Patriotism sau naţionalism?

Cineva definise patriotismul ca un ataşament sănătos faţă de propria ţară, iar naţionalismul ca o încredere nesănătoasă faţă de funcţionarii statului. Cândva oamenii erau conştienţi de această diferenţă, astăzi se pare că naţionalismul a învins, cu excepţia anumitor tradiţii nord-americane. Asocierea statului cu ţara, naţiunea şi cultura acesteia a devenit deja o obişnuinţă, astfel încât patrioţii, în accepţiunea veche, trebuie să facă eforturi deosebite pentru a le lămuri această diferenţă semenilor.

În tradiţia americană, din epoca colonială până cel puţin la Războiul Civil din 1861—1865, dar şi mai târziu, în cadrul mişcărilor libertariene a “Patrioţilor” şi Tea Party, oamenii erau foarte vigilenţi faţă de instituţiile statului. În viziunea lui Thomas Jefferson, guvernul american trebuia să fie “restrâns în acţiunile sale prin lanţurile constituţiei”. Statul era perceput ca un rău necesar, chiar dacă această “necesitate” era permanent subiectul dezbaterilor cotidiene, inclusiv academice. Interesele sectorului public erau percepute ca diametral opuse celor ale cetăţenilor, deoarece se bazau pe exploatarea populaţiei şi exproprierea acesteia (prin taxe vamale şi ulterior prin impozite).

Propagandiştii “democraţiei” (în ghilimele, deoarece concepţia lor are deja foarte puţin de a face cu intenţiile intelectualilor de altădată) au îndeplinit visul regilor absolutişti din secolele trecute. Au reuşit să legitimeze supremaţia Statului vizavi de instituţiile sociale, cum ar fi bisericile, familia şi toate asociaţiile voluntare. Ivan Groznîi sau Louis XIV nici nu visau să aibă o rezistenţă intelectuală şi populară atât de slabă faţă de modul lor de guvernare precum o au liderii “democraţi” în ziua de azi. Cu toată manipularea istoriei în manualele şcolare, care reprezintă trecutul ca un permanent progres, cel mai autoritar rege din istoria europeană nu a avut atâta putere câtă are statul actual. Or, intruziunea în viaţa zilnică a fiecărui cetăţean, povara fiscală şi reglementarea economiei erau incomparabil mai mici decât în prezent. Să ne amintim doar că revolta fiscală care a provocat Revoluţia Americană a pornit de la un impozit la ceai, ridicol de mic.

Birocraţii blocurilor geopolitice ne îndeamnă să renunţăm la “anacronismele naţionale”, pentru a adera la o idee superioară. Când primii critică mişcările naţionaliste de dreapta, nu critică ceea ce merită criticat: confuzia între patriotism şi naţionalism. Nu. Ei doresc să înlocuiască naţionalismele “mici” cu unul mai mare. O gloată care scandează “EUropa, EUropa, EUropa!” şi care, de altfel, nici nu are de gând să se familiarizeze cu originea aşa-ziselor “valori europene” este, pentru ei, treapta superioară a evoluţiei umane. De ce să-i citim pe John Locke, Kant sau Goethe? De ce să cultivăm admiraţia pentru Bach, Mozart, Beethoven sau Enescu? De ce să ne amintim de drepturile pentru care burghezii din oraşele vestice, dar şi estice, precum Novgorod, au luptat timp de secole? Tot ce ni se cere este să fluturăm drapele albastre, ca să fim acceptaţi “în gaşcă”.

Aceasta nu înseamnă că celălalt naţionalism este mai sănătos. Pur şi simplu, până acum, a fost mai uşor de scandat “Uniunea Europeană” decât “Uniunea Euroasiatică”. Dar să ne mulţumim cu noile drapele şi câteva “declaraţii ale săptămânii” aparţinând unor birocraţi, ceea ce este, de fapt, o adevărată trădare a spiritului european, cel autentic, care avea la bază cetăţeni vigilenţi, sceptici faţă de orice mişcare a guvernanţilor? Astăzi, se pare, unii politicieni îşi menţin popularitatea doar prin abilitatea de a folosi în fiecare propoziţie cuvântul “Europa”, condimentat cu alte expresii la temă, cum ar fi “buna guvernare”, “eficienţă”, “performanţe”.

Ce să aşteptăm de la comuniştii declaraţi, nostalgici după URSS? Dar de la pretinşii europeni, care, la orice critică, răspund cu replici la adresa oponenţilor politici, invocând că aceştia ar face propagandă rusească? Cred că toţi ar fi bine să-l citească pe celebrul scriitor anticomunist H. L. Mencken, care spunea: “Oricărui om cumsecade ar trebui să-i fie ruşine pentru faptele guvernanţilor săi”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Deportatul

  “celebrul scriitor anticomunist H. L. Mencken, care spunea: «Oricărui om cumsecade ar trebui să-i fie ruşine pentru faptele guvernanţilor săi».”
  !!!
  Dar MAJORITATEA CETĂŢENILOR a RM, însărăciţi şi cu teritoriul RM ocupat de către Rusia, fiind MANIPULAŢI de mass-media “cumpărată şi răscumpărată” de către acei şe şi-au făcut averi enorme guvernînd RM , NU LE ESTE RUŞINE, PERMANENT ÎI VOTEAZĂ MASIV
  Timp de 22 ani am fost şi suntem conduşi de oamenii aceluiaş sistem de pe vremeaa urss – Snegur, P.Lucinskii (Filat, Diacov), Voronin (Lupu, Plahotniuc), şi colaboraţioniştii lor – Filat (Leancă), Lupu, Diacov (Corman)
  Dar INTELECTUALITĂŢII (inclusiv din mass-media) TREBUIE “SĂ-I FIE RUŞINE PENTRU GUVERNANŢILOR SĂI” !?????????

 2. Monte Christo.

  Daca nu esti cu noi,esti impotriva noastra!(I.V.Stalin)
  Lucreaza perfect si in societatea proeuropeana moldoveneasca!Sistemul inventat in URSS,va functiona in veci!(cu putine modificari de momentul,clipei istorice)Cita sclipire comsomolista in ochii actualilor guvernanti!
  Traiasca alianta PROEUROPEANA! Ura,Ura<Ura!
  Cursul european,este telul nostru! Si fostii comsomolisti,au furat,fura si vor fura si in continuare,daca acei care au esit la 3noiembrie2013 in PMAN,nu-i vor opri din cursul Jafului ProEuropa!
  Nu sunt cu acesti "comsomolisti",care vor sa ma bage in Europa,dar pe la Vilnius,nu prin Iasi,Suceava,Piatra Neamt,Alba Iulia,prin Romania,Tara in care sau nascut parintii mei,sa ma integreze prin graiul meu in UE,dar nu prin Vilnius!
  Nu sunt nici cu ortacii lui Voronin,tkaciuc,Munteanu! Acestea au pierdut cararea! Nu mai iese la drum niciodata! Si acei din stinga si acei din dreapta,au o singura idee fixa: Sa ajunga la treuca cu numele"guvernare"!Iar Domnia sa Poporul,care striga ca vrea in Europa lui Kant,Goethe,Bach, Mozart, Beethoven sau Eminescu,"poate imi da si mie voie sa string laturile din jurul "treucei"!
  ( In aceasta categorie nu se inscriu intelectualii,care nu se inghesuie la mesele organizate de hotii si contrabandistii proeuropeni).
  Sunt de acord cu "Deportatul"! Nu-mi inspira incredere nici un tip(a),din actuala guvernare,nici din cea precedenta!Toti acesti "crai care au mers la Vilnius,pe banii oropsitului si saracitului popor,si au zimbit in fata a sute de camere de luat vederi,nu se gindeau la popor,ci la viitoarea companie electorala! Chiar si "distinsa" doamna fica de prim-ex-presedinte,cind a semnat sutele de pagini,nu se gindea la Popor! Ea atunci…sentimente de adinca satisfactiune!!!(in limbaj stiintific "ejacula")Iata unde erai stimate Popor,care te vrea in Europa pentru "adinca satisfactiune"!Si acola vei fi multa vreme,daca nu ai sa "activezi"compiuterul,cind vei merge la viitoarele electorala!
  Nici un "pseudolideras" lideras de partid,nu sa gindit ca de semnat are cine semna(parafa)Natalita Gherman(Snegur) si Iurie Leanca,iar banii ce se vor economisi pe diurne,avion s.a. sa-i transferam la o scoala,gradinita,spital!!!!!De unde.Ranza la moldovan e mare!Marea tristete ma invaluie,cind si inanite de Vilnius si dupa,marea armata de "politruci" bine platiti din banii furati de la Popor,imi pun "macaroane"(taetei)pe ureci in fiecare seara la toate tltviziunile,ca nu stiu unde sa ma ascund! Spalare masiva de creer!(adica in limbajul tinirelor avansati-programu antivirus)nu cumva sa nu gindesc ca cei de sub stegar,sau ca acei ce au o dragoste deosebita pentru "rozacee"!sau cu cei care au evadat din Europa lu Ghmpu si au construit o Europa liberala de aceiasi culoare,dar mai reformata,cu iz G(H)adirchist-AGutovist!
  Referitor la "Patriotism sau Nationalism"!
  Sunt in partida nationalista! Fiind-ca poti sa schimbi culoarea politica,locul de trai,preferinte-le sexuale(medicina moderna iti schmba sexul)si multe altele,Dar Patria(neamul)si Mama nu o poti schimba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *