Pensia cu “epoleţi”

Pensionara Maia Laguta şi-a văzut visul împlinit. Acum bătrânii din Chişinău au o alegere – ori îşi iau abonamentul mult râvnit pe gratis, ori îşi iau 70 de lei adaos la pensie. Asta dacă au un venit lunar mai mic de 1400 de lei.

Mulţi dintre ei vor renunţa la abonamentul gratuit, căci 70 de lei adăugaţi la pensia de 800 de lei ar însemna o pâine la două zile. Sau 150 gr. de unt pe săptămână. Sau 30 gr. de carne pe zi.

Actualmente, potrivit datelor oficiale, în R. Moldova, fiecărui angajat care plăteşte impozitele îi revine un şomer şi aproape un pensionar. Niciunul dintre cei trei nu îşi trăieşte viaţa împlinit: pensionarul are o pensie mizeră şi plăţi crescânde la chirie, şomerul – nu îşi găseşte de lucru, iar salariatul, cel care trebuie să pară cel mai fericit – e nenorocit de-a binelea, dacă are copii, casă şi părinţi în vârstă pe care trebuie să îi sprijine.

Moldova este o fabrică de pensionari de care numai URSS-ul a mai văzut. Pensionarii MAI, pensionari din Procuratură, pensionari SIS, militari, pensionari de invaliditate (mă refer aici la cazurile de comerţ cu gradele de invaliditate), şi desigur – pensionari de vârstă.

Recent, ministrul de Interne, Victor Catană, a declarat că în Moldova sunt 13000 de poliţişti. Poliţiştii, se ştie, ies la pensie pe la 40 de ani. La fel şi angajaţii SIS, la fel şi procurorii, la fel şi militarii. În datele statistice oficiale, nu se arată câţi pensionari avem din sistemul organelor de forţă. Dar totuşi găsim o cifră stranie. În timp ce vârsta de pensionare oficială pentru bărbaţi în R. Moldova e de 62 de ani, din datele statistice descoperim că circa 40 la sută dintre bărbaţii R. Moldova primesc pensie până a ajunge la vârsta de 62 de ani.

Sunt de acord cu cei care îmi vor replica pentru faptul că pensiile poliţiştilor sunt mici, că muncesc mult, că îşi riscă vieţile. Cunosc şi eu câţiva poliţişti pentru care sunt gata să muncesc şi să plătesc impozitele câte zile voi avea. Dar sunt şi dintre acei pentru care chiar ministrul de Interne nu ar vrea să dea un sfanţ. “Practic, în fiecare zi descoperim câte o grupare de poliţişti care controlează afacerile”, a declarat Catan recent. Deci, o tânără învăţătoare, cu doi copii, munceşte ca să întreţină un pensionar tânăr. Nu este echitabil.

Dar culmea inegalităţii este alta. Parlamentele de la urmă, la fel ca şi guvernele, pline de pensionari, ne-au pus capacul. Pensia unui parlamentar constituie 80 la sută din salariul lunar, adică 8-9000 de lei. La fel şi miniştrii, la fel şi judecătorii, la fel şi diplomaţii – sunt în drept să ceară aceste pensii. Mulţi dintre ei primesc şi pensia de 8000 de lei, şi salariul de 9000 de lei. Din cauza asta nu pot beneficia de abonament gratuit la troleibuz.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Larisa

    Eu nu inteleg, de ce statul nostru atit de sarac plateste indemnizatii pentru somaj. Majoritatatea “somerilor” lucreaza la piata sau in alte locuri fara carticica de munca. Altii refuza sa lucreze. In acelas timp in municipiu nu ajung maturatori de strada, muncitori necalificati in constrctii ,femei de serviciu si. a. Celor susnumiti trebuie sa li se propuna aceste locuri vacante si daca refuza ,sa li se retraga indemnizatiile. Cred, ca e de datoria politistilor de sector sa-i cunoasca pe cei,care se dau drept someri, desi au loc de munca. Astfel de persoane trebuie pedepsite prin lege.

  2. Gheorghe

    Larisa dute si-ti cauta ciinele si nu fi asa de hitra,oamenii decit sa lucreze de geaba mai bine stau degeaba,esti o ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *