Olga Bulat: Oameni care n-au ce pierde

Potrivit unui studiu, cei mai pesimişti oameni de pe pământ sunt cei care trăiesc în cele mai bogate ţări, în timp ce în ţările în curs de dezvoltare oamenii sunt mult mai mulţumiţi de poziţia lor. Cei mai puţin încrezători în ziua de mâine sunt cetăţenii din Japonia, Franţa şi Marea Britanie, au constatat cercetătorii. Numărul optimiştilor în rândul locuitorilor acestor ţări nu depăşeşte 10%, în timp ce mai mult de jumătate dintre cetăţeni consideră că, în viitorul apropiat, situaţia lor ar putea să se înrăutăţească.

Interesant ar fi să ştim care este situaţia în Republica Moldova, «cea mai bogată ţară de pe glob». Cum s-a schimbat concepţia oamenilor de-a lungul anilor şi câtă încredere au în ziua de mâine? Moldovenii, pe parcursul întregii istorii, au demonstrat o capacitate de lucru enormă, dar şi o naivitate constantă că ziua de mâine le va aduce ceva mai bun decât cea de azi, iată însă că mâine devine azi şi oamenii iarăşi speră la un alt mâine şi încă un alt mâine, şi tot aşa la infinit.

Câte zile de mâine s-au transformat în azi, ieri, alaltăieri, în anul trecut, în secolul de mult uitat, dar moldovenii continuă să spere cu aceeaşi credinţă în binele ce va veni negreşit. Bineînţeles că speră şi cred că binele va triumfa, doar au depus atâta muncă, au ales oameni «de încredere» în fruntea ţării, pentru ca lucrurile să se desfăşoare anume în această ordine de idei, şi nu altfel.

Moldova este ţara care a fost condusă de practic toate partidele posibile: comunist, liberal, democrat, liberal-democrat. Diferenţa în denumiri este enormă, esenţa, însă, rămâne aceeaşi. Ei toţi cred în ziua de mâine, în faptul că ea, în mod obligatoriu, le va aduce ceva bun, dar acel ceva va veni în familia lor, în casa lor, şi nu în familiile moldovenilor, în casele oamenilor.

Această încredere în ziua de mâine e de domeniul fantasticului. Cum poţi să crezi în ziua care, pe parcursul unei istorii întregi, n-a venit niciodată? Cum poţi crede că cineva veşnic flămând şi însetat, cu buzunarele larg deschise pentru toate mărunţişurile, dar mai ales nestematele din lume va avea grijă să ajungă şi la tine ceva lumină şi dreptate? Cred că savanţii ar trebui să studieze creierul moldoveanului. Cu siguranţă că vor găsi o anomalie. În caz contrar, cum poate fi explicată această încredere în ceva inexistent?

În timp ce toţi bogătaşii se plâng de viaţa grea pe care o duc, se tem teribil de ceea ce le va aduce ziua de mâine, moldovenii sunt mulţumiţi. Nu-i nelinişteşte nici faptul că deja de doi ani n-au preşedinte (nici nu le trebuie, oricum nu se va schimba nimic). Când ridică un păhărel, o fac pentru sănătatea cuiva sau de sufletul cuiva, şi nu pentru plinul buzunarelor. Bineînţeles că oamenii care se gândesc la suflet nu pot să nu creadă în ziua de mâine. Ei n-au de ce se teme sau pentru ce se nelinişti. Cei cărora nu le-a rămas nimic, cu excepţia sufletului, n-au ce pierde. Ei visează doar la o rază de lumină şi aceea… pentru suflet.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. un om

  In Moldova,dupa cucerirea independentei,parca totul merge pe dos.Majoritatea populatiei este saraca.Toate guvernele care s-au perindat pe la putere, au tras cind hais,cind ceala.Se hamaie ca ciinii printre gard si nu reusesc sa aleaga un biet presedinte.Jumate din popor,ar vrea cind spre mama Rusie,cind spre Europa.Predominatia ruseasca ,a scindat si inca mai scindeaza mintile,asa cum exista doua mitropolii.Am sa relatez un caz care nu a fost mentonat nici pe doua rinduri .In luna septembrie ,calugarul MINA DOBIZEN,actualmente cu traiul in Vancouver,nascut in satul Grozesti-Moldova,inplinind virsta de 90 ani, a daruit satului o cruce din lemn( model troita)de 7 m.La Leuseni,vasnicii vamesi si cloaca de graniceri sovietici,au refuzat intrarea,spunind:”NU AVEM NEVOIE DE ASA LEMNE”.Nici interventia la marele popa Vladimir Ilici,guvern nu a fost feriicita,doar interventia unui scriitor.Mai mult,in satul Grozesti i s-a dat cu flit de catre org.locale( ce culaoare are primarul?)si popa lui Kiril.Parimi-se ca pe 22 noiembrie ,acest batrin oropsit,alungat din tara,sedus prin inchisorile lui Ceausescu,incearca sa ridice crucea in sat.Mie frica ca nu cumva,consatenii lui, care si ei sau asociat cu alesul si tircovnicul,nu vor face foc din ea.

 2. 2012-REÎNTREGIRE şi punctum!

  Domnul Moldovei-Dimitrie CANTEMIR
  (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723):

  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  ,

  iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *