Pasărea Phoenix a socialiştilor

Igor Dodon a anunţat oficial că a devenit membru al Partidului Socialiştilor (PSRM), punând punct, astfel, scurtei şi zbuciumatei peripeţii a aşa-zisului “Grup Dodon”.

De când a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei, la 6 august 1997, formaţiunea aleasă de foştii “dodonişti” încă nu a avut reprezentanţi în Parlament. Despre ea puţini au auzit, iar cei care au auzit câte ceva o confundă cu un alt partid, asemănător după denumire, zis Partidul Socialist. Totuşi, aceasta nu-l împiedică pe Dodon să-şi asigure susţinătorii că PSRM ar putea deveni cea mai importantă forţă de centru-stânga din R. Moldova care, în viitorul parlament, ar constitui o fracţiune influentă, cu “vot decisiv în formarea guvernării”. Păi bine, votul decisiv la care se referă Dodon este actual şi acum, în contextul bâlbâielilor ce se aud în jurul alegerii şefului statului, dar se pare că proaspătul socialist şi-a setat alte priorităţi.

De notat că, la PSRM, nu a aderat deocamdată ex-prim-ministra Zinaida Greceanâi, fapt ce o transformă în singura deputată apartinică din actualul legislativ şi îi permite lui Dodon să pledeze în continuare pentru alegerea unui şef de stat neafiliat. Dar chiar trebuia să fie amânată data alegerilor prezidenţiale pentru a se întâmpla acest lucru? Ce se schimbă de fapt? Negocierile cu AIE în privinţa votării Zinaidei Greceanâi la funcţia de preşedinte au eşuat. Or, dacă jucătorii sunt aceiaşi, Dodon ar putea miza pe faptul că, avându-i în spate pe socialişti, despre care încă nu ştim pe cine au în spate, va avea negocieri mai eficiente cu partidele din alianţă.

Denis Zavorotnîi
denis.zavorotnii@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *