Petru Grozavu: Abdicarea Alianţei

Ne-am grăbit să batem din palme. Şi am acceptat, în avans (pentru a câta oară, în ultimii 20 de ani?!) să ne bucurăm de aparenţe care trebuiau probate în timp şi, pe alocuri, puse la îndoială. O nouă risipă de simpatii, ataşament şi speranţe.

Dacă până la plecarea premierului V. Filat la Bruxelles (22 martie) existau anumite speranţe că în dialogul cu oficilii europeni mai rămâne loc pentru negocieri în problema referendumului constituţional, astăzi, lucrurile sunt ca şi decise: anticipate, nimic mai mult. Decizia nu ne aparţine, este una externă, condiţionată şi, dacă vreţi, impusă. Nu ştiu dacă V. Filat trebuie compătimit, în tot cazul «trofeele» cu care revine de la Bruxelles nu sunt ale unui câştigător ci, mai degrabă, ale unui învins. Florile şi coroanele nu-şi mai au locul în acest scenariu. Negocierile la UE au fost mai degrabă un ultimatum. Mai ales că americanii avertisase deja Alianţa că-şi va retrage «sprijinul moral» dacă aceasta va dezaproba recomandările Comisiei de la Veneţia şi nu va organiza alegeri repetate. În dialogul cu Filat, preşedintele Comisiei Europene, Jose M. Barosso, a fost mai mult decât explicit. Dacă acceptaţi verdictul Comisiei de la Veneţia, stăm de vorbă şi vă dăm şi bani, dacă nu, la revedere. Cam atât loc a fost lăsat pentru alegere. Citez din presă: «implementaţi recomandările Comisiei de la Veneţia, începem dialogul de pe 15 iunie privind liberalizarea regimului de vize şi sporim finanţarea cu 80%». Vedeţi ce preţ imediat, pentru un singur «da»? Putea premierul Filat să respingă oferta? Ori să remedieze o altă soluţie? Putea. Dar asta în cazul în care la Chişinău, Alianţa ar fi acceptat să opteze pentru un alt punct de vedere. Şi nu înainte de plecarea lui Filat la Bruxelles, ci imediat ce a avut intenţia unui referendum constituţional.

Patru lideri, nouă păreri

«Duelul» cu Comisia de la Veneţia nu a fost singura probă de rezistenţă pentru Alianţă. A fost, însă, cea mai dură. Şi ultima. La modul practic, nu mai avem AIE, iar la cel formal ea va mai figura cel mult până la anunţarea anticipatelor. Şi (insist să repet) nu atât din cauza Comisiei, cât a lipsei de unitate în cadrul Alianţei. Patru lideri şi nouă păreri. Fiecare cu  «părinţii» şi «experţii» săi, cu relaţiile şi jocurile sale pe interior şi exterior. Şi fiecare cu eu-l, orgoliile, tainele şi cu miniştrii săi de taină. Nu e deloc simplu să treci peste nişte speranţe şi să recunoşti, mai ales pentru tine, că tot ce a fost, s-a terminat. Dar asta e. Alianţa pe care ne-am dorit-o, nu mai e. Şi, de fapt, nici nu a existat. Ea a fost mai mult în imaginaţia marilor visători şi a lumii cu idealuri. A fost un miraj. Deşi, după tot ce s-a întâmplat pe 7 Aprilie, trebuia să fie altceva. N-a fost. Nu s-a întâmplat. Cine ne-a furat sau a trădat idealurile revoluţiei din 7 Aprilie? Aşa mică, cum a fost, dar cu idealuri, totuşi, mari. Sau speră cineva că se va putea spăla de obligaţiile pentru 7 Aprilie doar cu un Monument?

Cardinalii anticipatelor

«Căderea» Alianţei aminteşte, involuntar, abdicarea din 30 decembrie 1947 a regelui Mihai la Bucureşti. Exilul pentru rege a durat 50 de ani, pentru Moldova, cât ar putea dura, după noul tur electoral, pentru că «noii» nu prea au avut când şi nici nu ştiu dacă au vrut cu toţii să se afirme, iar «vechii» au reuşit, între timp, să-şi refacă relaţiile. Şi în Est (altfel de ce ar rămâne Rusia atât de absentă la evenimentele din Moldova?), dar şi în Vest. Nu ştiu ce grad are Iurie Muntean în frăţia masonică americană, dar faptul că după revenirea sa din ultima «expediţie» externă i s-a oferit locul doi în ierarhia partidului comuniştilor, este un preţ plătit «pe merit». Iar meritul lui Muntean este decizia Comisiei de la Veneţia şi sprijinul, declarat Comisiei, de alte instituţii internaţionale. Ce ne aşteaptă? Pentrtu început, o campanie electorală acerbă. Şi un război, bănuiesc, pe toate fronturile, împotriva lui Ghimpu. Cred că Ghimpu este ceea ce nu a convenit în actualul format de guvernare nici Estului, nici Vestului. Ghimpu e prea sincer pentru funcţia pe care o deţine. Şi complică regulile de joc ale «marilor». Filat şi Diacov (Lupu) sunt trecuţi pe lista reintraţilor în noul parlament şi parte la viitoarea majoritate, care va trebui să dea R. Moldova un preşedinte, gen Ianukovici, cu tot ce reiese din asta. Până unde se va merge, greu de spus, să ne gândim, deocamdată, la ce vom face în alegeri.

Petru Grozavu,
petru.grozavu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Spirit Romanesc

  Stirea care nu va aparea niciodata pe UNIMEDIA:

  Sarbatorim Unirea Basarabiei cu Romania la Chisinau sambata, 27 martie.

  Vino la ora 14.00 in fata Academiei de Stiinte a Moldovei (vis-a-vis de hotelul National) pentru a da startul sarbatorii Unirii. Adu cu tine un tricolor (singurul simbol acceptat). Vom porni pe Calea Unirii pe bulevardul Stefan cel Mare, pana la cladirea Sfatului Tarii (str.Al.Mateevici, 111) pentru a vota inca o data unirea.

  Mai multe detalii pe http://27martie.wordpress.com/

 2. Osav

  Da! De acord, bun articol.
  După părerea mea, dacă toate 4 partide AIE, deasemenea şi partidile extraparlamentere, şi societatea civilă, şi lurnaliştii de orientare liberală şi democratică erau să fie unite împotriva alegerilor preliminare (dar aceasta posibil doar prin referendum constituţional -cei mai buni jurişti constituţionalişti spun aceasta) atunci şi UE avea să aibă altă părere. Dar fiecare partid au “aliaţii” lor şi peste hotarile R.Moldova. “Comuniştii-burgiji” vor alegeri anticipate. PLDM şi PD socotind că cresc în sondaje tot vor alegeri anticipate. Partidile extraparlamentare trag speranţă că în aşa mod nimeresc în Parlament. Dar societatea civilă şi jurnaliştii s-au împărţit în dependenţă ce viziune au, sau poate şi cum sunt plătiţi.
  La alegerile anticipate e de înţeles că aceste 4 partide mai mult, sau mai puţin dar se vor ataca unul pe altul – la bucuria “comuniştilor”. Cu mijloacile de informare a “comuniştilor” şi lupta între dînsile a partidilor liberale vor birui forţile proruse, deci antiromâne. Chiar dacă nimereşte Filat în Parlament el va fi în opoziţie – şi pentru acesta el va fi de vină. Dar Lupu va fi în alianţă cu forţile proruse antiromâne.
  Oare din aceşti 4 lideri numai lui M.Ghimpu îi trebue de a nu permite riscul revennirii la putere forţilor proruse şi antiromâne???
  Ar fi bine de făcut de pe acum o listă de partide, mijloace de informare şi jurnalişti, persoane influente ca să se ştie cine acum a fost pentru anticipate.
  Sa început siria Roşca-2

 3. Pandele

  Din pacate d-le Grozavu, cam asta e realitatea!! Foarte trist, cel putin pt mine. Totusi, speranta nu moare asa de usor. Ramane sa fie facuta o puternica regrupare de forte politice in masura sa poata pune in opera idealurile tinerilor la 7 aprilie 2009. Poate ca se va putea,desi am mari emotii. Problema identitara in R. Moldova ramane , iata, problema problemelor.

 4. VladV.

  Sa recunoastem insa ca si dl Ghimpu e destul de grosolan si pentru asta plkateste si primarul. Daca congresul din aprilie nu il propulseaza pe Dorin Chirtoaca in fruntea partidului, la viitoarele alegeriu PL risca sa treaca pragul electoral

 5. Mihai

  Bun articol.Ghimpu e o persoană ce vorbeşte cu emoţiile(cu inima),bravo lui pentru curaj.Lui Dorin Chirtoacă îi doresc multă sănătate,înţelepciune şi să fie sincer (cum este de obicei),DACĂ VA FI SĂNĂTOS eu îl văd după 2 mandate de primar ,preşedintele R.Moldova ales în mod direct de către popor(să ne rugam să fie aşa).???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *