Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Petru Grozavu: Mina "9 mai"

Petru Grozavu: Mina „9 mai”

Kremlinul a pus Chişinăul pe jar. Alianţa de guvernare, care niciodată nu a avut grijă de «securitatea sa internă», a ajuns minată din interior. «Mina» plasată cu multă abilitate politică sub AIE este parada de 9 mai, de la Moscova.

De două săptămâni, la Chişinău, spritele iau foc, de la o zi la alta, declaraţii peste declaraţiii, decizii peste decizii. Cu cât mai multe, cu atât mai confuze, iar, pe alocuri, penibile. «Victoriile» şi «ocupaţiile» s-au amestecat în gândirea politică de la Chişinău. Uite că Moscova a reuşit, prin gherilele sale mediatice, să provoace şi să dezaxeze spiritele AIE în măsura în care liderii ei îşi lasă tot mai puţin loc de dialog, se stropesc cu benzină şi dau foc podurilor dintre ei. Ceea ce vedem în ultimele zile pe canalele de televiziune este cea mai transparentă «paradă mediatică» de reglare a conturilor politice. Aici trebuia să ajungă AIE? Până aici? Doar atât trebuia să reziste timpului şi provocărilor? În tot cazul, nu asta a fost miza electoratului AIE. Şi Alianţa, dacă vrea să guverneze, trebuie să ia în calcul nu doar parada de la Moscova. Da, 9 mai este un eveniment calendaristic şi istoric, indiferent de măsura în care ne aparţine sau nu, dar decizia de participare trebuie să ne aparţină, astfel încât să nu ne umilească, dacă nu ne poate onora. Nu cred că Moscova şi-a permis să pună condiţii Poloniei sau Germaniei, să vină cu trupe militare la parada din Piaţa Roşie. Şi era absolut logic şi firesc, ţinând cont de contextul istoric în care s-a produs războiul, dar şi de realităţile post-independenţă, ca invitaţia pentru Chişinău să se limiteze la nivelul cercurilor oficiale. De fapt, iniţial aşa a şi fost. Cineva, însă, fie din cercul lui Medvedev, fie din al lui Putin, a căutat să «corecteze» lucrurile şi a stricat până la urmă brânza.

Preşedintele Ghimpu recunoaşte că acceptase, personal, invitaţia omologului său rus, D. Medvedev, pentru ziua de 9 Mai. Săptămâna trecută, însă, ministrul rus al Apărării i-a cerut, telefonic, omologului său de la Chişinău să asigure (atenţie la formulă) participarea unui contingent de 70 de militari la defilările de pe Piaţa Roşie. Tocmai aici lucrurile au luat foc. Preşedintele Ghimpu a pus interdicţie pe «pricazul» Moscovei, ziarul rus «Kommersant» a avertizat Chişinăul cu un «mare scandal diplomatic», iar liderii AIE, fără să se consulte între ei, s-au lansat în declaraţii «pro» şi «contra», căzând pradă nadei aruncate de Moscova. Proverbul «de şapte ori măsoară» a rămas, şi de astă dată, în carte. AIE încă nu are o decizie finală, iar potrivit celei prealabile, Ghimpu va onora invitaţia Kremlinului doar în cazul în care militarii moldoveni vor fi lăsaţi acasă.

Părerile în AIE s-au împărţit, de altfel, ca şi în societate. PLDM, PDM, AMN susţin  că la Moscova trebuie să plece şi Ghimpu şi militarii, PL insistă ca vizita să fie  limitată la nivelul preşedintelui. Există, însă, şi părerea că R. Moldova nu are ce căuta la Moscova, întrucât, în urma păcii de la 9 mai, Moldova de la est de Prut a fost ocupată de Rusia. În ultima sa conferinţă de presă, premierul Vlad Filat motiva decizia celor 3 cu faptul că Chişinăul s-a angajat să dezvolte relaţii de parteneriat strategic cu Rusia şi, în afară de asta, zicea el, la Moscova vor veni şi americanii, şi englezii, nemţii, polonezii, cehii, slovacii, ungurii… Posibil. Numai că parteneriatele nu se fac în detrimentul, fie şi de imagine, al partenerilor, iar în privinţa invitaţilor trebuie precizate câteva lucruri. Unu: vor veni, dar cu statut diferit. După cum le-a fost locul şi rolul în acel război sau după cum a procedat Moscova cu ei după dispariţia URSS. SUA, Marea Britanie, Franţa nu vin cu armate la paradă, deşi au fost aliaţi, la fel şi ceilalţi invitaţi, cu excepţia statelor CSI, care au angajamente militare. Doi: Germania, deşi a fost adversar, vine, dar o face pentru că, graţie Moscovei, şi-a obţinut, acum 20 de ani, unitatea naţional-teritorială. În plus, se ştie că Rusia şi Germania au fost mereu adversari, dar şi complici în problema intereselor lor în Europa… Cehia, Slovacia vin şi ele, pentru că, graţie Rusiei, s-au autodeterminat fără sânge. Polonia, da, vine, dar graţie faptului că nu mai e Lech Kaczyznski… Cât priveşte R. Moldova, noi nu am fost aliaţii Rusiei (URSS) în acel război, dar nici după ce am devenit, din 1944, nu am fost recunoscuţi ca atare. Între noi şi Rusia (excepţie în CSI) există Pactul Ribbentrop-Molotov, ocupaţia militară din 28 iunie 1940, «eliberarea» din 24 august 1944… Războiul doi mondial pentru noi, practic, nu s-a încheiat, ca să nu-l mai punem în calcul şi pe cel de la Nistru, din 1992, fie şi nedeclarat. Acesta este statutul Moldovei la această paradă de la Moscova, din 9 mai 2010. Şi Chişinăul ar fi putut, din raţiuni exclusiv diplomatice, accepta prezenţa lui Ghimpu la Moscova, dacă Moscova şi-ar fi dorit acest lucru şi nu un eventual «scandal diplomatic», aşa cum «sugerează» voalat «Kommersant». Indiferent ce crede Kremlinul, AIE trebuie să reiasă în decizia sa din semnificaţia zilei de 9 mai pentru Moldova. Şi cea de după 1940, şi cea de după 1990.

Petru Grozavu,
petru.grozavu.zdg@gmail.com