VICTOR MOŞNEAG: O ţară prea bolnavă

Am ajuns să cred că trăim într-o ţară care nu mai poate fi salvată. O ţară fără trecut şi fără viitor. O ţară cu politicieni de cea mai joasă speţă, cu oameni fără demnitate, plină de oportunişti şi rataţi. O ţară în care şmecherii cu patru clase fac legea, în adevăratul sens al cuvântului. O ţară în care profesioniştii sunt marginalizaţi, iar diletanţii cu abilităţi de a se transforma în slugi sunt promovaţi. O ţară în care cei care gândesc sunt nevoiţi să fie simpli executanţi, iar cei cu impertinenţa în sânge – şefi.

O ţară în care dacă mergi la un medic şi nu eşti recomandat de cineva din anturajul acestuia, ar trebui să-ţi fie frică de ce ar putea urma. O ţară în care salariul e doar de formă, pentru că aproape nimeni nu trăieşte din el. O ţară în care fiecare să gândeşte doar cum să-şi asigure spatele. O ţară în care călcatul peste cadavre este sport naţional, iar trădarea – sinonimă cu succesul.

R. Moldova e o ţară în care banii fac regula. O ţară în care judecătorii pot motiva o sentinţă, de achitare sau de condamnare, după cum, cine şi cât plăteşte. O ţară în care procurorii pot găsi sau nu motive rezonabile pentru a porni sau nu urmărirea penală după cum le dictează superiorii, sau, şi în acest caz, banii. O ţară în care funcţionarii mediocri, cu salarii de câteva mii de lei, locuiesc în castele ce valoarează zeci de milioane de lei şi nici măcar nu roşesc atunci când îţi spun că le-au cumpărat ba din vânzarea apartamentelor lor, ba ale soacrelor sau ale altor rude, şi, bineînţeles, prin muncă asiduă şi, evident, cinstită.

Trăim într-o ţară în care bunul simţ, onestitatea, loialitatea sau curajul nu doar că nu sunt apreciate, ci dimpotrivă, respinse şi curmate la cei care îndrăznesc să le afişeze. R. Moldova e o ţară în care primul lucru la care se gândeşte aproape oricine ajunge şef e cum să fure, iar al doilea, cum să-l mulţumească pe cel care l-a ajutat să ajungă atât de sus. Şi nicidecum la binele oamenilor simpli. Pentru că, să ajungi singur în vârf, fără ajutorul rudelor sau prietenilor şi fără promisiunea de a fi la mâna cuiva, e mai mult o utopie în această ţară.

Probabil că aceste concluzii şi această abordare pesimistă sunt rezultatul unei săptămâni departe de ţară, în care am încercat să stau departe de toată mocirla în care se zbate R. Moldova, mocirlă evidentă mai ales în aceste zile. O săptămână în care am văzut cum funcţionează Uniunea Europeană. Uniune Europeană la care R. Moldova aspiră, iar cei care ne conduc ne-o promit în fiecare discurs şi campanie electorală. Uniune Europeană, însă, de care, în realitate, suntem mai departe decât crede chiar şi cel mai cinstit şi naiv politician din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Petrus

  Stimate jurnalist, ati descris de fapt Romania, dovada ca gena romaneasca nu s-a pierdut in RM, in ciuda alogenizarii tarii de imperiu.
  Va propun un motto pt finalul tuturor articolelor, care va va da fiori concluziei dv. excesiv de optimiste:

  “SINGURA POSIBILITATE PRACTICA A RM DE A ACCEDE IN UE ESTE PRIN REUNIREA CU TARA MAMA”.

  Si asta din doua motive, ambele eliminatorii:

  -RM este incapabila vreodata sa se schimba radical, de una singura, respectand conditiile accederii;
  -UE nu va mai exista atunci cand RM va indeplini criteriile, in cazul ca Romania va va invata sa va alegeti sefii.

  Orice politician care va zice altceva, minte cu nerusinare, pentru ca principala tara a romanilor de oriunde este incapacitatea de a-si alege sefii. Istoria noastra este plina de exemple in acest sens.

 2. aliosha

  ujas si nu articol! Astea-s gindurile din capul matusei Marusea de la coada vacii! SI nu ale unui intelectual! AI fost in UE? Foarte bine! Spune despre speranta intr-un viiitor frumos, despre planuri, sfaturi cum sa fim si noi mai buni si ca cei din UE! Vino cu idei noi si nu cu niste idei aiurite despre cum e Moldova. Niste Plangaciosi. La nimeni nu place cum, dar nimeni nu incearca sa schimbe ceva. Toti v-ati facut pasapoarte romanesti si calatoriti prin UE? Ce mai vorba, cine sunteti de fapt????

 3. Turc

  @Lioha “Toti va-ti facut pasapoarte romanesti si calatoriti prin UE. Ce mai vorba , cine sunteti de fapt ?” ……….continui gandul lui Lioha ….. Sunteti de fapt niste tradatori ,pentru ca din cauza voastra noi aistea care nu suntem tradatori o ducem din ce in ce mai rau. Mai putina turma in tara , mai putine ruble zilnic in buzunarul nostru al netradatorilor, cum vom trai noi, diferite lepadaturi de care e plina moldova, daca voi tradatorilo plecati din tara ???? Sangele cui ,noi il vom bea? Noi netradatorii suntem destepti si stim sa economisim si ne facem case de milioane din salarii de bugetari. Le facem case si copiilor nostri. Va plangeti plangaciosilor ca nu puteti trai din salarii de bugetari ???? Dar noi oare cum putem trai ????? Si cu masini de lux ne putem plimba inca. Pentru ca nu avem in cap ganduri de la matusa marusea de la coada vacii. Avem ganduri de intelectuali. Si un intelectual nu poate sa nu aiba castel in Chisinau. Ujas ce ganduri are autorul ….” In loc sa ne vorbeasca despre sprerante ,planuri, sfaturi, el vine cu constatarea starii de fapt din tara. Ujas ,Ujas si iar ujas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *