Olga Bulat: Viitorii noştri mari specialişti

Ţara noastră nu se poate plânge de lipsă de specialişti în diverse domenii. Alta e întrebarea: câtă încredere putem avea în aceşti “specialişti” şi cum au obţinut diploma / acreditarea pentru a activa în domeniul dat? Un matematician nu ştie tabla înmulţirii, un lingvist nu cunoaşte modurile verbale, un muzician nu cântă niciodată gamele, un medic nu ştie anatomia… şi aceştia sunt specialiştii noştri.

Părinţii sunt gata de orice pentru ca copiii lor să termine liceul cât mai bine. În atâţia ani de şcoală, mămicile au grijă ca “micuţii” lor să fie sătui, iar tăticii să studieze intens, pentru ca, într-un final, cunoştinţele acumulate să nu mai aibă nicio importanţă. Contează doar notele obţinute la examene. La Bacalaureat părinţii angajează un expert în domeniu care să scrie lucrările în locul odraslelor lor, plătesc observatorii (şi aceia, surprinzător, “orbesc” pentru câteva ore, ca cei mai deştepţi copii ai ţării să poată copia liniştit), găsesc chiar şi persoane care ar putea să vândă diplome desenate color. Inventează fel de fel de metode (legale, mai mult însă ilegale), doar să obţină diploma mult dorită. Un singur procedeu este mereu ocolit, cel al învăţatului. E prea lungă şi prea complicată calea studierii…

După ce i-au ajutat să susţină BAC-ul, tot părinţii îi ajută să intre şi la facultate. Azi nu mai aleg domeniul în care se descurcă cel mai bine sau care le place mai mult (deşi, cum ar putea să-ţi placă un domeniu în care trebuie să depui efort?!), îşi continuă studiile acolo unde e mai ieftin, unde concurenţa e mai mică. Într-un final, părinţii fericiţi îşi laudă odraslele care au intrat la facultate, dar fără a specifica ce facultate este, ce specialitate vor studia, de ce au ales domeniul dat. Nici măcar odraslele nu pot răspunde la aceste întrebări.

O cunoştinţă îmi spune entuziasmată că fiica ei a intrat la facultate. O întreb: ce facultate? Nu ştie. Ce va studia acolo? Nu ştie. Apoi urmează o explicaţie genială: “Am depus actele la trei specialităţi deodată. Ne-a spus cineva să încercăm şi aici, că sunt mai puţini candidaţi pe un loc şi avem şanse mai mari. Mi-e totuna ce va învăţa. Oricum nu va lucra după specialitate. Îi trebuie doar hârtiuţa ceea de la sfârşit”. Deci important este doar să obţină documentul ce indică prezenţa studiilor superioare. Nu contează cum au fost obţinute, contează că sunt.

Avem sute de specialişti, care nu ştiu la ce facultate au studiat sau pentru ce au studiat. De fapt, ştiu pentru ce… pentru “hârtiuţa ceea de la sfârşit”.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Gavroş

    Exact cum spune proverbul rusesc:”Не в бровь, а в глаз”. Calitatea învăţăturii a degradat fundamental de când s-a acceptat ca BAC-ul să fie factorul decisiv în admiterea la facultate.
    Unele facultăţi(de exemplu, USM ) propun noilor studenţi la începutul lui septembrie teste de matematică similare cu cel de la BAC: notă pozitivă obţin doar 12 – 17% din cei admişi, aşa că problema specialiştilor din Moldova se reduce la proverbul:”Da de unde brânză, dacă nu-i în rânză”Goana după note în liceu este insuportabilă pentru mulţi profesori şi e caracterizată de presiuni din partea părinţilor, din partea administraţiei, ameninţări, şantajuri, provocări şi multe altele din arsenalul contemporan. Bravo d-le Şleahtiţchi, anul acresta admiterea s-a făcut numai în baza notelor de la BAC, şi nu şi în baza notei medii
    din cursul de liceu. Rămâne ca la anul să se revină şi la examenele de admitere, poate că la facultate vor ajunge şi copii dotaţi, care nu vor fi nevoiţi să plece la studii peste hotare din cauza că locurile lor revin celor analfabeţi cu note umflate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *