Pavlic Morozov răspunde la MAI

Locotenent-colonelul de poliţie Ion Berbinschi activează în calitate de şef al Direcţiei Securitate Internă (DSI) a MAI din 1997. Acesta a anchetat mai mulţi poliţişti implicaţi în diverse acte de corupţie. Printre poliţiştii anchetaţi de Berbinschi se numără şi şeful secretariatului MAI, Igor Guţu, care se află în relaţie de concubinaj cu Raia, o comerciantă care vinde zilnic aur în stradă, la doi paşi de Ministerul de Interne.

De fapt, ancheta în cazul Guţu a fost pornită după ce ZdG a publicat o serie de materiale despre afacerile ilegale cu aur. Pe parcursul anchetei, care se desfăşoară de mai bine de un an, ZdG a încercat să afle modul în care este anchetat şeful secretariatului MAI. Astfel, după o conferinţă desfăşurată la hotelul Jolly Alon, unde au fost prezenţi mai mulţi funcţionari ai Ministerului de Interne, printre care şi Berbinschi, am încercat să ne apropiem de acesta pentru a-i solicita o declaraţie cu privire la cazul Guţu.

Până în acel moment, nu-l cunoşteam la faţă pe Berbinschi. I-am rugat pe colegii săi de la minister să-mi spună cine este şeful DSI a MAI. Aceştia m-au informat: “Poliţistul îmbrăcat în haine negre”. M-am apropiat de el. I-am solicitat o declaraţie. “Eu nu sunt Berbinschi”, mi-a răspuns respectivul şi s-a îndreptat spre ieşirea din hotel. I-am întrebat pe colegii săi de la minister dacă n-am confundat persoana pe care o căutam. “Berbinschi este cel care pleacă”, m-au asigurat ei.

Am înţeles că şeful DSI nu doreşte să se pronunţe pe marginea cazului Guţu. După acest episod, l-am contactat telefonic de mai multe ori. De fiecare dată, Berbinschi declara doar că ancheta este în desfăşurare şi, fără nicio reţinere, întrerupea legătura telefonică. Săptămâna trecută, l-am contactat din nou pe locotenent-colonelul de poliţie. “Alo! Domnul Ion Berbinschi?”. “Nu, eu sunt Pavlic Marozov, de unde să ştiu că tu eşti de la ZdG?”, întrebă el. Într-un final, angajatul MAI a acceptat să purtăm o discuţie telefonică. Dar şi de această dată ne-a spus că ancheta în cazul Guţu continuă, nespecificând termenul de finalizare a acesteia.

Iurie Sanduţa
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *