Pentru ce se sacrifică Vladimir Ţurcan?

Chiar dacă ex-prim-vicepresedintele Parlamentului, Vladimir Ţurcan, serveste de mai bine de 8 ani partidul de guvernământ, el nu este membru al PCRM. Cel puţin acest lucru îl confirmă lista electorală a formaţiunii.

Nu pot spune că mă preocupă persoana lui Ţurcan şi opţiunile lui politice, dar multiplele sale apariţii la tv, şarada privind “permisiunea” acestuia de a arbora, la 7 aprilie, drapelele UE şi României pe sediile Parlamentului şi Preşedinţiei, mi s-au sedimentat în subconştient, ca într-o dimineaţă să găsesc răspuns la întrebarea: De ce Ţurcan nu este comunist? Fiindcă nu împărtăşeşte ideologia comunistă. O spun, bazându-mă chiar pe declaraţiile lui Vladimir Ţurcan de acum câţiva ani.

Incursiunea în istoria acestei declaraţii începe în 2001, 12 ianuarie. În acea zi, în sala MAI, s-a desfăşurat Colegiul acestui minister, la care a avut acces şi presa. Se făcea bilanţul anului 2000, în care poliţia a descoperit şi 303 cazuri de corupţie, inclusiv 119 cazuri de miturire.

Pe la sfârşitul şedinţei, ministrul Ţurcan i-a oferit cuvântul ex-ministrului de Interne, Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor, aflat atunci în plină campanie electorală. Ofiţerii l-au primit pe Voronin destul de rece. În ştirea de atunci scriam: “Vladimir Voronin a declarat că, anual, în R. Moldova, se fură 2,5—3 bugete naţionale. El a condamnat viciul furtului şi proporţiile corupţiei, după părerea lui, stabilite cu traiul nu undeva în comuna Ţiganca, dar în coridoarele puterii. Voronin nu vede ieşirea din criza economică nici chiar în situaţia livrărilor necontenite a creditelor, dacă nu va fi contracarată corupţia din eşaloanele puterii. El a spus că formaţiunea lui este gata să includă în lista candidaţilor reprezentanţii ministerelor de forţă şi de drept pentru a acţiona în direcţia combaterii infracţionalităţii, inclusiv a corupţiei”.

La finele discursului, ca să dea pondere celor afirmate, el a anunţat asistenţa că în lista electorală a comuniştilor este înscris şi ministrul Ţurcan. În sală s-a auzit rumoare şi chiar un “u-u-u-u” dezamăgit, iar ministrul s-a făcut roşu pe faţă. Cu vocea tremurândă, “Ministrul de Interne Vladimir Ţurcanu a afirmat că acceptă programul electoral al comuniştilor, fiindcă vede în aceştia o forţă reală care ar putea stopa procesul criminalizării totale a societăţii şi instala ordinea de drept prin dictatura legislaţiei. Ţurcan a declarat că nu împărtăşeşte ideologia comunistă, dar stringenta nevoie de stabilitate în ţară l-a determinat să se înscrie pe lista acestora”.

De mai mult de 8 ani se duce lupta, cel puţin declarativ, pentru idealurile care l-au adus pe Ţurcan pe lista PCRM. Recent, Transparency International a lansat Barometrul Global al Corupţiei – 2009 (BGC), efectuat în perioada 25 octombrie 2008 – 25 februarie 2009 în 69 de ţări, inclusiv R.Moldova. Astfel, în R. Moldova, clasamentul BGC privind cele mai afectate de corupţie domenii cuprinde justiţia şi sectorul privat/business cu 3,7 puncte, partidele politice, instituţiile publice cu 3,6 puncte, parlamentul cu 3,4 puncte şi mass-media cu 3,1 puncte. Conform BGC, publicul din R.Moldova continuă să perceapă eforturile guvernanţilor în lupta anticorupţie ca fiind ineficiente.

Şi dacă n-a reuşit nimic în domeniul combaterii corupţiei şi nici macar nu împărtăşeşte ideologia comunistă, oare pentru ce şi-a sacrificat Vladimir Ţurcan mai mult de 8 ani din viaţă?

Galina Lungu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Eugen

    Sa nu stiti ca d.Turcan a fost sef de sectie la CC a PC RSSM?Da din 1997-2000 a condus Ministerul de interne(de altfel ca si deputatul comunist Iovv,care a condus tot atunci Ministerul transporturilor) ca acum sa ne spuna comunistii ca ei au venit la putere in 2001 si altii,ca papagalul, repeta.Sau poate ca ei erau in opozitie cind erau membri Guvernului?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *