Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Partidul Oportuniştilor din R.Moldova

Partidul Oportuniştilor din R.Moldova

Deseori, lideri de opinie, politicieni, chiar şi oameni care au cochetat cu PCRM de-a lungul timpului, au susţinut ideea că PCRM ar trebui să-şi schimbe denumirea şi sigla. Acum, parcă a venit momentul, iar o denumire mai potrivită decât “Partidul Oportuniştilor din R.Moldova” nu cred că ar putea găsi Voronin&CO pentru un partid aflat în derivă.

Pe lângă faptul că oamenii lui Voronin se folosesc de denumirea unui partid pentru a obţine voturi, mulţi dintre membrii de partid ai PCRM neavând nicio legătură cu comunismul, aceştia au început în ultima perioadă să fie din ce în ce mai speculativi. Voronin, văzând că “plăieşii” săi i-au compromis (prin falsificarea semnăturilor) ideea unui referendum prin care oamenii să dea vot de neîncredere actualului legislativ, şi ca urmare a eşecului lamentabil în organizarea protestelor împotriva actualei guvernări, a căutat timp de câteva săptămâni o ieşire la rampă, prin care să mai spele din neputinţa care domină de ceva timp partidul pe care-l conduce şi pe care l-a menţinut, prin forţe proprii, aproape 9 ani, la guvernare.

La începutul acestei săptămâni, şansa i s-a ivit. Prin intermediul unei emisiuni de la un post de televiziune, Voronin a transmis societăţii că vrea organizarea unui nou referendum, de data aceasta, legislativ, prin care să fie anulată legea egalităţii de şanse, votată recent de Parlament. Interesat de remarcat este faptul că Voronin a salutat supărarea oamenilor şi faptul că aceştia şi-au cerut drepturile în stradă.

De aici, şi următoarea întrebare: Îl interesează pe Voronin legea egalităţii de şanse, sau antidiscriminare (cum era numită iniţial), sau voturile celor câteva sute de oameni care s-au revoltat (unii fără a şti împotriva la ce) şi au ieşit în stradă, cerând neadoptarea ei, şi ale celor care nu au ieşit în stradă, dar care la fel sunt împotriva acestei legi? Or, se ştie că vreo 80% dintre cetăţenii acestei ţări au încredere extrem de mare în biserică, iar cum pe la aceste manifestări preoţii au fost nelipsiţi, devin din ce în ce mai clare planurile lui Voronin. Prin intermediul bisericii, al enoriaşilor, înapoi la guvernare.

Mie, ieşirea lui Voronin nu mi se pare decât un truc ieftin al comuniştilor, aflaţi în goana după voturile care să-i readucă la guvernare la următoarele alegeri. Or, Voronin&CO nu au făcut altceva decât să se alipească la un grup de oameni revoltaţi, să le preia mesajele şi să le ducă mai departe. Ei mizează astfel pe supărarea societăţii, apărând ca un fel de salvatori ai naţiunii. Voronin joacă această carte, una din ultimele pe care le mai are, după ce s-a eşuat demiterea alianţei prin intermediul mitingurilor săptămânale din PMAN. E o carte care, însă, are puţine şanse să se dovedească câştigătoare.

Victor Moşneag, victor@zdg.md