Periuţa de dinţi

Din cauza campaniei electorale, deţinuţii au rămas fără periuţe şi fără pastă de dinţi. Cei aproape zece mii de deţinuţi din R. Moldova aşteptau, încă după revelion, să le fie repartizate aceste accesorii pentru igienă. Guvernul a adopatat această hotărâre la una dintre şedinţele din septembrie. Prim-ministra Greceanâi a dispus atunci ca fiecărui condamnat să i se repartizeze aceste bunuri încă la 1 ianuarie 2009. Au trecut sărbătorile de iarnă, vacanţa demnitarilor, ziua femeilor, ziua umorului. În scurt timp, vine Paştele. Despre pasta de dinţi şi periuţe şefii penitenciarelor nu suflă nicio vorbă. Nu că statul le-ar fi dăruit până acum periuţe şi pastă de dinţi din plin. Oricum, apropiaţii celor zece mii de deţinuţi le aduc lunar bunurile de primă necesitate… Dar, aşa cum întreaga ţară e cuprinsă de vâlva electorală, deţinuţii fac calcule şi îşi pun şi întrebări. O periuţă de dinţi nu prea scumpă valorează până la 10 lei. O pastă de dinţi, nici prea scumpă, nici prea ieftină – vreo 15 lei. Dacă e să facem o matematică simplă, înmulţind 25 de lei la 10 mii de deţinuţi, rezultă 250 mii de lei. “Unde-s banii?”, se aud voci de după gratii. S-o fi reparat vreo porţiune de drum până la cimitir în vreun sat de la sudul Moldovei? Sau, cu aceşti bani, s-a încercat menţinerea valorii actuale a leului? Sau poate au fost procurate produse alimentare pentru bătrânii dintr-o localitate uitată de lume? Poate au fost procuraţi copaci pe care tot demnitarii urmează să îi planteze la 4 aprilie, de ziua naţională a “înverzirii”, atunci când prim-ministra Greceanâi, alături de ceilalţi miniştri comunişti, vor pune mâna pe hârleţe, îşi vor răsufleca mânecile şi vor planta copaci “din tot sufletul”?

Cu toate restanţele pe care le-a adunat partidul de guvernământ pe parcursul celor opt ani, e complicat să găseşti răspunsul exact. Poate, după 5 aprilie, în penitenciarele din R. Moldova vor ajunge şi aceste periuţe de dinţi? Nu de alta, dar şi în raport cu deţinuţii s-au acumulat mai multe restanţe.

Anastasia Nani

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *