O ţară primitoare despre care nu ştie nimeni

De-a lungul secolelor, ţărişoara noastră a păstrat tradiţia ospitalităţii, ba chiar exagerând pe alocuri şi creând astfel noi obiceiuri. Dacă vine cineva în ospeţie, gătim feluri de bucate astfel încât să nu încapă pe masă. Dacă rămâne pe noapte, îi oferim patul nostru. Dacă, pe neaşteptate, ne-a vizitat un duşman, cu intenţii nu tocmai bune, tot îl cinstim şi-i oferim ce avem mai bun, pentru că aşa spune tradiţia. Jumătate de an ne vom suge degetele, pentru ca o singură seară să avem masa plină cu de toate. Pare ciudat, dar nici criza economică nu l-a convins pe moldovean să renunţe la aceste deprinderi.

În consecinţă, când plecăm peste hotare, aşteptăm să fim primiţi la fel. Acolo însă ne ciocnim cu alte tradiţii. Deşi sunt mulţi concetăţeni de-ai noştri care s-au stabilit cu traiul în străinătate, în toate colţurile lumii, care au reuşit să se impună drept adevăraţi profesionişti ai domeniului ales: economie, business, muzică, pictură, actorie etc., oameni din diverse ţări, oricum, susţin că n-au auzit de R. Moldova. Mă întreb de ce? Pentru că e mică, pentru că e nesemnificativă, pentru că nu prezintă interes, pentru că n-are cu ce se mândri? Da, recunosc, e o ţară micuţă şi poate că n-are cu ce, dar, sigur, are cu cine se mândri.

Mass-media de peste hotare rareori îşi aminteşte de ţărişoara noastră, mai exact, numai atunci când vreun ins de la noi pleacă în ţara lor și face vreo porcărie. Jurnaliştii amintesc oamenilor încă mult timp despre aceasta. Iar atunci când cetăţenii noştri ocupă locuri de frunte la diverse concursuri, olimpiade, campionate mondiale, apare o ştiruţă rostită aşa, «printre dinţi», după care se uită imediat. Astfel, cei care ne reprezintă ţara sunt nevoiţi să explice unde se află R. Moldova, ce limbă vorbim, iar interlocutorii lor îi privesc de parcă ar fi extratereştri, abia se abţin să nu-i atingă în speranţa c-o să se transforme în omuleţi verzi cu antene pe cap.

Gluma-i glumă, dar toţi cei care revin în ţară spun acelaşi lucru: «Trebuia să le explicăm unde se află R. Moldova şi ce reprezintă. Trebuia să le arătăm pe hartă unde este plasată ţara noastră» etc. De ce ar trebui să le arătăm pe hartă sau să le explicăm ceva? Când vine un reprezentant al unei ţări la noi în vizită ne informăm, încercăm să aflăm totul despre ţara, uneori chiar regiunea, din care provine. Când facem cunoştinţă cu un străin, îl întrebăm despre obiceiurile localităţii de unde vine, dar, ca regulă, nu-l rugăm să ne arate pe hartă locul unde s-a născut. De ce noi, o ţară mică, puţin informată, înapoiată, după cum ne consideră străinii şi, într-o măsură, au dreptate, putem să ne informăm, iar ei nu pot, deşi pretind că s-au născut într-o ţară bogată şi cu o stabilitate politică, economică şi culturală de invidiat?

De curând au revenit campionii noştri la taekwon-do din Canada. În timpul unei discuţii, ei mi-au spus acelaşi lucru pe care-l susţin şi alţi reveniţi din străinătate: «Mulţi dintre competitori nu ştiau despre existenţa ţării noastre».

Răspunsul lor, însă, mi-a plăcut enorm de mult: «Când ne-au întrebat unde se află ţara noastră, le-am spus să studieze geografia, iar după ce am învins Australia, Canada, SUA, am observat cum competitorii intrau pe google map şi căutau R. Moldova». Poate aşa trebuie să facă fiecare dintre noi atunci când i se pun astfel de întrebări. Nu sunt sigură că cei cărora li s-a povestit câte ceva despre R. Moldova îşi vor mai aminti vreodată această discuţie, dar sunt ferm convinsă că cei care au căutat de sine stătător informaţii despre ţărişoara noastră vor ţine minte ceea ce au aflat.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Max

  Foarte buna remarca cu “porcaria”. Ne-popularitatea tarii noastre in strainatate, un fenomen deranjator. Avem nevoe de o promovare, poate ca procesul a si inceput…

 2. FRONTUL RE-UNIRII

  FRANTA SUSTINE RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA !
  ——————————————————————————————-
  http://moldpress.info/2012/08/oficial-francez-transnistria-mijloc-de-presiune-impotriva-unirii/

  Hélène Carrère d’Encausse / 83 de ani /,

  nascuta Elena Zourabishvili la 6 iulie 1929 la Paris,
  / cu un tata evreu rusificat din Gruzia /
  este o istoriciana franceza specializata in Rusia,
  Detine Marea Cruce a Legiunii de Onoare.
  Membra a Academiei Franceze din 1990,
  iar din 1999 ocupa postul de Secretar perpetuu.
  Profesoara invitata la multe Universitati din lume.
  In 1978 ea a anuntat sfârsitul URSS pun cartea “Imperiul Spulberat”.
  A mai scris, printre altele:
  “Răul Rusesc” /1988/ , “Rusia intre doua lumi” / 2010 /, etc.
  wikipedia fr
  ———————————————————————————————–
  iata ultimile declaratii ale ei:

  – “Moscova susţine Transnistria, ceea ce reprezintă un mijloc de presiune
  asupra unei Moldove tentate să se unească cu România.

  – Moldova este situată într-o veritabilă răspântie strategică,
  favorizând toate tentaţiile contrare intereselor ruseşti.
  Dacă libertatea de mişcare nu i-ar fi fost împiedicată de către Transnistria ,
  ar fi ezitat ea să se alăture Bucureştiului?

  – Vecinătatea Ucrainei reprezintă de asemenea un element decisiv al dorinţei ruseşti
  de a dispune de o prezenţă militară important în această republică situată
  la mică distanţă de Marea Neagră, de unde Rusia a fost eliminată
  prin pierderea Crimeii şi unde prezenţa fermă a Statelor Unite
  constituie încă un indiciu al puterii sale pierdute.”
  —————————————————————————————
  http://www.youtube.com/watch?v=6TuY-JDOYNM

 3. vera

  Din acest motiv trebuie de dezvoltat turismul ca sa vina lume din alte parti,sa vada,sa simta ca Moldova exista si pentru ei!

  Ai nostri se staruie sa-si faca numai companii peste hotare,sa-si trimita la studii odraslele, dar ce folos din asta, cand Moldova noastra ramine in intuneric:pradata in stil:comunist-democrat,unde se cer plati europene, dar salarii se dau ca la moldoveni;printre degete!

  Stie oare Mass-media de dincolo de Moldova, ca la noi, oamenii care tin la acest stat – voluntarii de razboi ca:Tudor Pinzaru si alti patrioti sunt lasati sa moara in strada de foame,de frig, in conditii INUMANE, de actuala guvernare – cu mentalitet “democrat” sau – inchisi pe la comisariatele de politie si torturati:evenimentele de la 7 aprilie 2009,
  nemaivorbind de jurnalistii sai,care sufera mult prin inchisorile “staliniste” de astazi,unde se chinuie multi copii,precum si sugaci,impreuna cu parintii lor, care au comis furt sau au facut alte actiuni ilegale pentru a-si intretine familiile nevoiase – lasate in voia soartei, de conducerea de ieri si de azi – fara lege la judecata?

  Stie oare cineva de peste hotare, ca in RM – saraca si corupta, numarul milionarilor creste,iar daca scade, inseamna ca s-a complestat numarul miliardarilor,la randul sau?

  Merita Moldova noastra sa fie ascunsa “dupa pierdea” si de ce?

 4. ELENA

  si cam ce ar trebui sa se scrie despre Moldova: ca este o bucata de pamint croita dupa gustul unor cetateni autohtoni mafioti pina in maduva, un contrast de bogatie si mizerie,ca pe hirtie este independenta si suverana – de facto cu rusii la 25 km de chisinau, cu formuzan, care intoarce inapoi in LEGISLATIVUL TARII!!!! corespondenta, ori el nu recunoaste ‘limba de stat”, ca rusii din balti le-au dat la bot moldovenilor, ca 90% din populatie nu are canalizare si arunca zoile in drum sau ca nu au un elementar WC si sta cu vesnicul clozet cu ciocalau si fara o caldare de apa, ca japonia este numai piatra dar nu cerseste ajutoare, ca a fost seceta, iar aici sau spalat zeci de milioane, care sau dat pentru irigare, ca educatia este corupta din gradinita, ca justitia duce un trai de milioane, dar pe hirtie are salarii de 3000 lei, ce sa scrie, ca avem cele mai multe universitati private cu studenti, care cumpara examenele si diplomele , sa scrie, ca mamele, tatii au plecat la bani mari si au uitat ca au copii, parinti, ca fiecare a doua masina in chisinau este un bolid de lux, iar la volan stau tinere si tineri, de 18-20 de ani, care nu au bani de carti, dar au de cluburi de noapte, ca avem o retea bine pusa la punkt de pedofili, de vinzatori substante narcotice de traficanti de persoane…ce naiba sa scrie, ca in fruntea parlamentului stau persoane, care isi schimba orientarea politica , ca camelioniii, ca bisnetarii fac economia tarii, ca orice cetatean, care da dovada de bun simt si capacitati este considerat un pericol?, ce sa scrie, ca un pensionar primeste 800 lei pensia si sa dea dumnezeu buliga sa ajunga la aceasta pensie, dar n u va ajunge!!!,ce sa scrie , ca functionarii din primarii, termokom, apa canal, gaz, ministere , departamente au salrii de 3000 lei, dar au case in 3 etaje, ca se fabrica dosare, prin care procurori devin proprietarii bunurilor celor, care au venit la ei pentru dreptate, ca chirtoaca a distrus orasul, ca vecinul arunca gunoiul peste geam si politia doarme…CE SA SE SCRIE DESPRE TARA MEA, MOLDOVA MAMA?!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *