Obiectivul scump al premierului

Cancelaria Guvernului şi-a cumpărat un aparat foto nou. Unul scump, foarte scump, cel mai scump dintre ofertele existente. Costă peste 90.000 lei împreună cu obiective, carduri de memorie şi alte ustensile. E procurat din banii publici ai unuia dintre cele mai sărace state europene. Probabil sărăcia merită fotografiată bine.

Să privim paginile web şi de Facebook ale Cancelariei de Stat şi ale Guvernului. Comunicatele de presă de la multiplele şedinţe sunt ilustrate cu poze care prezintă funcţionari în săli de şedinţe. Multe feţe de funcţionari, discutând la mese de birou. Pozele de la aceste şedinţe, realizate după procurarea noului aparat foto sunt exact aşa cum erau în anul trecut şi cu 5 ani în urmă, când probabil au fost fotografiate cu un aparat mai vechi. Sunt, pur şi simplu, nişte poze de la nişte şedinţe.

Dar mai rău decât să faci poze ordinare de la şedinţe ordinare cu un aparat foarte nou şi foarte scump este să … împrumuţi poze de pe internet pentru a ilustra activităţile guvernamentale. La 1 martie, Cancelaria a felicitat Republica Moldova cu ocazia Mărţişorului, plasând pe reţelele sociale o ilustrată cu o crenguţă înflorită şi un mărţişor. Exact această poză e folosită şi de nişte instituţii din Canada, Portugalia, România, adică de oameni care nu au aparate scumpe şi copie o fotografie de pe Internet ca să ofere o felicitare celor dragi.

La 8 martie, Cancelaria Guvernului a postat pe reţelele sociale o altă poză sub forma unei ilustrate, care reprezintă o gamelă cu floricele, lângă care e aplicat un citat din Grigore Vieru. Această poză a fost făcută demult de un fotograf străin care a postat-o gratuit pe Internet şi oamenii care poate nu au aparate bune sau o gamelă cu flori, o folosesc la orice ocazie doresc ei. Acest buchet anume a fost folosit pentru frizerii, băi, saune, invitaţii la nuntă, etc. Acum, de această poză s-a folosit şi Cancelaria de Stat din Moldova.

În aceeaşi zi, şi premierul Pavel Filip a postat o ilustrată cu urări de bine pentru femeile din Moldova. Dar nici aici nu a fost folosit aparatul cel nou şi scump, ci o fotografie cu nişte floricele violete, care apare pe Google la rubrica „фон красивый для фотошопа”.

Totuşi, se pare că nu toţi cetăţenii R.Moldova au nevoie de fotografii frumoase preluate de pe internet, dar doresc o viaţă frumoasă în realitate. Mai multe comentarii alăturate felicitării cu ocazia zilei de 8 martie, adresate de către premierul Filip, vorbesc despre drepturi încălcate, cineva plasând un comentariu despre Raportul Departamentului de Stat, în care se spune despre gravele încălcări ale drepturilor omului în ultimul an, inclusiv despre încălcări ale drepturilor femeilor în Moldova.

Tot pe pagina premierului Filip găsim o poză cu privire la mult-lăudata acţiune de binefacere de Paşti, când celor mai săraci oameni din Moldova li se vor da câte 600 de lei. Este tot preluată de pe internet, tot după procurarea aparatului de vreo 100 000 de lei. Nu, echipa premierului sau oamenii de la Cancelaria de Stat nu au mers în satele sărace să facă o poză şi să ilustreze viaţa oamenilor care trăiesc cu mai puţin de 2000 de lei pe lună. Pur şi simplu, s-a copiat o poză de pe internet cu un gest pozitiv de încondeiere a ouălor, şi s-a ilustrat cu ea pomana guvernamentală.

Desigur, ar fi mult mai potrivit ca premierul Filip să meargă să îşi încondeieze ouăle într-o familie care trăieşte sub limita sărăciei, să ajungă acolo cu aparatul de 90 000 de lei şi să fotografieze în detalii “traiul îndestulat” al cetăţenilor, din bugetul cărora a fost procurat acest aparat, dar şi maşinile, calculatoarele, telefoanele, fotoliile şi multe alte bunuri publice pentru conducerea Guvernului. Căci cu un aparat de lux poţi fotografia sărăcia, dar nu are cine să o arate la Guvern.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *