Olga Bulat: Ţara tâlharilor

Zi de duminică, gara auto din Bălţi, microbuzul Bălţi-Chişinău… Doi copii strigă în gura mare: “Apă, apă, apăăăăăăăăăă!” Mama copiilor îi linişteşte: “Nu striga, auraşul mamei. Acuşi vine tata şi aduce apă. Iar tu eşti frăţiorul mai mare, trebuie să dai exemplu. Nu striga măcar tu”. Băiatul începe a plânge: “Dar vreau apă” şi trei lacrimi mari i se preling pe obraji. Fetiţa, văzând că fratele tace, se uită mirată la el, apoi se-mpinge din braţele mamei, se întinde spre frate şi îi linge o lacrimă de pe obraz. Un gură-cască, ce urmărise scena, spuse rânjind: “Tot a găsit un strop de apă, doar că asta-i sărată, fato. După dânsa o să vrei şi mai multă apă”. Fetiţa s-a uitat răutăcios la bărbat. Nu a prea înţeles ce i-a spus, şi-a mângâiat fratele pe cap şi s-a întors în braţele mamei.

În sfârşit, a apărut tatăl cu o sticluţă de o jumătate de litru în mână. Copiii, în loc să se bucure că au apă, se uită nedumeriţi la sticluţă şi la tatăl lor. Femeia îl dojeneşte: “Bre, ce să fac numai cu atâta apă? Ăştia urlă-n gura mare şi tu ai luat o jumătate de litru? Nu ne-ajunge nici pentru o măsea!”. Soţul încearcă să se apere că nu e vina lui: “Ştii ce scumpă e apa la Bălţi? Parcă ar conţine metal scump sau dracu ştie ce valoros are în ea”.

Femeia, însă, continuă: “Lasă, bre, dai şi tu cu un leu mai scump. Îţi pare rău? Nu pentru străini, pentu copiii tăi cumperi”. Soţul încearcă să-i explice: “Nu-nţelegi? N-am avut bani. Ne-au rămas doar de drum şi pentru apa asta”. Sticluţa pe care o cumpărase costa, nici mai mult, nici mai puţin, 8 lei, iar una de 1,5 l l-ar fi costat 15 lei. Într-un magazin alimentar, ce nu se află pe teritoriul gării, preţul unei sticle de apă de 1,5 l este de 6-7 lei. La gară, însă, preţurile sunt majorate de două-trei ori şi oamenii cumpără, pentru că n-au posibilitate să aleagă.

Femeia, iritată, nu se linişteşte: “Cât, 15 lei?! Ce-i cu ei, au înnebunit?! Am ajuns să trăim în ţara tâlharilor”. Bărbatul încearcă s-o liniştească: “Lasă că, aşa cum fură ei oamenii, n-o s-ajungă departe. Să dăm celor mici un gât de apă, că se usucă, mititeii”. Copiii sunt prea micuţi ca să înţeleagă că apa e scumpă, dar înţeleg şi ei că ceva nu e-n regulă. Ambii se uită la apă cu ochii însetaţi şi plini de lacrimi, dar niciunul nu îndrăzneşte să bea. Numai după ce mama a luat un gât, au băut şi ei, dar o jumătate de litru de apă la patru persoane e prea puţin ca să-ţi potoleşti setea. Tot drumul, până la Chişinău, cei mici se uitau la sticla pustie şi sughiţau în sec, iar mama lor îi mângâia şi tot repeta: “Aşa-i, dacă trăim în ţara tâlharilor”.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. AVRAAM

    Am aşteptat un aşa aritocl demult sa fie scris cu amanunte,dar merge şi aşa.Ar trebui de complectat lista cu aşa secvenţe ca: Ţara mincinoşilor,ţara îmgîmfaţilor,ţara lăudăroşilor,ţara deştepţilor,ţara inventatorilor,ţara şmecherilor,ţara deputaţilor,ţara miniştrilor,ţara cumătrilor,ţara gastarbaiterilor,ţara curvelor,ţara contrabandiştilor,ţara criminalilor,ţara caselor părăsite,ţara copiilor abandonaţi,ţara penisionarilor kidăniţi,ţara invalizilor sortiţi,ţara şomerilor,ţara alcoolicilor,a narcomanilor,ţară unde se imiteaza justiţia şi unde poliţia e in somaj,ţara unde fiicele nasc de la tată,feciorii işi omoara taţii şi mamele aruncă pruncii la gunoaie,ţară unde veteranii locuiesc in PMAN şi se alimentează in urnele de gunoi,ţară unde mizeria şi blatul stau in capul mesei,ţară unde cinstea,adevărul şi cumsecădenia sunt in opoziţie adîncă…ŢARĂ e dincolo de Prut,aici e SRL Moldofilat,SA Voromoldavia ori cooperativa oAIEia cu talancă la gît.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *