Olga Bulat: Dă-mi… nu-mi da!

Problema primordială a ţării noastre, şi nu numai, este mita. Oriunde s-ar duce, oamenii sunt pregătiţi că va trebui să-i “mulţumească” pe cei care le fac o favoare (care intră de fapt în obligaţiunile lor), luând cu ei bani împărţiţi în mai multe buzunare, de la bancnote mai mici la bancnote mai mari, în funcţie de favoarea care le va fi acordată. Bătrânii de prin sate, care trăiesc de la o pensie la alta, iau cu ei ouă, brânză, din unele coşuleţe se mai aude şi câte un cotcodăcit. Mita (mulţumirea) s-a făcut vestită la toate nivelurile societăţii noastre.

Dacă poliţia rutieră te-a oprit, înseamnă c-ai încălcat ceva. Chiar dacă n-ai încălcat, oricum vei plăti, ca să scapi mai ieftin. Eram zilele trecute într-un microbuz când ne-a oprit un poliţist. Prima replică auzită îi aparţine unui pasager: “Şi aiştia vor să mănânce”. Îi cere şoferului actele, se uită atent la fiecare literă, învârte fişa de jur-împrejur, i-o întoarce. Vrea să plece… îşi aminteşte, se întoarce, îi cere controlul tehnic. E-n regulă şi acesta. Îi mai cere nu ştiu ce, toate actele sunt în regulă.

Rămâne ultima oportunitate. Cheamă şoferul în spatele microbuzului, să nu prea vadă pasagerii, care, curioşi din fire, se adună şi ei în spate şi urmăresc scena: poliţistul îi spune ceva, şoferul se uită într-o parte, după care citim pe buze un “aaaaa”? Unul dintre pasageri zice: “O face pe prostul, adică el nu ştie ce vrea acela de la el”. Poliţistul şi-a repetat de câteva ori mesajul. Într-un final, observând atâtea perechi de ochi, au trecut ambii în spatele maşinii poliţistului. Acolo s-au înţeles mai repede. Cred că e tărâmul magic, unde toţi vorbesc aceeaşi limbă.

Curios era faptul că la zece metri s-a răsturnat o căruţă, căruţaşul fiind beat, nici nu se putea ridica. În schimb, calul, fiind treaz, s-a ridicat cu tot cu căruţă şi s-a dus în drumul lui. Urmărind scena, poliţistul a decis să nu-şi întrerupă “conversaţia” cu şoferul microbuzului, căci tot mai multe şanse avea să “fie înţeles” de un şofer treaz decât de un căruţaş beat. În sfârşit, tuspatru (poliţistul, şoferul, căruţaşul şi calul) s-au despărţit pe cale amiabilă, fiecare urmându-şi propria cale. Pasagerii microbuzului, curioşi, au început să îl mângâie pe şofer: “Aşă-i că i-ai dat? La noi altfel nu se poate. Până nu găsesc ceva, nu-ţi dau drumul. Dacă tot nu găsesc, devin brusc umani şi-ţi cer şi ei o pomană, pe care le-o dai, că n-ai încotro”.

Pe de altă parte, în timpul unei discuţii cu-n şofer georgian, l-am întrebat cât de des este nevoit să “se-nţeleagă cu poliţia rutieră”. La această întrebare ochii lui de georgian s-au făcut aproape pătraţi: “La noi aşa ceva nu se practică”. Nu mă las: “Şi dacă ai încălcat regulile…”. “Plătesc amendă”, îmi spune el lucid. Eu tot insistam pe ideea că e mai simplu să te înţelegi. Răspunsul lui m-a făcut să amuţesc pentru o clipă: “Dacă le fac o propunere de acest gen, imediat îmi pun cătuşele. Ei au salarii mari şi nu mai au motiv să ia mită”. Pe cei care nu se supun legii îi aşteaptă ani grei de puşcărie. Deci, dacă nu iau mită din bun-simţ, nu iau măcar de frică. Remediul împotriva corupţiei, după cum spunea cineva, sunt salariile mari şi puşcăria.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Ilarion

    Asa e de simplu de rezolvat problema : salarii mari si puscaria.Problema e de unde de luat salarii mari.Georgia e finantata de SUA in aceasta problema .Noua nimeni nu ne ofera aceasta oportunitate.Georgia plateste cu aceia ca a pierdut Osetia si Abhazia,in Rusia se circula cu vize.Marfurile lor nu le pot vinde in Rusia.Noua nimeni nu ne-a facut oferta in acest caz si nici nu stim cum ar reactiona clasa noastra politica la aceste oferte.Pozitiile Rusiei la noi is mai puternice.Practic e 50 la 50 .

  2. ana

    ei numai nu in Georgia! ei nu prea au amenzi oficiale, iar daca sunt, sunt ca si drepturile moldovenilor. Cit despre politisti, dar ce, numai ei iau mita? cu ce sunt ei mai rai ca acei ce stau in birou , la cald, in primarie si cer : prezenturi: pentru a regula niste prombleme, s.a. Fata de medici, alti functionari publici mituiti, profesori s.a politisti, inclusiv si deci de la vama isi fac serviciul si pe cele mai aride timpuri de vara, si pe cele mai scazute temperaturi de iarna. Iar cit vb despre mita data, ca sa iti deie documentele inapoi, fara protocol, lumea la noi e tare sensibila cind se gindeste ca daca nu ii da miine va trebui sa plateasca mai mult, si nu se gindeste ca plateste in stat sau in buzunarul politistului. Findca nu simte si nu are nimic nici din prima nici din a doua. Asa ca daca statul ar face ceva ca soferii sa vada unde se duc banii din amenzile lor: drum, motorina mai ieftina sau alte chestii care ii priveste direct…Asa ca eu cred ca sistemul e asa: soferul vrea doar sa plateasca mai putin, sai ramina mai multi in buzunar, politistul are aceleasi ginduri: ceva bani in buzunar. Si cum in asa situatie sa nu se inteleaga, amii avind ginduri comune!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *