Petru Grozavu: Independenţa în retragere

Istoria Românilor şi Limba Română sunt scoase din nou pe eşafod. În plin august, în toiul fastuoaselor pregătiri pentru consemnarea celor 20 de ani de la declararea Independenţei R. Moldova şi la mai bine de doi ani de la căderea de la guvernare a regimului Voronin.

La Comrat, başcanul autonomiei găgăuze, M. Formuzal, o făcea acum două săptămâni pe Bayazid-ul, tunând şi fulgerând în adresa Limbii Române. Formuzal a ameninţat că din 2012, Româna, care este «limba altui stat», – zice el, nu va mai fi acceptată în diplomele de studii pentru absolvenţii şcolilor din regiunea găgăuză, iar corespondenţa Chişinăului cu Comratul nu va fi examinată de autorităţile autonomiei, dacă nu va fi tradusă în limba rusă. Motivul pentru supărare a fost mai degrabă un pretext decât motiv. Başcanul s-a «aprins» după ce 45 de liceeni din Gagauzia, care nu au luat examenul de stat la Limba Română, au primit, în locul diplomelor, adeverinţe de studii, fără drept de admitere în instituţiile universitare. Decizia Ministerului Educaţiei a surprins. Niciodată până acum alolingvii nu au fost sancţionaţi, atât de categoric, pentru necunoaşterea limbii oficiale. Ministerul şi, personal, ministrul M. Şleahtiţchi, a fost acuzat de tot ce i-a putut veni în cap unui başcan supărat. Era şi firesc ca Formuzal să reacţioneze în felul în care a făcut-o, din momentul în care desconsideră, la egal cu cei 45 de liceeni, limba statului în care este de 5 ani şi membru al Guvernului. Dacă-i să ne amintim cu exactitate, Formuzal, nesilit de nimeni, declara în 2006, după cîştigarea başcanatului, că se apucă de învîţat limba de stat. Nu a făcut-o. Din incapacitate? Sau rea-voinţă? Problema, până la urmă, nu e atât a lui Formuzal, chiar dacă başcanul, a încurcat drumul cu cărarea. Mai degrabă e a Chişinăului, care, de foarte mulţi ani, nu s-a mai atins de Legea privind funcţionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. S-a învechit, domnilor deputaţi şi miniştri, legea, a prins mucegai, face probleme.

Un «nou» început pentru R. Moldova?

Acum o săptămână, la Chişinău, devenea cunoscut un fapt şi mai grav decât primul, şi anume, că guvernul se pregăteşte să umble la Istoria Românilor şi s-o ajusteze la condiţiile unui «stat lipsit de identitate», precum este titulată de mai mulţi experţi R. Moldova. Deşi, nu e nevoie de demonstrat nimic în sensul identităţii ei, pentru că are şi istorie, şi tradiţie, şi mamă, şi tată. Are de toate. Nu are doar dreptul de a fi ceea ce s-a declarat că este: un al doilea stat românesc. Ce vrea Ministerul Educaţiei? La prima vedere, o chestie pur tehnică: obiectul să se cheme Istoria, în rest, – spune ministrul, toate rămân pe vechi, deşi este greu să credem că doar pentru asta se vrea făcută modificarea. Jocul cu schimbarea denumirilor nu e chiar atât de nevinovat, după cum încearcă cineva să prezinte lucrurile. Noi nu suntem Rusia, Germania, Franţa etc, nu facem parte din categoria statelor clasice, în care problemele identitare au fost demult depăşite, noi suntem produsul şi jertfa unei colonizări abuzive, deznaţionalizaţi până la os, pentru care identitatea a fost şi rămâne a fi o problemă. Şi în acest senc, denumirea obiectului de Istorie contează fundamental pentru reabilitarea memoriei noastre istorice şi identitare. Dacă cumva acest lucru interesează guvernul. Întrebarea, însă, e alta: desfăşarea lui Formuzal la Comrat şi «proiectul» guvernului Filat la Chişinău sunt o coincidenţă accidentală de situaţii şi evenimente sau noile scandaluri în jurul Limbii Române şi Istoriei Românilor sunt semnalul unor pregătiri de ofensivă pe frontul Limbii şi Istoriei, după consumarea evenimentelor din 27 şi 31 August? Nu ştiu, nu m-aş apuca să afirm, deocamdată, nici una, nici alta. În primul rând, pentru că M. Formuzal nu este Gagauzia, precum nici V. Filat – R. Moldova. Dar, din momentul în care, după 20 de ani de independenţă, un guvern, pretins naţional şi democratic, ajunge să pună (fără să consulte societatea civilă şi academică, după cum îi place uneori premierului) problema amputării numelui Istoriei Românilor, este clar că se pregăteşte un sacrificiu, că suntem în pragul unui nou început pentru R. Moldova şi nu ştiu dacă cel mai fericit.

20 de ani de «război rece»

Cel mai probabil e că din toamnă, după reformatarea AIE, care va aduce comuniştii la guvernare, alături de PLDM (posibil şi PDM), noul preşedinte, V. Filat, va intra în rolul de «unificator» al R. Moldova, în formula convenită de Rusia, Germania şi SUA. Nu ştim cine l-a convins mai mult pe Obama – Medvedev, Merkel sau Asif Chaudry – dar Filat şi Voronin au fost aleşii, care ar pune capăt diferendului transnistrean. Cu ce preţ? După cum arată lucrurile, preţul ar fi cei 20 de ani de Independenţă, cu multul sau puţinul pe care l-am câştigat. Varianta? Este greu de presupus alta, decât cea rusească. La întâlnirea de adio, la Clubul Presei, ex-ambasadorul SUA la Chişinău, Asif Chaudry, declara, fără ezitare, că americanii nu văd nimic rău în federalizarea R. Moldova, tot la fel cum nu consideră neavenită o asociere la guvernare PLDM – PCRM. Aşa dar, zarurile au fost aruncate demult. Există şi o listă a sacrificiilor. Faptul că lucrurile mai întârzie puţin e o chestie mai degrabă de timp. În tot cazul, trebuie să înţelegem că SUA şi UE (cel puţin Germania) au cedat în poziţiile lor iniţiale la Nistru, fie că au făcut-o din naivitate (poate compromisuri de răspuns din partea Rusiei în alte zone), fie că nu mai au interesul pe care-l anunţase iniţial în R. Moldova. Ceea ce devine foarte clar, însă, e că Moscova a reuşit, cel mai probabil, să-i convingă pe americani că nu armatele ruse la Nistru sunt problema nerezolvării diferendului transnistrean, ci Istoria Românilor. Şi, poftim, o avem pe eşafod. Prima băgată la cuţit. Numai că doar cu schimbarea denumirii nu se va trece. Ruşii vor vrea şi conţinutul nu doar forma. Şi dacă Chişinăul va zice «a», va trebui să se zică şi «b». Şi atunci, ce ne facem cu celelalte «incompatibilităţi», pentru că Istoria Românilor şi Limba Română nu sunt singurele «concesii», pe care le-au cerut ruşii de-a lungul anilor în schimbul rezolvării «problemei transnistrene»? Tricolorul? Stema? Imnul? Grafia latină? Mitropolia Basarabiei? Unitatea statală? UE? Relaţiile cu România? Baza militară la Nistru? …, după care, pe final, Moscova va pune pe masa Chişinăului şi principala sa condiţie: federalizarea R. Moldova. După 20 de ani de război rece cu Chişinăul, în care nu a reuşit prea multe, Cremlinul îşi revede tacticile şi nu mai insistă, ca până acum, asupra statutului Transnistriei, ci o ia de la alt capăt al firului, dar cu aceeaşi veche intenţie: refacerea conceptului de statalitate al R. Moldova.

V. Filat se vrea preşedinte. Şi se arată gata, după cum a demonstart-o la Palanca, să facă sacrificii. Asistat de americani. Şi secondat de ruşi. Până aici a fost să fie Independenţei? Sau, va urma?

Petru Grozavu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Aurel

  Domnule Grozavu, articolul dumneavoastra este bazat pe informatii false. Schimbarea formei de predare a Isotoriei Romanilor s-a produs in noiembrie 2010 cand ministru era L. Bujor (AMN) si viceministru T. Potang (PL). In plus, aceasta schimbare s-a facut cu acordul vicepremirului Negrei (PL). De atunci si pana acum istoria se preda anume in aceasta forma (Istoria Universala si cea a Romanilor in cadrul unui singur obiect de studiu numit “Istoria”).

  Deci aceasta modificare s-a produs acum doi ani in urma. Societatea a afltat abia acum dupa ce ministrul Sleahtitchi a explicat cum se invata istoria in scolile noastre (apropo, in Romania se invata exact la fel). Atacurile la adresa lui sunt nejustificate pentru ca el a mostenit sistemul in acest fel. In plus legatura care se face intre aceasta modificare a formei de predare a istoriei si actualele conflicte din AIE + problema legata de Formuzal este una total absurda pentru ca vorbim despre evenimente care s-au produs la o distanta de aproape 2 ani.

 2. Aurel

  Erata: Schimbarea formei de predare a Isotoriei Romanilor s-a produs in noiembrie 2009 si nu in noiembrie 2010 cum am scris mai sus.

 3. Autor

  Dlui Aurel.
  Nu ştiu de unde aţi luat că l-am atacat pe dl ministru Şleahtiţchi, pentru care am tot respectul. I-am remarcat poziţia şi principialitatea cu care a procedat şi în “cazul Formuzal” sau “cazul Comrat”. Ceea ce a făcut este o premieră şi dacă l-am fi avut ministru, cel puţin din 2009, poate că azi başcanatul ar fi gândit altfel lucrurile decât le gândeşte. Iar în ceea ce ţine de Istoria Românilor nu am făcut decât să reproduc din declaraţiile D-sale pentru presă şi să fac nişte generalizări care nu-l vizează neapărat pe dl ministru, ci guvernul şi, dacă vreţi, guvernarea în ansamblu, pentru că problema nu e doar a Ministerului Educaţiei. Să fiu înţeles corect. Ceea ce ziceţi, cu referire la perioada ministerială Bujor, nu exclud că puteau exista abateri de la normă, deşi nu cred că Asociaţia Istoricilor şi, cu atât mai mult, dl. minictru Şleahtiţchi ar fi trecut cazul cu vederea în declaraţiile Domniei sale pentru presă. Dar subiectul nu este unul încheiat, aşa că voi reveni la el, mai ales că avem un precedent trist, în acest sens, în şcolile româneşti din Ucraina. Esenţial, din ceea ce am scris, este altceva, că problema Istoriei Românilor a fost şi rămâne încă un subiect extrem de politizat. O face şi Tiraspolul, şi Comratul, şi Moscova, şi crainicii Moscovei la Chişinău. Deaceea nu e cazul, deloc, s-o facem şi noi. Balticii nu au luat în calcul nicio acuzaţie de-a Rusiei, şi-au făcut statul aşa după cum şi-au dorit şi au crezut că este bine pentru ei să-l facă. Şi azi sunt în rând cu lumea, indiferent de ce au crezut ruşii. Noi veşnic ne temem de “câini”. Nu e cazul şi nici nu prea mai avem când să ne tot jucăm de-a istoriile, limba, biserica etc. 20 de ani, nu că e mult, este enorm de mult.

 4. mihaita

  “Noi nu suntem Rusia, Germania, Franţa etc, nu facem parte din categoria statelor clasice,…”. Ce intelegeti din asta domnule Aurel? Nu oare ca eu, roman din Buzau, neamt din Bonn, francez din Bordeaux, stiu ca sunt roman, neamt sau francez si nu am nevoie ca manualul dupa care studiez sa-mi reaminteasca? Din pacate, in RM e o necesitate.

 5. Marcel

  Asi face o mica pbservatie referitoare la ambasadorul US. De obicei in US, ambasadori sunt de obicei favoruri in schimbul contributiilor electorale prezidentiale. In ce priveste fostul amb. Chaudry ..inima lui e in India iar Obama e in drum catre iesire de pe scena politica.

 6. Radu

  Domnilor,
  Felicitari autorului. Povestea cu faptul ca in Romania nu se preda disciplina cu denumirea de “Istoria Romanilor” este o minciuna.
  In Romania, in clasa a Vlll-a se preda disciplina “Istoria Romanilor”. Manualul chiar asa se numeste. In Basarabia exista vre-un an de studiu in care se preda disciplina cu acest nume?

 7. Vasile

  Numai moldovenilor nu le apartine statul Republica Moldova.
  Republica Moldova este un stat cu o populaţie majoritară, precum sunt Germania, Anglia, Franţa, Rusia. Populatiile majoritare sunt unicul garant intern al existentei si supravietuirii acestor state. Valorile nationale ale populatiei majoritare, precum ar fi cele identitare, Limba, Istoria si Cultura devin valori de stat ce sunt aparate si promovate cu sfintenie de catre institutiile statului, cit si de liderii intelectuali si politici ai statelor cu populatii majoritare. Iar minoritatile nationale in tarile cu populatii majoritare sunt incurajate si chiar impuse pe cai legale sa se adapteze si sa se integreze la valorile populatiei majoritare. Neadaptarea si neintegrarea minoritatilor nationale la valorile populatiei majoritare sunt considerate un pericol eminent pentru securitatea statului si orice abatere in acest sens este curmata la timp de catre institutiile statului, lideri intelectuali, politici, cit si guvernanti. Statul Republica Moldova a fost creat prin jertfa populatiei majoritare de moldoveni care este si unicul garant intern al existentei si supravietuirii statului Republica Moldova. Astfel, valorile identitare ale moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, din Republica Moldova si Romania, devin, sau, mai bine zis, ar fi trebuit sa devina, valori ,,statale,, ale statului Republica Moldiova. Dar nu a fost sa fie, haimanalele politice de toata mina si niste pseudosavanti bicisnici, cit si multi din guvernanti, tradatori din nastere, cu totii datornicii serviciilor secrete rusesti, duc un adevarat razboi impotriva celor sfinte la moldoveni, precum ar fi valorile identitare, Limba Romana si Istoria Romanilor. Culmea, sa ajuns pina acolo ca niste prosti si rai, gunoae politice, pseudointelectuale, pseudopatriotice si pseudosavanti cer redenumirea valorilor identitare printr-un referendum, ignorind vrerea lui Dumnezeu si a Istoriei multiseculare. Mai cunoaste oare Istoria moderna ca denumirile valorilor identitare ale unui Neam, create de-a lungul a mii de ani sa fie scoase la mezat, adica la referendum. Doamne, de ce-i mai rabzi!!! Scopul acestui dezmat indelungat, organizat de catre bosecii de toata mina, a fost si este izolarea celor citeva milioane de moldoveni din statul Republica Moldova de restul populatiei de douazeci si ceva milioane de romani, cu valori identitare, limba si istorie comune. Serviciile secrete rusesti si datornicii acestora, in mintea lor bolnava de dispretul si ura fata de moldoveni, credeau si mai cred, nemernicii de ei, ca sunt in stare ,,sa creeze,, pe teritoriul actualului stat Republica Moldova o populatie majoritara cu o noua identitate nationala si cu alte valori nationale, precum ar fi Limba si Istoria. Prostii si raii de ei asa si nu au inteles ca Unicul Creator de cele sfinte la un Neam este numai Dumnezeu. Iar istoria aparitiei natiunilor si valorilor nationale cuprinde in timp cel putin mii de ani, deseori si mai mult si, nicidecum zeci sau chiar citeva sute de ani, precum cred niste tarfaloage de pseudosavanti sau niste curve politice de la Chisinau. Spre rusinea politicienilor moldoveni, aburcati dea lungul celor douazeci ani la guvernare, dar si a multor savanti moldoveni, cuibariti in asa zisa Academie de Stiinte a Moldovei, a intelectualilor moldoveni care ar trebui sa fie masura civilizatiei Neamului nostru, pe parcursul celor douazeci de ani ,,de independenta,, a statului Republica Moldova, noi, moldovenii, populatie majoritara de citeva milioane, asa si continuam sa mai traim intr-un regim real de apartheid, cu toate ca ,,ne-am creat propriul stat,,. Niste indivizi, boseci ordinari patrunsi in politica, fie ca e vorba de unul ca Mihail Formuzal din Comrat sau Victor Selin din Chisinau sau de alti boseci intruniti in organizatia neofascista cu denumirea de Liga Tineretului Rus ori de organizatia asa zisilor Patrioti ai Moldovei, care, deasemeni, se zvoneste ca e si ea o creatura a serviciilor secrete rusesti, deschis si obraznic continua si azi sa batjocoreasca tot ce tine de Demnitatea de Neam si de Tara la moldoveni. Iar institutiile statului Republica Moldova, precum ar fi SIS-ul, Procuratura Generala, Ministerele de Interne, Educatiei si Justitiei, manifesta o indiferenta si ignoranta fatisa in apararea si promovarea valorilor identitare ale populatiei majoritare de moldoveni, fapte care incurajeaza direct toata putoarea de boseci si pe toti cacalaii din politica, care umilesc si batjocoresc cele sfinte la moldoveni, garantul existentei statului Republica Moldova. Se mai vehiculeaza o minciuna purtata si de gura unora din Guvernul Filat-2, precum ca moldovenii in masa, adica aproape patruzeci de procente de alegatori voteaza pentru gruparea criminala comunista, devenita peste noapte un ghiveci verde-rosietic, o adevarata armata de facut bani si voturi pentru ,,viitorul Presedinte al intregii Moldove,,. Pe cind, adevarul e ca, din cele, putin mai mult de cincizeci de procente de populatie cu drept de vot care participa de obicei la votare, pentru gruparea comunista, voteaza cel mult douazeci-douazeci si cinci procente, iar din acestea ,,procente comuniste,, numai trei-cinci procente sunt ale moldovenilor, restul ale minoritatilor rusofone, care in permanenta sunt asmutite de comunisti si serviciile secrete rusesti impotriva moldovenilor. Astfel, gruparea si guvernarea comunista niciodata nu a avut sustinerea populatiei majoritare de moldoveni. Iar cei care nu au sustinerea populatiei majoritare nu detin mandatul legal de guvernare. Dar ,,noii prieteni,, ai gruparii comuniste criminale si bosecilor de toata mina, aburcati de noi astazi la guvernare asa si nu au inteles, saracii de ei, ca populatia majoritara de moldoveni si prin votul sau manifesta o nemultumire si chiar o revolta tot mai crescinda fata de bosecii comunisti. Populatia majoritara de moldoveni, prin revolta sa crescinda fata de dezmatul bosecilor plin de ura si dispret fata de valorile identitare ale moldovenilor, sunt adusi in situatia unei eminente situatii de Legitima aparare. Luind in consideratie cele expuse, ma intreb si Va intreb, dragii si scumpii mei moldoveni, la ce ne-ar mai trebui atunci noua, populatie majoritara si garantul intern al existentei statului Republica Moldova, mentinerea si mai departe a acestui stat pe nume Republica Moldova unde au cuvint si ,,guverneaza,, timp de douazeci ani numai cei cu dispret si ura fata de cele sfinte la moldoveni, precum ar fi valorile identitare, Limba Romana si Istoria Romanilor ? Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!!!!

 8. AVRAAM

  XXX!!! Independenţi? Suverani? Liberi? Cu o treime de populaţie pribeagă! Cu o armată straină in teritoriu!Cu limba moldovenească de pe timpul lui Stalin! Cu comunişti la putere,fie şi harbuzul PLDM,afară verde da inautru-ROŞU! Dependenţi de Europa,China şi Rusia! Voi,ce? Sunteţi cu toţii bolnăviori ori numai eu?

 9. dacul

  Daca privesti in urma cu 40 de ani moldovenii nici nu existau pentru sovietici,dar sa mai aiva si limba romana.De atunci poporul s-a trezit si azi stie ca este o populatie romaneasca si ca vorbeste limba romana provenita de la daci si de la romani.

 10. AVRAAM

  dacule,nu te supara frate,care lima româna bre?Care populaţie românescă?In Gagauzia?La Tiraspol?In Balţiul comunist rusesc?Deschide Constituţia RM,art 13(a dracului)-Limba Moldov’nească!Populaţia română.adică cei ce şi-au perfectat paşapoarte române sunt deja la Italia,Spania,Portugalia,Grecia,Marea Britanie,SUA etc.La Moldova au ramas doar PLDMiştii ca naţionalitate!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *