Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Percheziţiile

Percheziţiile

Marţi-dimineaţă era soare. Vântul din weekend se potolise, iar Serviciul Meteo, care face pronosticuri utilizând aparate vechi, aproape ruginite, ne informa că peste noi ar veni nişte ploi. O ploaie de primăvară, calmă şi liniştită, nu poate face rău nimănui, chiar dacă ar fi în ajun de Paşti. Nu poate face rău, deoarece gospodarii şi-au pregătit deja grădinile de sărbători, iar mieii vin pe lume şi pe timp de ploaie.

Era marţi-dimineaţă şi era soare. Brusc, în 19 familii din întreaga republică oamenii au uitat de apropiatele sărbători, pentru că CNA şi Procuratura Anticorupţie a organizat 60 de descinderi în case, oficii, instituţii, efectuând tot atâtea percheziţii şi reţinând 19 persoane.

Până la amiază, cei 19 erau deja escortaţi prin celule pregătite din timp pentru ei. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când CNA organizează astfel de ieşiri, fireşte, lumea se întreabă: de ce acum, de ce tocmai 60 de percheziţii, de ce tocmai 19 reţinuţi, dacă, încă mai mulţi ani în urmă, presa a scris detaliat despre „tranzacţiile” ilicite în gestionarea Fondului de Eficienţă Energetică (FEE)? CNA nu a răspuns, deocamdată, la aceste întrebări şi nu se ştie dacă va răspunde vreodată, din moment ce toate semnalele date de presă, de la fondarea FEE (2012) încoace, au rămas neobservate. Pe parcursul anilor, presa a scris despre faptul că, deşi FEE a fost fondat pentru a asigura eficientizarea consumului de energie, instituţia nici pe departe nu răspunde la aceste prerogative, cheltuind sume enorme de bani atât din bugetul de stat, cât şi de la donatorii europeni. Astfel, în loc să contribuie la izolarea termică, la conservarea căldurii prin schimbarea geamurilor şi uşilor, banii erau cheltuiţi altfel. Timp de cinci ani, CNA şi Procuratura Anticorupţie au lăsat neobservate aceste semnale din presă şi doar marţi, în Săptămâna Patimilor din ajun de Paşti, au decis să bage în izolatoarele de detenţie preventivă 19 persoane, dintre care – majoritatea femei: directoare de licee şi gimnazii, contabile etc.

Potrivit informaţiilor deţinute de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, conducerea FEE ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ, organizând nişte scheme prin care au fost redirecţionate sume mari de bani unor companii promovate de persoane implicate în această infracţiune. Este vorba despre achiziţionarea unor lucrări de eficientizare a consumului de energie, termoizolare, reparaţii şi construcţii capitale în valoare de peste 28 000 000 de lei (1 361 761 de euro). Trebuie să recunoaştem că cei aproape un milion şi jumătate de de euro nu au fost cheltuiţi într-o lună sau într-un an. Exact ca şi în cazul miliardului furat, instituţiile statului au tot supravegheat, ani la rând, până când banii au dispărut fără urmă, ca mai apoi să înceapă a-i căuta, fără şanse de a-i restitui, iar dosarele instrumentate să fie pentru luare de mită, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, nu şi pentru spălare de bani.

Dacă timp de 5 ani subiectul corupţiei din cadrul FEE a răbdat, fiind lăsat, probabil, intenţionat, la naftalină, de ce marţi, 11 aprilie, a fost neapărat nevoie de efectuat arestări într-un număr impresionant de mare, şocând lumea? Probabil pentru că, chiar dacă e ajun de Paşti, oamenii trebuie să trăiască în frică, în mare frică, astfel încât cei de sus să poată sta liniştiţi, sărbătorind pe săturate. Se pare că pentru ei, cei cu astfel de apucături sadice, sărbătorile sunt mai festive, mai pline de lumină, mai împlinite, dacă ştiu că, undeva, în vreo temniţă rece, stau închişi nişte oameni vina cărora nu a fost demonstrată încă şi nu se ştie dacă va fi demonstrată vreodată. Pentru aceşti factori decizionali atmosfera e mai festivă dacă ştiu că, pe la casele celor închişi, la Cimişeni, Străşeni, Corlăteni, Dănceni, Baurci, Bocani, Hăsnăşenii Mari, Chioselia Mare sau Râşcani, e multă durere şi suferinţă, astfel încât chiar şi cozonacul de Paşti pare să aibă gust amar.