Petru Grozavu: Moldova, între Ghimpu şi Kirill

În ciuda propriului orgoliu – place sau nu, convine sau deranjează, e cazul să recunoaştem cu toţii, indiferent de apartenenţa sau simpatiile noastre politice, că până la M. Ghimpu Istoria a stat foarte mulţi ani supărată pe noi, şi asta pentru că cei din politică, din neputinţă, docilitate sau pură laşitate, au speculat pe contul Ei şi şi-au făcut interesele electorale sau postelectorale, lăsând-o pradă perversiunilor politice de la care Rusia nu s-a dat niciodată la o parte.

Moscova a coborât iarăşi în tranşee. Deşi nu a scos la capăt «războiul vinului» cu Moldova, «Rospotrebnadzor»-ul a anunţat de la începutul acestei săptămâni şi un «război al merelor»,  considerate (în premieră după 28 iunie 1940) «periculoase», la fel ca şi vinul, pentru sănătatea ruşilor, probabil pentru că provin dintr-o zonă «ne-vindecată de românism». Ca şi în cazul războiului cu vinurile, motivele sunt politice şi explicaţiile aceleaşi: decretele Ghimpu, mai exact noul decret prezidenţial din 23 august, prin care a fost condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov şi decoraţi cu cea mai înaltă distincţie de stat, Ordinul Republicii, 52 dintre eroii Rezistenţei antisovietice şi anticomuniste din Basarabia (e regretabilă omiterea «Armatei Negre» şi nu numai). Deşi Chişinăul nu a înaintat Rusiei nici un fel de revendicări, ca urmare a ocupaţiei, Moscova dă semne de mare supărare, chiar dacă, de data asta, fără implicarea Externelor lui Lavrov.

Această supărare, ca şi toate câte au urmat de la 9 mai încoace, e semnul unui mare disconfort politic pentru Moscova. Rusia se simte frustrată. Noul Decret Ghimpu, urmare a celui despre 28 iunie 1940, loveşte în orgoliul ei de «imperiu» şi dă peste cap, la modul practic (nu de declaraţie), toate miturile sovietice privind «eliberarea Basarabiei». Decretul şi ridicarea la rang de eroi a luptătorilor Rezistenţei antisovietice din Basarabia este o replică politică dură dată de Ghimpu Kremlinului. Şi nu doar pentru ceea ce a urmat Pactului sau invaziei militare din 28 iunie 1940. Să nu uităm că de la 1711 încoace, de când cu refugiul lui Cantemir în Rusia, Moscova a încercat mereu să mintă Istoria şi să ne mintă şi pe noi referitor la această Istorie, căutând să ne ascundă de fiecare dată, tot mai adânc, undeva într-un ungher al istoriei lor. Fie cea politică, fie cea bisericească. Nu este deloc întâmplătoare, ba dimpotrivă, foarte simptomatică, în acest sens, declaraţia de săptămâna trecută a Patriarhului Kirill al Rusiei, care încearcă să ne readucă sub sceptrul Bisericii Ruse, din momentul în care nu mai suntem şi ne opunem să mai fim sub cel al Kremlinului.

Ce-a zis Patriarhul la întâlnirea cu ierarhii din Moldova, pe care i-a convocaţi pentru «intimităţi sfinte» (electorale, evident) în Rusia? Că R. Moldova…, deşi moldovenii nu vorbesc o limbă slavă, este considerată de Biserica Rusă parte componentă a Sfintei Rusii, care nu este un concept etnic sau politic, ci unul spiritual. “Ne rugăm pentru R. Moldova, pentru prosperitatea poporului moldovenesc, ca orientarea politică a ei să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii” – a mai spus Patriarhul Kirill. Nici mai mult, nici mai puţin. Aşadar, din moment ce regulile de joc ale lui Medvedev şi Putin nu mai prind în relaţiile cu Chişinăul, Moscova îşi scoate în prim-plan Patriarhul, cu vechile testamente ale panortodoxismului rus. Va merge, nu va merge? Deocamdată, e clar una: Moscova se pregăteşte de ofensivă pe frontul bisericesc. De-aici, probabil, şi marile «griji» ale Bisericii Ruse pentru campania electorală a unsului ei special, V. Pasat, în care se investesc mari speranţe că va fi salvatorul «unităţii Sfintei Rusii». Deşi întălnirea ierarhilor a avut loc după ce preşedintele Ghimpu îşi anunţase intenţia de a condamna Pactul Ribbentrop—Molotov, Kirill nu a atins subiectul la întrevedere şi nici nu a transmis «poporului moldovenesc» scuze sau cel puţin condoleanţe pentru tragediile pe care le-a îndurat în urma înţelegerilor Stalin—Hitler. A uitat? Dacă a şi uitat de Ghimpu, nu putea să-i scape faptul că toată Europa consemnează pe 23 august, din 2008, Ziua comemorării victimelor stalinismului şi fascismului. Şi atunci despre care valori spirituale şi religioase comune vorbeşte Patriarhul, dacă în «conceptul spiritual al Bisericii Ruse» nu există loc pentru scuze şi pocăinţă? Sau, la ruşi, Biserica, securitatea şi armata rămân aceleaşi şi în secolul pocăinţei? Mai grav, însă, decât «uitarea» lui Kirill mi se pare neuitarea lui Lupu, Filat, Pasat şi Voronin. Dar nu cu referire la ziua de 23 august, ci la cea de 24 august 1944 – ziua reocupării Basarabiei, care, la fel ca şi cea de 28 iunie 1940, este consecinţa aceluiaşi Pact Ribbentrop-Molotov. Lupu, cu acest prilej, a declarat nule pentru Moldova toate consecinţele Pactului, iar cei «trei V», V. Filat, V. Voronin şi V. Pasat, au mers cu flori la complexul «Eternitatea». Pentru eternizarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

Petru Grozavu,
petru.grozavu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. LUDMILA

  “NE RUGAM PENTRU R.MOLDOVA….BLA,BLA,BLA”-E O BLASFEMIE TOTALA,NICI NU-TI VINE SA CREZI CA UN PATRIARH POATE SA “PRODUCA” ATITA IPOCRIZIE…

 2. mihai

  este clar ca buna ziua ca rusia nu ne va lasa in pace. viitorul depinde de noi insine,de modul de a rezista incercarilor rusilor de a ne intimida,de a ne cunoaste singuri istoria si de a fi uniti. deocamdata unul ghimpul pare sa nu se sfideze in fata amenintarilor si atacurilor rusilor. credca e timpul sa spunem basta-nu mai vrem lupi,voronini,filati,dorim un om chinstit si patriot la putere,care sa nu ascunda adevarul,cit de trist n-ar fi…

 3. mara

  vai,sàrmanul mosnegut,se roagà zi si noapte pentru “prosperitatea pop.moldovenesc”.mai bine s-ar ruga pentru eliberarea poporului mold.de sub ocupatia “enoriasilor” sài,”ràtàciti” prin bordelurile din tiraspol cu tot cu tancuri.cum pot eu sà prosper cu niste tancuri in poartà,binecuvàntate chiar de el insusi? in loc sà facem niste drumuri ca lumea,sà dàm ceva orfanilor sau pensionarilor,poporul mold.plàteste niste miliarde pentru orgiile “enoriasilor” sài,”ràtàciti din gresealà” in teritoriile altora de cànd se stiu.cum dracu,”preasfintite”,sà prospere pop.mold.,cànd iti tine in spate hoardele de ocupanti si tu taci màlc? de ce nu te rogi pentru ocupantii tài ca sà-i ia dracu si sà-i ducà direct in iad de pe pàmàntul poporului moldovenesc? cà apoi pop.mold.sà vezi cum o sà prospere fàrà rugàciunile-ti ipocrite.ce treabà are un preasfintit cu orientarea “politicà”? te intereseazà politica sau enoriasii? “pàstrarea unitàtii sfintei rusii”.asta-i bunà,mà doare-n cot de unitatea “sfintei” rusii.de cànd rusia e sfàntà,cotropind tot ce picà? mai e cineva pe glob,care a fàcut mai mult ràu ca rusia? rusiei nu-i ajunge toatà agheazma din lume sà-si spele pàcatele.iar tu vii cu povesti rusesti si ne tratezi de parcà am fi imbecili.si tu esti un spion ca si colonelul din moldova.nu ti-l iei la “povàsenie” si dus sà fie,dar averile sà le lase tàrii,care a furat-o ca in codru,preamànjitilor,putrezi de bogati si primii feudali in tàrile respective.

 4. Valentina Cușnir

  Nu poate conduce Republica Moldova un singur om, cît de Patriot nu ar fi!!!!
  Ce au făcut cei de la Chișinău fără noi, cei din teritoriu, care am dus o adevărată luptă???
  Astăzi suntem dați cu piciorul de Ghimpu, în primjul rînd, care cu vre-o 3 ani în urmă nu avea nici un membru de partid în tot raionul Călărași!!!!!! Nu dorim un președinte, care împarte oamenii pe criterii politice!!!!
  Vrem o conducere deșteaptă și unită!!!!
  Deșteaptă-te,Popor!!!!

 5. Valentina Cușnir

  Am scris comentariul precedent din capitala Italiei, Roma, unde am sărbătorit Ziua Limbii Noastre Române!!!! Sunt mînată aici să muncesc alături de conaționalii noștri de același Ghimpu, care a umplut aparatul Parlamentului de comuniștii, care au ars clădirea Parlamentului la 7 aprilie 2009, au cărat toate bunurile. Eu nu am un loc de muncă !!!!
  Rușine, Ghimpu!!!!! Nu încălca drepturile omului! Prin ce Vă deosebiți de comuniști? Pe cine ați luat în jurul vostru?
  Vin alegerile!!! nu vor vota nici cei, la care ați dat Ordine și Medalii!!!
  Dosarul meu stă la președinție din octombrie 2009, cînd am împlinit 55 ani. Am fost înaintată spre decorare de către Uniunea Oenologilor din Moldova!!!! Ce se întîmplă, de dl. Ghimpu ignoră Uniunea Oenologilor???
  Fiecare din deputații PL a promis să vorbească cu dl.Președinte, iar Anatol Arhire m-a trimis să cer de muncă la PLDM, că m-am retras în alegerile din 5 aprilie 2009 în favoarea lor, pentru a nu aduce voturi comuniștilor!!! Cine conduce??? Patru lideri de partide? Restul deputaților sunt balast și tac ca să fie incluși din nou în liste!!!!
  E timpul să plece atare deputați să muncească în Italia, să fie alături de miile de cetățeni, datorită cărora stau bine la putere!!!! Sau vă trag ordinele și medaliile la pămînt???

 6. mara

  valentina,nu cunosc istoria,reies din cele relatate de dumneata.ce-ar fi sà ne luàm si noi dosarele si sà le ducem la presedintie? dacà e de competenta unui sef de stat,fie si interimar,sà se mai ocupe si pe cine sà bage la puscàrie si pe cine nu…,apoi,din anchetator,incet-incet,putem sà-l transformàm si in colaborator domestic,de ce nu? ce dracu mai are de fàcut un sef de stat? sà ia locul organelor de drept si se ocupe de hàrtoagele fiecàruia din noi,dat cà mà doare-n,cà-mi stà dosarul un an nu stiu pe unde si eu am uitat,cà mai este si CEDO,dacà am dreptate.dacà nu,il mai las 10 ani unde este ca sà am “dreptul” apoi sà tun si sà fulger,cà avem un presedinte bun de nimic,pentru cà nu mà ia in seamà,cà eu is ministrul vràbiilor si noroc de mine,altfel se pràbusea moldova.cànd ne era bine,cà a fost si bine,cànd aveam tot la picioare si pe toti sub picioare,n-am iesit sà urlàm de bine:mos ion,esti prost cà tii in spate o armatà de handralài lenesi si hoti.acum,cànd ni s-a luat jucària,toti is de-o baie,numai noi suntem sfinti.dar n-am intrat si noi in baia asta,pentru cà ne era comod si eram un tot intreg de màncài? càt priveste munca,dacà unul tine musai sà numere banii in bancà,dar sà nu punà màna si pe màturà,nu va lucra niciodatà.pentru cà e dificil,de neinchipuit,ca dupà o viatà frumoasà de parlamentar cineva sà punà màna pe màturà sau pe sapà.vàd cà schimbi partidele ca mànusile.partidul e o ascunzàtoare unde nu ràspunde nimeni de nimic.conteazà individul.de ce vorbesti la plural si semnezi pentru toti,nu e arogantà? dacà eu nu-mi suport seful,asta nu inseamnà cà-s de acord cu mine si ceilalti 100 de angajati.dacà consideri,cà ghimpu e comunist,atunci rosca cine-i? ghimpu n-avea membri de partid,cà nu fàcea baie de lume,imbrobodind-o si luànd-o in ràs cu povesti.suferea in tàcere si fàcea si face niste lucruri primordiale,care niciun minciunos n-avea si n-are curaj sà le facà de 20 de ani.cine a pus filmuletele pe rol din pman,rosca? a zis cineva ràspicat pànà la el sà se càràbàneascà tancurile din tiraspol? s-a gàndit cineva sà implementeze ziua ocupatiei? nu cred cà-i corect si de bun simt sà reduci tot la zero numai pentru cà nu ti-a rezolvat problemele,o fi un motiv…

 7. Valentina Cușnir

  Mara! Îți mulțumesc pentru mare curaj și răbdare de a analiza cea ce am scris.
  Cît despre filmulețele puse pe rol din PMAN, eu prima am spus în glas de mai multe ori și s-au pus filmulețe despre cele întîmplate în PMAN chiar începînd cu 8 aprilie 2009. Deschide și vei vedea. Eu am fost martor ocular la măcelul din PMAN în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. I-am scris lui Ghimpu să mă primească în audiență încă la 14 ianuarie 2010 ca să-i spun ce s-a întîmplat ziua la 7 aprilie în clădirea parlamentului și noaptea în PMAN. Eu am declarat despre existența înregistrărilor de pe clădirea guvernului încă în iulie 2009, este filmulețul, dar nu a reacționat. De ce nu a cerut Ghimpu acele înregistrări în calitate de deputat, apoi președinte al parlamentului și interimar al Republicii Moldova acele înregistrări și să le pună să le vedem toți încă prin septembrie 2009. Atunci petru corduneanu, cel care m-a bătut cu bestialitate în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în PMAN, nu și-ar fi permis să mă amenințe în cadrul confruntărilor la procuror.
  Ghimpu a suferit în sine, zici?
  Dar unde era Ghimpu și ceilalți cînd comuniștii ne omorau tinerii în PMAN în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009?Suferea? Nu a auzit împușcăturile??? A venit cineva din ei să vadă ce se întîmplă? Știe cum merg procesele de judecată? Știe cum suntem intimidați ? Știe că mulți tineri nu-și pot continua studiile, au fost schilodiți în acea noapte? Da! Un președinte nu are timp pentru fiecare, dar are foarte mulți mîncăi în jur, pe care îi plătim noi. Din păcate mulți sunt slugoi ai comuniștilor.
  Da noi am luptat în teritoriu toți anii. Am fost amenințați, judecați. Ce știe Ghimpu despre adevărații luptători pentru LIMBA ROMÂNĂ….??
  Eu nu vreau să-mi rezolve Ghimpu problemele mele, dar dacă se comportă cu mine așa, cu Uniunea Oenologilor, ce să vorbim despre Oamenii simpli?
  Pentru ce au suferit copiii mei? Ca să o vadă pe mama șomer? Să nu am un simplu post de muncă în Republica Moldova?
  Eu nu am mers de la partid la partid! Eu am fost membru unui singur partid din 1988 și pînă la 25 mai 2006. De atunci nu am aderat la un alt partid.
  Oare eu nu am dat dovadă de curaj, cînd la 4 aprilie 2005 nu l-am votat pe voronin la solicitarea lui roșca? Cine, dacă nu eu i-am dat prima palmă lui roșca? Ghimpu habar nu are că nu l-am votat pe voronin!!!!
  De ce i-a lăsat să lucreze în aparatul parlamentului pe cei, care la 7 aprilie 2009 au contribuit la devastarea clădirii, apoi, în zilele următoare, au încărcat și cărat toate bunurile? I-am cerut lui Ghimpu să instituie o comisie. Nu a făcut-o!!!! De ce oare?
  Dacă noi doar sufeream toți, cum a stat Ghimpu 20 ani, nu mai avea ce spune Ghimpu acum și nu avea să emită decrete!!!! Noi am luptat permanent iar Ghimpu s-a făcut mare livădar și fură roada din livezile crescute de noi, cei de prin sate și centre raionale, că la Chișinău și Colonița nu prea văd livezi de Oameni luptători.
  Nu vă fie cu supărare, mara, dar Ghimpu, cum și alți lideri, și-au adunat în jurul lor niște profitori.

  • IRGA

   Dna Valentina, acestea sunt riscurile luptei. Un luptator adevarat cantareste victoriile, mai putin pierderile personale. Cred ca e bine sa va detasati de faptul ca nu sunteti luata in seama dupa cum, in opinia dvs., meritati. Lasati viata sa treaca asa cum vrea Domunul! Credeti ca un loc de munca in aparatul Parlamentului v-ar fi facut mai fericita? Eu una, nu cred… si cu subiectul neglijarii oenologilor nu va chinuiti… Oenologii au meritele lor, beneinteles… Faptul ca Mihai Ghimpu nu a tinut cont intocmai de demersul lor – ar putea insemna ca totul e inainte!

 8. mara

  valentina,mà asteptam la precipitatii de tot soiul,làsàm protocolul.tu cunosti chestiuni nu din auzite,le-ai vàzut,simtit,participat.ceea ce avem azi sunt niste roade,niste ràdàcini nestirpate,incepànd cu 89.sarlatanii pe loc s-au aranjat,adaptat,profitat.absolut nimeni de la putere nu a intrat in esenta “independentei” si ce-i cu limba asta,cà pentru niste valori a murit lume la nistru.independenti nu suntem nici azi,dacà fiecare derbedeu venetic si agramat comandà incà ce sà facem si ce nu.limba asa si a ràmas la bucàtàrie,nu si in birourile boschetarilor,cà erau nimeni si nimic de unde au venit.s-a aruncat o lozincà in 89,l.romànà,si cu aia am ràmas si azi.unde vezi tu l.romànà in moldova? cum zic dodon,klimenko si ceilalti alcoolici,asa si inghitim gàlusca.dar de 20 de ani iesim pe 31 august sà bem in cinstea sàrmanei limbi si atàt.rezultatul nu-i,ci numai o ocazie de a fi ipocriti.erau niste stàlpi de calibru atunci,pe care puteai conta.dar stii,cà rechinii is cu mult mai multi.nu cred cà ghimpu si-a adunat comunisti in jurul sàu,acolo si au ràmas,nu s-a dat nimeni in gàt sà-i scoatà de-acolo,ca peste tot.un an de zile a stat bara lui alejka pe domeniul public.pànà nu a tunat si fulgerat presa,n-au scos-o.nimeni nimànui nu se subordoneazà.fostul aparat e la locul lui,cu exceptia càtorva.ce vrei sà faci,dacà moldoveanul nostru e coadà de càine? dacà i-ar sta in puteri lui ghimpu,ordine ar fi,dar nu e sustinut.nu pomenesti de filat;chestiuni diplomatice,dar nu valori nationale,il doare-n cot.unde-i banul n-are loc echitatea.conteazà cà le-a scos publicului filmuletele,e vorba de curaj cànd ai niste rechini in jurul tàu,copoii lui voronin is peste tot tari si mari.iar filat s-a aràtat deranjat de gestul lui ghimpu cu filmulete.la o intrunire cu judecàtorii ghimpu a zis direct:sà nu vinà cei,care “au judecat” tineri insàngerati in aprilie.comisii,si? cune ar fi fost in fruntea comisiei,nu lupu (stàpàn la oi).noi nu avem niste bàrbati cu ficat de tigru,cum nimeni nu e sfànt,dar dacà si apare vreo luminità un vreun cotlon,noi facem vàntul càt mai mare,numai ca s-o stingem.sunt chestiuni subiective (supàràri,reglàri),obiectivul ar trebui sà fie altul.

 9. Valentina Cușnir

  Mulțumesc, INGA ! Așa cred și eu ! totul este înainte!!! Nu vreau nimic de la ei!! Sunt apreciată de cetățenii noștri după faptele mele și asta mă face mult mai fericită, dar vreau să mă simt și Împlinită!Mai mulți mi-au spus că ei sunt deputați în parlament doar iar eu am fost și am rămas Deputat al Poporului! Asta este cea mai mare răsplată pentru totul cea ce am făcut și fac!
  Chiar acuma m-am întors de la o întîlnire cu cetățenii noștri la Roma. Am discutat mult. Desigur nu am zis niciun cuvînt despre mine personal și că am ajuns să fiu șomeră cu acte în regulă. Nimic.I-am chemat la referendum.
  Lupt pentru victorii și mă bucur ca un copil pentru fiecare pas înainte.

 10. Valentina Cușnir

  Mulțumesc, mara, pentru înțelegere corect. Am avut și am obiectivul în față. Voi lupta pentru atingerea lui pînă la ultima suflare, indiferent unde voi fi!!!! Eu nu am suflat niciodată în cotlon ca să fac pară de foa, dar totul are o limită pentru cei de la putere.
  Cît ține de aparatul parlamentului, nu-l face neputincios pe Ghimpu, că doar el a reangajat și angajat tot aparatul. Știu și spun doar adevăruri controlate.
  Ghimpu, adică PL și Lupu-PD nu au votat pentru înființarea Agenției Diasporei în structura guvernului!!! De CE??? Doar a promis peste tot unde a fost peste hotare !!! Aici cine le-a încurcat???? Dar cu pensiile deputaților cum v-au prostit??? Inclusiv Ghimpu, care în prima lectură nu au votat legea, dar au votat-o în a doua!!! Știți cîți foști deputați sau miniștri iese pe an la pensie?? 2-3!!!! Dar știți cîți mor din cei care primesc pensia de deputat sau nu ajung să o primească??? Știți ce economie vor face cu această lege??? 20-30 mii lei pe an, este de rîsul găinilor!!!
  Dar știți că deputații și-au făcut un salariu mai mare pe timpul crizei, adică actualul parlament, decît primeam noi în legislativul trecut???? De ce Ghimpu a semnat așa ceva și de ce lupu își ridică nerușinat salariul mărit, dacă a promovat așa lege pentru a vă prosti ?????
  Știu multe, dar….
  Eu am muncit o lună în Italia și mi-am făcut salariul pentru 1/2 an din aparatul parlamentului. M-am odihnit la munte fără plată, mi-am văzut fiica, mă întîlnesc cu cetățenii noștri, le rezolv diferite întrebări la nivel de ministere în Italia. Toate faptele vor fi apreciate la timpul lor!!! Livada trebuie îngrijită și ea va rodi mulți ani! Cei ce fură doar roada și nu au grijă de livădari, vor fi asmuțați cu câinii!!!!
  La luptă!!!! Avem multe de făcut!!!

 11. Mos Gheorghe

  Ma mira si ma indigneaza afisarea in public de cata vanitate rautacioasa poate indura si suferi o fire femenina! Ho, femeie, mai retineti orgoliul! Pentru ce sa invinuiesti un Om aflat intr-un post destul de temporar pentru a rezolva ori si ce problema a tuturor ce se gandesc numai dupa ce au suferit si au trecut in tabara luptatorilor!

 12. Mos Gheorghe

  Pentru IRGA? Daca o femeie intra in murdaria politicului uitind ca este femeie-halal de asa ceva. Doamna despre care am scris a fost multi ani alaturi de un poltician-salvator al neamul de care am aflat inca prin 95 ca este un antiroman feroce. Asa ceva nu se poate de crezut in sinceritate de luptator pentru binele neamului. Ce este azi ppcd? Si totusi inca scuipa venin national!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *