul

  Nu cred că ar fi vorba de prostie, problema e mai gravă: nu avem şi, probabil, nici nu pretindem (mulţi) demnitatea şi memoria istorică. Moldovenilor le place ceea ce se bea ori se mănâncă. Au devenit ca şi “obştea” rusească: cîrnaţ ieften şi băutură în toată ziua. Şi problema nu e doar a celor “simpli”, noi avem foarte mulţi “mari”, la vârf cu acelaşi regim de gândire. Şi ăştea sunt carii şi râia neamului. Exemplul “de sus” contează mult. Mulţimile au nevoie de “drapel”, or noi nu-l prea avem azi, cu o singură excepţie. Amintiţi-vă ce-a fost de 9 mai şi câtă osteneală şi efort din partea celor de “sus” ca să nu displacem ruşilor….
  Ziceţi de comentarii, mă rog, nu fiecare ar avea, poate, ce comenta, dar pentru mine mai important ar fi numărul vizitatorilor….cel puţin să vadă, să citească, să ia act de nişte lucruri, să înveţe a fi altfel, să vorbească ei undeva, între cei din jurul lor, despre asta.
  Mi-amintesc, la începutul anilor “90, când era în toi conflictul din Nagorno-Karabah, discutam la Erevan cu cineva în cadrul unei expoziţii despre crimele la care erau supuşi armenii şi îl întrebam dacă aceste “costuri” nu sunt prea mari pentru Armenia, la care mi-a răspuns: “Dacă pe lume ar fi să rămână doar un singur armean, neamul armenesc va supravieţui”. Noi mai suntem în stare să gândim, cel puţin, la fel?… deşi, în istorie, am fost altfel, până la moscalizare. Am fost ienicerizaţi şi nu vrem să ieşim din această stare psiho-morală, moscală şi mortală. Asta ar fi, probabil, explicaţia.

 5. Autorul

  P.S.
  Coloana a Y-a a Rusiei în R. Moldova nu sunt doar comuniştii. Această coloană e ca o caracatiţă în politică. Cu ce e mai bun decât Voronin, V- Ţurcan de la MU, sau Şelin de la PSD sau Lucinschi-tatăl reinfiltart în politică etc. Spre regret, Rusia e peste tot, în viaţa R. Moldova, şi în PARLAMENT, ŞI ÎN GUVERN, ŞI ÎN AMBASADE, ŞI ÎN JUSTIŢIE, PROCURATURĂ, MAI, SIS, sistem vamal, Academie etc. MAI MULT DECÂT ATÂT, RUSIA ŞI-A ÎNTINERIT ENORM DE MULT COLOANA A Y-A ŞI ASTA E PARTEA CA MAI PROASTĂ A LUCRURILOR, PENTRU CĂ “TINERII DIN POLITICĂ” (EVIDENT, NU TOŢI), MULŢI DINTRE EI CU ŞCOALĂ ÎN ROMÂNIA ŞI STAGIERI ÎN EUROPA ŞI AMERICA SUNT ACEEAŞI CĂŢEI CA ŞI TAŢII, FRAŢII SAU MOŞII LOR.

 6. Anghel

  Şi moldovenismul (kgb-ismul) va fi cică mai scump în ajun de proteste. Chiar mai scump de când există în Moldova. După nkvd-ism

 7. STEFANITA

  Raman totusi la parerea mea ca PCRM este partea vizibila a coloanei a 5-a rusesti in R.Moldova.
  Prin PCRM se invart ,se fac si se desfac actiunile politice concrete de ingenunchere definitiva a R.Moldova.
  Cu siguranta ca un rol important il au in aceasta actiune demonica si ziaristii vanduti,si functionarii-agenti f.s.b.din aparatul de stat,si plosnitele-agenti sub acoperire din partidele care se vor democratice,si institutiile de forta:armata,politia,justitia,ramase nereformate si parazitate in continuare de tradatori si mankurti..
  La suprafata,vizibil cu ochiul liber este insa PARTIDUL COMUNIST.EL TRANSPUNE IN PRACTICA ORDINELE POLITICE ALE OCUPANTULUI… SINGURA CONDITIEESTE ACEEA CA TREBUIE SA FIE DESEMNAT DE ALEGATORI SA VINA DIN NOU LA PUTERE.
  DACA VOR REUSI TRADATORII COMUNISTI SA REVINA LA PUTERE…DUMNEZEU CU MILA, NIMENI NU VA MAI PUTEA SALVA MOLDOVENII DE LA AUTODISTRUGERE !

 8. Mara

  situatia aproape ca in kàrgàstan,e o justificare a lui putin de a-si tine tancurile in tiraspol.tragedia e cà turma descreieratà de moldovean nici pànà azi, dupà 20 ani,habar n-are si o doare in fund,cà e ocupatà,bea vodkà si bate “kazaciok”-ul si mai roade niste oase,aruncate de la masa nu stiu cui.dar culmea e cà turma asta tot se uità in fundul romànului si are de scuipat ceva,de parcà romànul a ocupat o jumàtate de moldovà.turma habar n-are,cà va munci neam de neamul ei pentru puscàriasii di tiraspol,care nu ràspund de nimic,dar distrug,nimicesc,furà si duc peste hotare cu trenurile.acum chisinàul are de plàtit 2 miliarde rusiei pentru gazul din tiraspol,de fapt,turma plàteste,de aia o sà umble mult si bine cu pantalonii rupti in fund.dezastrul din tiraspol il plàtim noi.in rusia niciodatà nu va birui comunismul,cà-i pus la punct,dar rusia a trimis un puscàrias in tiraspol,alt puscàrias in ucraina,ianucovici de 2 ori a fàcut pàrnaie.pe rusia o aranjeazà desastrul din enclave,astfel se prinde pestele bine in folosul ei.eu cred cà organele de resort,dacà ar tine la tara asta,ar trebui sà retragà cetàtenia moldovei tuturor celora,care isi manifestà in fel si chip antipatia fatà de acest pàmànt si cum am ami zis,sà-si ia vodka si pàduchii si sà se ducà invàrtind.dar cine-i primeste? tràdàtori nu trebuiesc nimànui,nici rusiei.càndva lumea cumsecade stàtea la casa ei (càndva,zic).numai lepàdàturile,puscàriasii,ràsurile,putanale si-au abandonat mormintele stràmosilor si au sosit in “tvetuscia maldavia”,de àstia,care n-au ce pierde,care le este in cot unde sà bea ,sà mànànce,sà sugà si sà mai facà o treabà.si atunci,cine are nevoie de àstia? rusia i-a màturat,s-a spàlat de triper,i l-a impins moldovei,acum tineti-vi-l bine,cà scopul si l-a atins: 60 la sutà de moldoveni au si ei creierul “intriperat”.si cu asta am spus tot.

 9. Mihai

  Mersi pentru Autorul,care se implică direct în comentarii.Mersi presei proromâneşti,acum un an nu puteam să înţeleg că sunt român,citind presa acum sunt ferm convins că sunt român basarabean.Dăunăzi am discutat cu o doamnă,de origine rusă,ce locueşte de mult timp în Slovenia.Ea a rămas şocată,cînd i-am spus că la noi sunt ruşi ,care au trăiţi cîte 20,30 de ani în RM şi nu ştiu româna.Ea a spus,că aşa oameni nu vă stimează naţiunea…

 10. Mihai

  Teme de articol:STAT(de drept)>DEMNITAR(funcţionar public,deputat)>RĂSPUNDERE(în faţa legii).

 11. STEFANITA

  Mihai,presiuni ase fac si asupra AROMANILOR,romanii din cealalta extremitate a Romanitatii orientale,cei care traiesc la sud de Dunare in Balcani in Grecia,Bulgaria,Macedonia,Albania,Serbia,Croatia.Avem cca.100000 de armani si in Romania,urmasii celor refugiati pe la 1900 din cauza persecutiilor din Grecia si Bulgaria.
  Aromanii au un imn al lor,un fel de blestem care trebuie sa cada asupra celui care isi uita limba strabuneilor si neamul lui cel romanesc.
  Un cantec EXTRAORDINAR !Hai sa-l auzim :

  http://www.youtube.com/watch?v=Ntm7WwgxT20&feature=player_embedded

 12. cersipamantromanesc.wordpress.com

  Imnul Aromanilor- „Dimandarea parinteasca”
  „Dimandarea parinteasca”, (mustrarea parinteasca) este imnul aromanilor, compus de Constantin Belemace, luptator pentru drepturile romanilor (aromanilor) din Balcani. Este un echivalent al imnului “Desteapta-te Romane” la romanii aromani, acolo, in sanul societatilor si fundatiilor aromanesti, unde este cantat la posturile radio si de telelviziune emise in dialect. Cantecul vorbeste de cumplitul blestem ce cade asupra parintilor care nu-si invata copiii limba stramoseasca, limba (graiul) armanesc. Poetul Belemace s-a dovedit a fi un adevarat vizionar atunci cand a compus versurile, in 1888. Dupa mai bine de un secol, „Dimandarea parinteasca” rasuna mai actual ca oricand, transmite corespondentul Romanian Global News din Macedonia”.

  Dimandarea parinteasca
  Parinteasca Dimandare Parinteasca blestemare (mustrare)
  Na sprigiura cu foc mare Porunceste cu foc mare
  Frati di muma si di-un tata, Frati de-o muma si de-un tata
  Noi, Armani di eta toata. Noi, Aromani din vremea toata

  Di sum plocile di murminta De sub lespezi (placi) de morminte
  Striga-a nostri buni parinta: Striga a nostri buni parinti
  “Blastem mari s-aiba-n casa “ Blastem mare sa aiba in casa
  Cari di limba-a lui s-alasa. Care de limba lui se lasa.

  Cari-si lasa limba-a lui Care i-si lasa limba lui
  S-lu-arda pira-a focului, Arza-l-ar para focului
  Si s-dirina viu pri loc, Chinuis-ar de viu pe locu (pamant)
  Sa-li si friga limba-n foc. Frige-i-s-ar limba in focu’

  El an vatra-li parinteasca El in vatra-i parinteasca
  Fumealia s-nu-si hariseasca; De copii(familie) sa nu se fericeasca ;
  Di fumeli curuni s-nu base De familie cununi sa nu pupe
  Nic an leagan si nu-nfase. Prunc in leagan sa nu culce (infase)

  Cari fudze di-a lui muma Care fuge de a lui muma
  si di parintesca-li numa, si de parintescul nume
  Fuga-li doara-a Domnului Fugi- i-ar dorul Domnului
  si dulteamea-a somnului!” si dulceata somnului!”

  Constantin Belimace

  Drept scurta informatie voi spune ca neamul romanesc exista in doua variante- Dacoromani (Basarabia, Romania si romanii din jurul granitei Romaniei), si ramura Aromana (Croatia,Serbia,Bulgaria,Macedonia,Albania si Grecia), cu care Romania are sau nu a avut vreodata granite. Aceasta ramura, sange din sangele nostru a fost izolata de noi prin invazia bulgarilor si slavilor in Evul Mediu timpuriu. Aromanii au avut de-a lungul veacurilor formatiuni statale proprii, cum ar fi Vlahia Mare, Vlahia Mica, imparatia lui Ionita si Asan (taratele romano-bulgare) si nu in ultimul rand Principatul de Pind, desfiintat de Grecia in 1948. Practic poti intalni aromani in toata peninsula, de la Constanta si Tulcea, pana la Salonic in Grecia si Corce in Albania, de la muntele Magiore in Croatia pana la Pestera si muntii Rodopi in Bulgaria. Ocupatia aromanilor iarasi o gasim diversa- pastori de turme de oi si capre, cu mentalitate nomada, vara se aflau la munte, iarna coborau la campie sau la malul marilor Marmara sau Adriatica etc. Cu alte cuvinte faceau transhumanta ca si fratii lor, pastorii din tarile Romane, doar ca pe un areal mult mai larg, strabatand chiar tari intregi, caci pe atunci era un singur stapan- Imperiul Otoman. Castigau din oierit si cresterea altor animale. Altii erau buni comercianti, postavari, pielari, bijutieri, caravanari (duceau marfuri cu caravanele cu catari), fabricanti de arme. Mai era inca o categorie, aromanii carturari- arhitecti, bancheri, ministri, poeti etc. Au avut si orase, de care putini dintre noi au auzit. Voi numi doar doua-Moscopole (Voscopoje) in Albania, si Gramosta in Grecia. Ambele au fost distruse brutal de Ali Pasa Tebelin de Albania. Distrugerea acestor orase este cantata cu multa durere in cantecele aromanesti pline de jale. O caracteristica importanta a istoriei romanilor din sudul peninsulei este trecutul lor furtunos, plin de migratie. Emigratia aromana a cuprins orase ca Venetia, Viena, Sofia, Bucuresti, Atena, SUA, Australia si Constantinopole. in majoritatea cazurilor au fugit din cauza dusmanilor, pericolului de asimilare, sau din sete de profit. Drept dovada ca aromanii au fost si raman tributari istoriei mi-o demonstreaza mie personal faptul, ca multi dintre prietenii mei aromani au rude in diferite tari. Peste noapte, in urma unor tratate de pace si destramarii Imperiului Otoman, aromanii s-au trezit cu rude despartite de sarma ghimpata in diferite tari noi aparute, la care deasemenea putem adauga mai recent si destramarea regimului comunist iugoslav. Au mai fost si tradati, in primul rand de tara-Mama, Romania, care pe vremea Anei Paucher, in 1948 a inchis scolile romanesti din Balcani, deschise cu atata truda de Cuza Voda si Carol I. Pricina era ca chipurile ei (aromanii), formati in aceste scoli ar atenta la securitatea asa zisului stat socialist roman. Urmarile catastrofale ce au urmat au fost ca nici pana acum Aromanii nu au scoli in Grecia, Bulgaria, Albania sau Serbia. Nici pana astazi ei nu sant recunoscuti drept minoritate nationala in aceste tari. Exceptie face doar Republica Macedonia. in constitutia Republicii Macedonia este scrisa „Minoritatea Aromana”. Romanii macedoneni au scoli si emisiuni radio, dar si aici cu taraita. in final as mentiona un lucru important, in fata pericolului asimilarii sau pierderii de avere, la aromani dintotdeauna exista si exista un obicei strict- ficiorul arman se insoara doar cu o fata de origine aromana. Cateva personalitati marcante de origine Aromana (macedoromana)- Nicolae Milescu-Spataru-carturar moldovean, se crede ca ar avea obarsie aromaneasca, Emanuil Gojdu-filantrop, a finantat invatamantul romanesc din Ungaria, Lucian Blaga-poet roman, este aroman dupa tata, actorul roman Toma Caragiu, ministrul culturii Ion Caramitru, lingvista Matilda Caragiu-Marioteanu, Ianis Coletis-general grec, impresarul clubului „Steaua”-Gigi Becali, si nu in ultimul rand marele fotbalist roman Gheorghe Hagi, supranumit „Maradona Carpatilor”. De origine aromana e si Maica Tereza din Albania, cu numele ei adevarat Agnesa Gongea Boiangiu.

  Costache Andrusceac
  membru al Miscarii Unioniste din Republica Moldova.

 13. EVA TALPA-PAPUC

  MULTSTIMATE ANETA,ALINA.DACA CU ADEVARAT “ZDG” ESTE UN ZIAR ECHIDISTANT,DEMOCRAT,SI PRIMESTE PARERILE SI A OPONENTILOR,PUBLICATI VA ROG COMENTUL:-PA,MOLDOBECI,DE SARACI CE SUNTETI V-ATI TAMPIT TOTI CU TOTUL!ASA DE EROI SUNTETI CA DOAR IN FATA MONITORULUI PUTETI SA VA INDIGNATI!EROI ADEVARATI!!!,INSA 90% DIN POPULATIA RM CARE N-AU 5OOO DE EURO SA PLATEASCA LA VANZATORII DE OAMENI SI SA FIE TRAFICATI ILEGAL IN EUROPA,PLEACA CINSTIT SI LEGAL IN RUSIA SA AGONISEASCA O BUCATA DE PAINE.IARASI RUSIA NE SUSTINE CU PETROL,ENERGIE SI GAZE NATURALE.TOATA EUROPA IL SUSTINE PE PUTIN,AU INTELES ANGHELA MERCHEL-GERMANIA,SILVIO BERLUSCONI-ITALYA,NICOLA SARCOZI-FRANTA,CA CU RUSIA TREBUE DE PRIETENIT,CUM E RUSIA DAR E TARA DE CARE DEPINDE TOATA EUROPA DE SECURITATEA ENERGETICA!AS SFATUI CELOR CE SCUIPA IN MONITOARE DE CIUDA RUSILOR SI BUCSESC CU COMENTARII TOATE MASS-MEDIA RM,DACA SUNTETI CU ADEVARAT PATRIOTI A ROMANIEI-DECONECTATI-VA ELECTRICITATEA OAMENI-E RUSA,INCHIDETI GAZUL-E RUS,NU CIRCULATI CU MASINILE-BENZINA CHIAR DE VINE DIN ROMANIA-E LUKOIL RUS,NU FITI PARAZITI SI HOTI,FITI PATRIOTI NU MARODERI!FITI PATRIOTI CINSTITI-NU CURVE!ULTIMII EROI ADEVARATI A RM AU MURIT LA NISTRU IN 1991-1992.IN REST LICHEE,VANZATORI DE NEAM,COMERSANTI DE PATRIE SI MUTANTI.DREPT A ZIS CREANGA CLASICUL DE MOLDOVENI-LA PLACINTE INAINTE,LA RAZBOI INAPOI..EROI,MLEA..

 14. EVA TALPA-PAPUC

  О том, сколько граждан Молдавии поддерживают идею объединения с Румынией, можно судить хотя бы по тем результатам, которые на последних выборах получила Либеральная партия, возглавляемая прорумынским политиком Гимпу, — 15%. Молдавский электорат, большинство которого составляют деревенские жители, по-прежнему остается левым и пророссийским: Россия — основной рынок сбыта для молдавской сельхозпродукции и рынок труда гастарбайтеров. Ухудшение отношений с Россией означает ухудшение экономической ситуации в республике и делает туманными перспективы урегулирования приднестровского конфликта. Главная причина которого, кстати, именно нежелание жителей Приднестровья уходить вместе с Молдовой в Румынию.

 15. EVA TALPA-PAPUC

  RASPUNS PENTRU chm: CAND’VA,IN TARA UNDE M-AM NASCUT,IN URSS TOTI NOI,CEI NASCUTI IN ACIASTA TARA SI AVND COPILARIE FERICITA,AM INVATAT IN SCOALA GRATIS,APOI IMPREUNA CU PARINTII TAI chm AM INVATAT IN INSTITUTIILE SUPERIOARE TOT GRATIS MAI chm,ASA CA TOTI DEMNITARII DE AZI AFLATI LA “TREUCA STATULUI.MA MANDRESC CA CUNOSC LIMBA RUSA SI VORBESC LA PERFECTIE IN EA.CU RESPECT,EVA.SUNT-EA,NU EL,SI IN ROMANA SI IN RUSA.

 16. Mara

  vàd aici ceva despre vànzàtori de neam.dar tu de-al cui neam esti? nu am inteles din tot suvoiul àsta diareic:intài ridici in slàvi pe altii,apoi treci la vànzàtori de neam,umilesti si scuipi in farfurie si la urmà ai dreptate in una:asa fac curvele,vorba ta.moldoveanul chiar nu vrea sà inteleagà ce-i acela respect.franta,italia etc.nu au niste tancuri in coaste,nu sunt ocupati,sunt stàpàni la ei acasà.atàta lucru ajunge la tine,patrioato? de ce nu pornesti de la ràdàcinà si anume:exact pentru tancurile,care le ai pe teritoriu,europa nu-ti deschide portile.europa vrea pace,nu ràzboi.faci ordine la tine acasà,apoi pretinzi.iar tu ce faci? justifici ocuparea unei jumàtàti de moldovà si incerci sà dai de inteles,cà globul pàmàntesc se ràstoarnà fàrà rusia.la un contract,un acord economic,pàrtile pornesc de la egal la egal:tu imi dai marfà pe bani,nu e gratis,eu plàtesc si n-ai ce mà santaja si ameninta cu tancurile tale la mine acasà.iti pare respect àsta? nu e buricul pàmàntului rusia,e agresor:a fost ocazie de investit la cernavodà cu gazul,la iasi cu curentul.n-au vrut pàpusarii pusi de rusia aici sà n-o “supere”.sabotaj,diversionism.nu intelegi,cà de la tancuri europa nu-ti deschide,dacà rusia isi ia tancurile si pàduchii,te-ai duce in europa sà muncesti,nu in rusia ca sà te intorci apoi in sicriu.nu intelegi,cà totul e programat sà te ineci in rahat? unde a pus scrofàritul laba e alilui hulub,asa o sà-ti cànte cucul.cum sà te duci in europa? dar cine va slugàri scrofàritul,dacà nu moldoveanul? ce tot te agàti de romàn? romànul a ocupat o jumàtate de moldovà? ce insiri tu bàlbàiala asta de propagandà aici? dacà am ajuns unde am ajuns,e datorità celor ca tine cu o gàndire enorm de “dezvoltatà”,mai mult de lungul nasului nu vezi si nici nu vrei sà vezi.ti-ar fi locul pe “nazavisimaia moldavia”,nu aici (dacà-i “nezavisimaia”,apoi eu is preoteasà),acolo propaganda ta ar face efect alcoolizatilor.totu-i pànà la un timp,lumea intreagà s-a pus in miscare pentru a gàsi o alternativà gazului si curentului,mai ales,cà ar mai ajunge pe vreo 40 de ani,si o sà gàseascà,iar eu rog scrofàritului sà aibà pànà in gàt si mai sus,dar sà nu aibà cui vinde,cà nu dà gratis.tu,insà,incearcà sà te uiti mai putin in fundul romàniei,cà nu ea are tancuri la tine sub casà,si sà te uiti mai mult la ràdàcina tuturor relelor,nu spoi rahatul,cà asta faci si asta ai sà ai pe vecie.

 17. costel

  am fost si suntem un neam numeros ,nemaul romanesc ,pacat ca suntem neuniti ,vedeti basarabia ,romani din basarabia isi urasc frati de peste prut acolo unde zace marele STEFAN la putna in inima bucovinei ,avem acelasi singe aceiasi limba ,aceiasi istorie si traditii ,

 18. STEFANITA

  Scumpa tanti Papuc,ma uit si nu-mi vine sa cred cu cata seninatate ne spui noua aici ca Rusia ii ajuta pe moldoveni…Le da gaz,electricitate,benzina ?…
  Pe GRATIS conita scumpa ?De pomana ?
  Eu stiu ca ajutor inseamna sa dai ceva fara a cere preturile mari pe care le cere Rusia.

  Matale madam Papuc nu stii ce se intampla cu energia ruseasca inghitita de Transnistria ?Pai Smirnov refuza sa o plateasca si o platiti tot voi ,moldovenii!Cine il ajuta pe Smirnov si il scarpina intre coarne,nu maicuta Rusia cea mult iubita ?
  Mai admir la matale cum critici Uniunea Europeana care vaz-doamne nu ii lasa pe moldoveni sa munceasca in ”Evropeisi soiuz”…
  Ia pune matale scumpete mica mana pe statistica si vezi cati moldoveni au plecat in Europa si America si cati in Rusia ?

  Mai vezi matale si cati dintre maldavanii plecati acum in Rusia sunt rusi,ucrainieni,gagauzi…

  Atentie ,draga Eva a lui Papuc,nu-ti cer sa pui la socoteala moldovenii ”ajutati”de rusi sa ajunga prin deportare in Siberia la munca…fortata.Si nici sutele de mii de urmasi ai lor rusificati sau aproape rusificati care se mai afla acolo.

  Mataluta draga doamna,nu ai aflat ca accesul la informare te face liber si ca tot mai multi moldoveni s-au informat si stiu acum ce e aia Rusia,cat de mult ii iubeste ea si cum ii ajuta luindu-le haina de
  pe ei ?.
  Eu te cred ca ai avut copilarie fericita in Rusia ,doar faci parte dintr-o familie de nomenklaturisti comunisti sovietici.Ne spui si noua cu ce s-au ocupat mamica si taticul matale in Rusia ?Au fost deportati ,s-au ii pazeau pe deportati ?
  Vorbesti la prfectie limba rusa ?Te cred,dar cu ce pret,cu pretul lasarii limbii strabuneilor tai ?Ai idee cat de prost vorbesti romaneste,pardon …moldoveneste ?

  Tovaraseii nomenklaturisti moldoveni au invatat rusa de buna voie,dar restul populatiei fara functii de stat si de partid comunist,nu cumva afost supusa unei rusificari fortate?
  Si inca ceva,indemnul de a ne deconecta de la curentul si gazele rusesti e de tot rasul !

  Ce s-ar face Rusia si rusii daca nu ar mai vinde energie la preturi de specula ?
  FOAME AR SCRIE PE EI!

  Pentru linistea ta,afla ca acum cateva zile Moldova si Romania au semnat un acord de Interconectare a sistemelor lor energetice de gaze,petrol,electricitate.
  Cu siguranta ca moldovenii vor primi ajutor de la Romania atunci cand doamna Rusia va incerca sa va bage in frig ,daca nu dansati kazaciok asa cum va canta ea.Acela da,va fi ajutor draga mea draga …

  Jos comunismul nu-i asa, scumpica Eva !

 19. autorul

  Pentru Nataşa (Eva Talpă-Papuci)
  Bănuiesc că doamna Eva…este de fapt Nataşa M….. (îi intuiesc stilul),recent desantata de ruşi în Moldova, născută, poate că în Basarabia dar crescută ruseşte şi educată sovietic (naţională ca formă, socialistă în conţinut (spirit))- ca să operez cu postulatul comunist despre realismul socialist, pe care îl glorifică “eva”. Bine zice Mara: nu ne dă Rusia nimic, precum nici nu ne-a dat, dar şi atunci când ne-a dat (grădiniţă, şcoală gratic…) aşa după cum îţi aminteşti tu, “eva”, apoi a făcut-o după ce ne-a luat totul, inclisiv libertatea şi ne-a “plimbat” prin Siberia şi Kazahstan şi ne-a măturat podurile, în “46, şi ne-a furat trecutul, ca să ne complexeze în măsura în care să nu putem pretinde a fi egali cu ea. Ceea ce faci şi tu acum. Gazele, petrolul, energia electrică… sunt servicii pentru care plătim (ba peste cap). Plătim aşa, precum o facem pentru orice altă marfă. Nimic mai mult. Pro-rusul Lukaşenko declara zilele trecute la o întâlnire cu tineretul “Mai pro-rus preşedinte decât mine nu există, dar în relaţiile cu Rusia eu vreau să ne respectăm de la egal la egal….” Patriotismul? Dacă eram patrioţi, cu adevărat, aşa precum nu ne vrei tu, eram azi alături de Baltici, dar fiindcă Moldova e plină de “eve” şi “papuci”, mai întârziem puţin. De altfel, stai prost cu matematica. “Proromâniştii” nu trebuie căutaţi doar la PL-ul lui Ghimpu, ci şi în PDLM-ul lui Filat, iar o parte şi la PDM (segmentul fostului PSL)…Peste 60% din moldoveni vor în Europa, oricum nu în Ruisa. Şi cu asta e spus totul. Ori nici aceştia nu sunt patrioţi? Şi despre “problema transnistreană”: ea a fost născocită de ruşi pentru a ne revasaliza. Soluţia? O avem în cazul lituanienilor cu Kaliningradul. Iar cel mai bine o zice Biblia, atunci când recomandă că în cazul, în care rişti să-ţi pierzi vederea din cauza unui ochi, mîini sau picior, te laşi de ele şi te salvezi, altfel te pierzi cu totul. Problema transnistreană nu poate avea alte soluţii decât schimbul de teritorii şi populaţie. Şi lasă “patriotismul” tău pentru anii când erai elevă, studentă sau chiar stagiară în serviciile ruse de securitate

 20. Mara

  eva,pe dracu vorbesti tu “in ea”.tu ai copiat abzatul in rusà din “nezavisimaia moldavia”.nu aburi lumea,cà lumea incepe sà se destepte.tragedia ta e cà nu cunosti “in ele”,adicà nu cunosti nici rusa,nici romàna.dar nu pentru a reprosa moldoveanului,cà are o limbà stàlcità,asa i s-au fabricat si impus conditiile:sà uite cine-i si de unde vine.cu un milion de cereri de redobàndire a cetàteniei,inseamnà cà incepe sà-si aminteascà ce-i cu viata lui.nu are nimic comun cultura cu agresorii,are de càstigat mult cine cunoaste niste limbi.batjocura e alta:cine intrà in casà la mine,eu,ca gazdà,am niste reguli nescrise,odatà cu pàinea pusà pe masà,unde nu e indicat,cà-s obligatà sà invàt limba musafirului,sà scuipe in farfurie dupà ce a màncat,sà mà dea afarà din casà,sà-mi punà tancuri in prag.sà tràiesti o viatà in moldova si sà stii numai:”pupà la mine la c…”? e respect? nu sare americanul la el acasà sà invete limba rusului,deci rusul isi stie locul,dar depinde unde:cu astfel de bàdlà,care “judecà”,cà eu exist datorità rusului,pài cum n-o sà mà dea afarà din casà? eu am niste stràmosi,care au existat fàrà gaz,dar cu demnitate,tràim cu pàine,nu cu gaz,si-s de acord sà stau un an cu frunza dinainte ca intre timp sà se gàseascà o alternativà,cu bani cumpàr de unde vreau.e rusia cà nu dà voie sà faci ce vrei cu banii tài,nu-ti permite sà ai si alte piete,n-ar mai avea cum te santaja.crezi tu,cà lumea judecà liber cu kalasnicov tintit in frunte si cu tancuri sub casà si una-douà:và tai gazul? sà se càràbàneascà de pe teritoriu si lumea o sà gàndeascà altfel.in fata tancurilor nu gàndesti,tremuri.asta tu o pui ca sondaj:frica.vom fi noi “moldobeci”,dar si tu esti aceeasi moldovacà.lasà aroganta,nu scuipa de la etajul 5,nu copia imbecilitàtile altora,expune-le pe ale tale,desi nu diferà de “nezav.moldavia”.ideile le-am inteles,o cauzà n-o are oricine.

 21. Tribuna Basarabiei

  Comunistii nu trebuie sa se mai intoarca in Basarabia.

  In Romania, la 20 ani de la revolutie a fost aprobata legea lustratiei.

  Basarabia…., la 20 de ani de la declararea independentei, încă mai suferă de pe urmele comuniștilor, comuniști care se încăpățânează sa nu mai plece.
  Va aștept pe blog sa comentăm împreună COMPORTAMENTUL OCUPANȚILOR SOVIETICI. Un articol foarte bine documentat, dar care merita citit de cat mai multi români.

  http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/05/istoria-dezvaluita-comportamentul.html

 22. Mihaita

  Ma bag si eu, ca musca: Unirea nu cred ca se va face. Cel putin in sensul “clasic” al cuvantului. Cauzele sunt multiple dar cea mai importanta este, cred, ignoranta din RM impreuna cu oboseala din Romania (astea doua sunt complementare). Sunt pentru unire, dar..sunt obosit. Dezamagit. Si scarbit (chiar daca ma asteptam cumva la evolutia asta). Mai sunt in RM oameni care nu s-au lepadat de demnitate dar sunt prea putini. Mult prea putini pentru un pas decisiv. Probabil daca as cunoaste “pe viu” viata basarabeana as fi mult mai pesimist deci randurile de mai sus sunt de de un optimism aproape delirant.

 23. Mara

  o jumàtate de moldovà e ocupatà,deci independenta e pe hàrtie.mà mir,cà deja ne-am obisnuit cu treaba asta,cum ar fi ceva normal:e indep.,dar oleacà ocupatà.ca si bancul:…ti-am gàsit o mireasà de nota 10,oleacà-i gravidà,dar nu conteazà.comunist nu inseamnà rus,avem suficient cozi de càine si moldoveni comunisti,unde sà se ducà? aici e buba:bàstinasii pun umàrul la sustinerea celor fugàriti de prin rusia si pripàsiti aici.vor-onin nu e rus,pàrintii lui s-au nàscut làngà bucuresti,tatàl lui e “bujenità” de nume.a murit demult làngà dubàsari,iar vor-onin-bujenità nici n-a fost la inmormàntare.deci,banditul àsta si-a schimbat numele numai sà nu aibà nimic “comun” cu romànii.a ignorat,a tràdat,a scuipat in pàrinti,mosi,stràmosi,morminte,glie,limbà.asa trebuie sà fie un comunist.dacà s-ar intoarce timpul,ar mai vinde-o pe mà-sa de vreo 10 ori,nu conteazà,cauza sà tràiascà. si azi mai are o màtusà làngà bucuresti.tin sà spun,cà nu am dreptul sà-i arunc pe toti cu o furcà,lumea cumsecade n-a dispàrut,dar potlogari is mai multi.

 24. Chiron

  Vânzoleli de gândaci în borcanul parlamentului şi pe arena politicului. Un set minunat de filtre de culori lumină (orange,galbene, verzi, albăstrele,roşii, roşcăţele – o frumuseţe de curCubeu , nu media) …
  Visul democraţiei “moldovneşti” . Doamne încep să cred că mi-ai auzit rugăciunea. Ţine-i acolo, Doamne , în borcan, să ne mai amuzăm şi noi de creaturile ăstea…

 25. Liubomir

  Vai de noi. ii dau dreptate lui Costel. Am avut candva un popor demn de lauda. Acum suntem niste …….., ma doare inima sa vad cum au degradat si degradeaza generatiile tinere in continuare prin betie, indiferenta, curvie si prostie omeneasca,copii facuti la betie si abandonati prin case de copii. 20 de ani de independenta egali cu 20 de degradare sociala culturala si economica. Chisinaul un orasel al banditilor care fac bussinessssss pe banii celor trimisi de peste hotare. …Imi e rusine ca sunt Moldovean…

 26. mara

  avraama,poftiti,improspàtati-và memoria.toate odele si “meritele” rusiei invocate de eva talpà-papuc,le invoci si tu cuvànt cu cuvànt,nu pentru cà o copiezi,ci pentru cà esti aceeasi persoanà,la fel cu citate din presa rusà ca sà subliniezi greata ta vizavi de tara asta si sà accentuezi potenta rusiei.dar pànà cànd,mànànci pàinea tàrii de care ti-e greatà.nu se comportà in halul àsta cine a luptat la nistru si nu invoca fel de fel de motive mizerabile,cà nu stau in picioare,minciuni si batjocurà.cine au nàvàlit la nistru,romànii? cine a omoràt si schilodit pe ai nostri la nistru,romànii? si tot cànti ode càlàului rus,iar pe romània o invinuiesti de toate màrsàviile? tu ai luptat ca si acum:cu limba si propaganda,tu ai sustinut conflictul sàngeros din 1992.tancurile din tiraspol ti-s garant in ce? ti-e fricà de ce? ai motiv,ca si laguta,klimenko,selin si toate lighioanele,care si-au gàsit adàpost in enclava asta.mos ion cu sapa si voi cu grenadele.8 ani ai tàcut,de ce? pentru cà te scàldai in unt,de aia abia de astepti dupà 28 sà vinà tripul la putere iar,sà ti-l punà ministru pe matracuca de cordineanu,nu asa ai spus? cum nu crezi in nimic,dacà ti-ai expus pozitia deja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *