Olga Bulat: Tema pentru acasă – copiii extraconjugali

În ultimii 30 de ani, ponderea copiilor născuţi extraconjugal a crescut de trei ori atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale. Acest lucru, se pare, a început să devină o normalitate. Cel puţin asta reiese din studiul efectuat de sociologul Olga Gagauz, care susţine, totuşi, că naşterea extraconjugală trebuie evitată. Întrebată cu ce greutăţi se confruntă aceşti copii, sociologul nu a oferit un răspuns, motivând că s-a ocupat doar de date statistice. Apare întrebarea “La ce ne  ajută aceste date, care nu sunt decât nişte cifre ce se pot schimba în orice moment? În ce mod îi ajută statistica pe aceşti copii, dacă nu cunoaştem problemele cu care se ciocnesc zi de zi?”

Aşa procedează şi politicienii noştri, când apar în faţa camerelor de luat vederi şi citesc un şir de cifre de ţi se întunecă vederea. Sunt sigură că dacă i-am opri pe la mijlocul listei, habar nu ar avea despre ce vorbesc. E adevărat, numărul “copiilor din flori” a crescut. Experţii spun că e nevoie ca tinerii să fie mai bine instruiţi, ca să nu comită astfel de greşeli. Oare într-adevăr ei nu sunt instruiţi? Nu cunosc anatomia? Nu mai discută cu părinţii? Oare pentru că nu au “cunoştinţe în domeniu” greşesc?

Sunt numeroase cărţi, filme, emisiuni, reviste care ne vorbesc despre sex, poziţii sau despre orgasm. Tinerele din ziua de azi, când îmbracă o rochie nouă, nu-şi mai întreabă prietenul dacă se asortează cu culoarea ochilor, în cel mai rău caz, cu cea a pantofilor. Întrebarea e cât de sexy arată în acea rochie. Iarna, pe frig, fetele, cu ţurţuri la nas, dar… cu buricul gol, poartă fustiţe de-o şchioapă, pentru că aşa e sexy.

Vreţi să mă convingeţi că aceşti tineri nu sunt instruiţi, că nu ştiu ce fac? Ba ştiu foarte bine – aplică teoria în practică, folosesc cunoştinţele obţinute la şcoală, acasă, pe stradă pentru a vedea cât de bine au însuşit lecţia, iar copiii extraconjugali nu sunt altceva decât tema pentru acasă. Problema tinerilor de azi nu constă în faptul că nu sunt instruiţi, ci în faptul că sunt prea bine instruiţi. Dacă înainte actul sexual era ceva sacru, care unea cuplul într-un tot întreg, azi se transformă într-un sport practicat regulat, la mai mici sau mai mari intervale de timp.

Părinţii, din păcate, nu mai au autoritate în faţa copiilor lor nu pentru că nu ar putea, ci pentru că sunt prea ocupaţi cu tot felul de probleme, numai nu cu cele ale propriilor urmaşi. Profesorii, medicii încearcă să se ascundă în spatele sfaturilor cum să se protejeze, dar nimeni nu-i spune acestui adolescent cum să spună “nu”, cum să reziste tentaţiei. De când oare pare normal ca un copil de 15 ani să ducă o viaţă sexuală activă? Nu trăim în Evul Mediu, pronunţăm atât de des cuvinte precum civilizaţie, cultură, onoare, ruşine. Unde dispar acestea când vorbim despre copiii noştri? Suntem ocupaţi la serviciu, cu clienţii, prietenii, duşmanii, numai pentru copii nu avem timp. Lăsaţi de capul lor, nu le rămâne altceva decât să facă propriii copii, iar viaţa acestora va fi exact ca şi a părinţilor lor, pentru că societatea nu se învaţă minte.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *