Petru Grozavu: Comratul trece “graniţa”

În Bugeac bat din nou tobele. Alarmă în zona bulgărească a Taracliei. Deşi nu s-a ajuns până la bătaia clopotelor, lumea este, oricum, agitată şi pusă pe foc. Comratul umblă cu «creionul» pe harta Moldovei şi încearcă, în spiritul vechilor maniere staliniste, să-şi extindă latifundiile autonomiei pe contul satelor megieşe, cu populaţie preponderent bulgară.

Unii zic că başcanul Gagauziei, M. Formuzal, e pornit să se războiască cu bulgarii pentru faptul că, la începutul anilor ‘90, aceştia nu au acceptat crearea unei autonomii găgăuzo-bulgare, care ar fi permis Comratului ieşirea la frontiera cu Ucraina şi împlinirea «Proiectului nr. 2», care presupunea crearea unei noi entităţi statale pe contul teritoriilor din sudul Moldovei şi ale Ucrainei de astăzi (vom reveni la acest proiect). Există, însă, şi opinii potrivit cărora, Formuzal este pus să se răzbune pe autorităţile de la Chişinău pentru nereuşita de a-şi promova amendamentele la noul proiect de Constituţie a R. Moldova. Amintim că başcanul a insistat asupra unei Moldove din trei subiecţi federali, cu două limbi de stat. Aşa sau altfel, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele MAE, deputatul V. Untilă, anunţa că în 4 sate din Taraclia (Tvardiţa, Cairaclia, Corten, Valea-Perjei) au fost iniţiate acţiuni de organizare a unui referendum privind trecerea acestora la UTA Gagauzia şi că procesul este controlat de başcanul Formuzal. În opinia lui Untilă, aceste iniţiative «pe sub masă» riscă, precum s-a mai întâmplat, să destabilizeze situaţia în zonă şi să creeze noi incertitudini legate de integritatea teritorială şi suveranitatea R. Moldova. Liderul MAE se arăta indignat de faptul că, deşi Guvernul şi Procuratura Generală au fost sesizate din teritoriu, situaţia rămâne neschimbată. Sau poate că lucrurile sunt convenite apriori cu anumite partide de la «centru», care se consideră mai «tari» în zonă (sau pe relaţia cu Formuzal) şi speră să-şi facă din asta un «atu electoral»?

Fiodor Sabii, preşedintele Comunităţii bulgarilor din R. Moldova, susţine că situaţia nu e dramatică, dar nici calmă. El recunoaşte că la Comrat există forţe interesate în destabilizarea situaţiei în zonă, aşa cum s-a mai întâmplat la începutul anilor ‘90, când anumiţi lideri găgăuzi insistau să implice bulgarii în acţiuni de sabotare a ordinii constituţionale. În opinia lui Sabii, subtextul noului «proiect» e unul politic, – crede el, deşi în faţă sunt scoase argumente de ordin social. Pe aspectul social al problemei a punctat în prima sa declaraţie de presă şi M. Formuzal. El a interpretat «proiectul» ca «grijă pentru viaţa populaţiei din zonă»?! Dar chiar dacă ar fi să mertgem pe ideea socialului în ceea ce se întâmplă, interesul, oricum e altul, decât cel enunţat de başcan. Lumea satelor din zonă este supărată pe Chişinău (şi asta, în fond, şi ajută Comratului să agite spiritele) pentru favorizarea Gagauziei. Comratul jonglează cu alocaţiile de la bugetul central, crează populaţiei (şi asta e bine) un confort comparativ de viaţă, pe care (şi asta e buba) îl speculează ulterior în interese politice. Adresarea din aprilie, absolut inedită, a lui Formuzal către populaţia Gagauziei, ideea de «Elveţie găgăuză» şi proiectul cu cele 4 sate bulgăreşti sunt parte a acestui gen de scenarii politice. Comratul încearcă să creeze impresia (poate iluzia) de altfel de lume. Şi în acest sens, Chişinăul are şi de gândit, şi de acţionat. Reforma administrativ-teritorială, trecerea teritoriilor la autofinanţare şi descentralizarea serviciilor, ar scoate nişte cai buni de sub «beii» Comratului. Deşi, cazul celor «4 sate», mai ridică şi o altă problemă: cea a regimului de securitate a staului, dar şi a competenţelor. Să ne închipuim că Formuzal merge înainte, lumea se agită, cere referendum şi, în momentul în care Chişinăul trebuie să ia decizia, aceasta este alta decât cea pe care şi-o doreşte Formuzal sau majoritatea celor 4 sate? Care va fi reacţia lumii? În capul cui trebuie să se spargă oalele şi cine-şi va asuma responsabilitatea pentru această nouă rundă de instabilitate, care se poate transforma în orice. Mai ales dacă va fi alimentată din afară. Nu vreau să insist, dar din momentul în care Legea cu privire la autonomia găgăuză prevede nu doar dreptul de aderare la UTA Găgăuzia (sabia lui Damocles), dar şi de ieşire din ea, poate că e cazul să fie consultată populaţia şi pe sens invers? Că doar se ştie şi la Comrat, şi la Taraclia, dar şi la Chişinău, câte «cadouri teritoriale» au făcut agrarienii Comratului în 1994, pentru a «împăca», aşa cum ziceau ei, lumea. Uite că lumea, tulburată de tulburarea başcanilor, se tulbură şi ea. Şi-atunci? Într-un reportaj TV, cei de la Tvardiţa motivau că vor înapoi, în raionul Ceadîr-Lunga, unde au fost până în 1995. Bine, dar de ce abia acum, în 2010, dar nu anul trecut, de ce nu cu 5, ori cu 10 ani în urmă? Întrebările rămân. Vin alegerile?

Petru Grozavu,
petru.grozavu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Mara

    oricare tàràie-opincà poate face ce vrea in tara asta.grija o avem pentru moldova,nu pentru zone. ei vor la hotar si cu dracu,numai nu cu moldova.,cà asta inseamnà bunul simt pentru unii:sà mànànce si apoi sà ràstoarne treuca in semn de recunostintà.nu existà in lumea intregà sà ocupi functii de stat si sà nu vorbesti limba statului,nici in tàri de lumea a treia.in moldova se poate orice,cà-i un refugiu de haimanale si potlogari,care scuipà in farfuria,din care mànàncà.acapareazà tot ce se miscà,apoi transferà bunurile si la dracu in praznic,numai nu in “maldavia”,pentru orice eventualitate:in caz cà ceva nu merge,o pot sterge liber.de unde dracu stabilitate,dacà veneticii(colonialistii) is cu pardonul in 2 bàrci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *