Ostatec în propriul stat

Totul era gata pentru ca să reintre în Biserică. Clopotele cu numele lui gravat cu aur îşi ţineau limbile în vânt, gata să înceapă imnurile, oamenii din sat stăteau înşiruiţi, mulţumiţi că au avut cu ce umple mesele pentru ofrande. Cele câteva sute de preoţi adunaţi în faţa Bisericii “Adormirii Maicii Domnului” de la Corjova preveau spre drumul central, iar părintele (nu fiul) Oleg transpira. Oaspetele cel mai important însă, nu a mai venit. El, consăteanul lor, sponsorul lor şi preşedintele lor, nu a putut să ajungă în satul său, la rudele sale şi la Biserica pentru care a dăruit clopotele.

Nu e el unicul cetăţean al R.Moldova care nu poate ajunge în casa sa. Acelaşi sentiment îl au miile de copii închişi în orfelinate, sau sutele de mii de concetăţeni de-ai noştri aflaţi în străinătate, care nu pot reveni din cauza actelor false.

Câţi, însă, dintre refugiaţii din Transnistria şi-au lăsat acolo, cu 16 ani în urmă, casele şi mormintele părinţilor şi de atunci pribegesc prin căminele Chişinăului, fără drept de întoarcere acasă. Alături de ei, membrii Grupului Ilaşcu, cărora li s-a declarat deschis că pentru tentativele de revenire pe teritoriul Transnistriei vor fi pedepsiţi. Totuşi, mulţi dintre ei au reuşit să ajungă pe acasă, fie şi noaptea, sub alt nume, trecâtd Nistrul înot.

Convoiul prezidenţial nu a putut trece de această dată Nistrul, nici înot, nici pe pod, nici cu avionul. Corjoveanul Vladimir Voronin s-a simţit pentru a câta oară ostatec în proporiul stat, dar de această dată mai ostatec decât alte dăţi.

Cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele Voronin fusese la Corjova, ca să ducă noile clopote pe care i înscris cu litere de aur numele liderului PCRM. Vechilor clopote “li s-a luat sunetul” în perioada sovietică, în anii 50, când Partidul Comunist a distrus Biserica din sat, transformând-o întâi în depozit de cereale, apoi demolând-o. Recent, preşedintele comunist Voronin a dispus construcţia unui nou locaş, pentru care a adus clopote “nominale”. Să aducă clopotele i s-a permis, nu însă şi să asiste la sfinţirea acestora şi a Bisericii. Nu se şltie de ce. Pagina web a Bisericii Ortodoxe Ruse a slăvit evenimentul de la Corjova, anunţând sec “liderul Moldovei nu a putut să vină, dar a transmis darurile”.

“Faptul că a fost oprit la Nistru este rezultatul efortului său nul de a soluţiona conflictul transnistrean timp de 8 ani,” ne-a spus ieri domnul Nicolae, un bun cicitor al Ziarului de Gardă de la Râbniţa. Şi el, ca şi fiecare dintre noi, cunoaşte foarte bine sentimentul de a te simţi ostatec în propriul stat, statut care ni se menţine şi din voia preşedintelui.

Alina Radu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. aura

  Halal de asa presedinte!Putea sa inventeze orice,dar sa nu stie nimeni adevarata pricina de ce n-a fost la deschiderea locasului.

 2. madam pullete

  nu a mers findaca dictatoru e si un mare alcolist, si cand bea o face pe el si pute rau.
  era bine pe un fel mergand la satul sau si sa si fi dat pantalonii pe scarile biserici si sai multumeasca dictatorului criminalului Smirnov si moscovei pentru toate cate lea facut si le face izoland ,distrugand Basarabia romaneasca.

  asa ca stimati cititori toate cadouril dictatorului Voronin sunt cadouri care basarabienii si Basarabia plateste foarte scump pentru ele !

 3. ionel timis .montreal canada

  Un scriitor roman basarabian scria si el pe acest ziar din Basarabia GARDA cu ani in urma ca deageaba construesc sau se duc comunistii ,stalinistii ,lingaii,calaii,tradatorii pe la biserici,isi fac cruce ,bat matanii ca nimeni nui va ierta nici pe pamant,nici in cer.

  Mainele or sunt patate cu sangele nevinovatilor ramasi prin Siberii si macelariti si aruncati la gropi comune .

  Cum pot ei astazi privi in ochii copiilor sai,sau ochii oamenilor pe la biserici ,adunari ,ascunzand adevarul ?

  Istoria nui va ierta,nu le vor ajuta nici banii,nici acele cruci facute n biserici de ochii lumii,nu vor scapa de dispretul popoarelor.

  Au distrus Basarabia,au vanduto strainilor si astazi continua sa ditruga generatia noua cu lozincile sale mincinoase si in veacul XXI .

 4. Igor

  Cata marsavenie in ziarele “lor”. ProTV, Jurnal de Chisinau, Timpul, Moldova Azi, posteaza, alias Ziarul de Garda o tema “Presedintele moldovean nu a fost lasat in propriul sat de catre fortele militiei transnistrene!”. Sa vedeti, ce posteaza MOldova Subterana: “Igor Smirnov nu are nici un dumnezeu, dar se teme de biserica ortodoxa si Voronin”. Cum va place? Asta seamana cu bancul ala… Cica un urs se usura printre tufari, apoi, neavand cu ce sa stearga fundul, zareste un iepure, il insfaca si se igienizeaza, apoi il arunca peste copaci. Iepurele, cazand in carare, plin de rahat, este intalnit de lup “Ce s-a intamplat, urecheatule?” Raspunsul Moldovei Subterane: “M-am batut cu un cacacios!!!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *