O prietenie băută cu ruşii

“…În 2005, Voronin îi jura prietenie lui Băsescu şi României (“… nu e bine ca două state vecine să fie în relaţii îngheţate sau semiîngheţate”, zicea liderul PCRM)…  Aceeaşi “prietenie” i-a fost jurată şi lui Saakaşvili. Uite, însă, că 2013 nu mai e ca şi 2005″.

După ce, săptămâna trecută, s-au repezit să-l “muşte” pe Saakaşvili, comuniştii (care în 2005 îi pupau mâinile până la coate georgianului) au trecut la Băsescu, cu aceeaşi intenţie: “muşcat” şi gata. Alături de alţi doi “voluntari” ai Rusiei la Chişinău – Liga tineretului rus din Moldova şi Partidul “Patrioţii Moldovei”, comuniştii au scandat, în stradă, de ochii lumii, câteva lozinci anti-Băsescu, deşi preşedintele României, la fel ca şi cel al Georgiei, fusese primit, tot în 2005, cu mari onoruri de către liderul comuniştilor, V. Voronin – pe atunci preşedinte al R. Moldova. După ritualurile diplomatice de la Palat, au urmat cele din beciurile de la Mileştii Mici. Câteva zile mai târziu, Voronin, în semn de respect pentru Băsescu, îi expedia pentru Cotroceni 11 mii de sticle cu tot felul de vinuri din Moldova. Se întâmplau toate în campania electorală din 2005. Voronin nimerise la strâmtoare, îşi cam epuizase resursele de imagine în mediul electoral şi avea nevoie de nişte “prietenii” care să-i ridice imunitatea şi ponderea pe piaţa politică de la noi. Ceea ce s-a şi întâmplat. La Chişinău, spre stupefierea dreptei politice, au venit, rând pe rând, doi dintre greii timpului de atunci: mai întâi Saakaşvili, după care şi Băsescu. Preşedinţii şi-au dat mâna, s-au îmbrăţişat, şi-au zâmbit reciproc, au făcut poze în faţa camerelor de luat vederi şi au dat declaraţii de presă. Din înţelegerile făcute atunci de liderii de la Chişinău şi Bucureşti, Voronin i-a jurat prietenie lui Băsescu şi României (“…nu e bine ca două state vecine să fie în relaţii îngheţate sau semiîngheţate”, zicea liderul PCRM) şi, la solicitarea lui Băsescu, a promis să dea curs unei campanii electorale “libere, corecte, cu un mesaj public proeuropean”. Aceeaşi “prietenie” i-a fost jurată şi lui Saakaşvili. Urmare a celor două vizite a fost preluarea de către Voronin a celui de-al doilea mandat prezidenţial. Uite, însă, că 2013 nu mai e ca şi 2005. Marile graţii pentru cei doi preşedinţi au trecut în mari dizgraţii. În loc să-şi întâlnească, cu flori, “salvatorii politici”, pe care timpul, întâmplător sau nu, i-a readus, rând pe rând, la Chişinău, Voronin i-a luat în furci.

Două Osetii

Prin ce nu le-a convenit comuniştilor Saakaşvili? Liderul georgian, sosit în R. Moldova la cel de-al III-lea Summit al Partidului Popular European (la nivelul şefilor de stat şi de guvern din cadrul Parteneriatul Estic), a fost acuzat de “crime de război”, deşi Georgia nu a fost aliatul Rusiei în războiul de la Nistru, d in 1992, şi nici după, Saakaşvili, spun comuniştii, s-ar face vinovat pentru faptul că, preşedinte fiind, a opus rezistenţă armată, în 2010, invaziei militare ruse în Osetia de Sud. Curios, ce ar fi făcut Putin dacă Saakaşvili era cel care ar fi ordonat intrarea tancurilor georgiene în Rusia? Ar fi ieşit în faţa armatei cu pâine şi sare, aşa cum a înscenat Moscova, pe 28 iunie 1940, intrarea trupelor sovietice în Basarabia? Nu cred că e nevoie să comentăm aici “cazul Osetia de Sud”. Noi avem “Osetia” noastră, din 1992. Georgia şi R. Moldova au fost marcate, în acest sens, de războaie similare, cunoaştem ce-a fost, cine, de ce şi pe seama cui a pus aceste războaie. Incriminarea “crimei”, în cazul Osetiei-2008, la fel ca şi în cazul războiului de la Nistru, din 1992, nu ţine. Invectivele comuniştilor, la fel ca şi protestele disperate ale PSD şi ale Ligii tineretului rus din Moldova, sunt pure speculaţii politice, din care motive ele nu au schimbat cu nimic nici percepţia publică la Chişinău şi nici relaţiile oficiale Chişinău-Tbilisi. Saakaşvili, aşa după cum a venit în R. Moldova, dominat de ideea că “Rusia este stat agresor şi în raport cu Georgia, şi în raport cu R. Moldova,” aşa a şi plecat înapoi, convins că “locul R. Moldova, alături de Georgia, e în UE” (declaraţie făcută presei la Chişinău). Puteau comuniştii, PSD-iştii lui Şelin sau Liga tineretului rus a lui Tuleanţev să zică “da” acestei vizite, dacă ea nu este pe placul ţării lor mame?

Amiciţia cu “dracul” te schimbă

Aşteptările comuniştilor că ar putea produce la Chişinău o stare de spirit anti-Saakaşvili sau anti-Băsescu nu s-au împlinit. Declaraţiile comuniştilor, potrivit cărora Saakaşvili şi Băsescu “nu sunt modelele de la care avem ce învăţa”, au rămas doar declaraţii. Vorbele şi probele sunt lucruri diferite, iar în cazul Băsescu-Saakaşvili, şi unul şi altul sunt tipajele politice cu cerbicea tare şi reguli de viaţă, în care nu încap jocurile de-a independenţa sau de-a Uniunea Europeană, NATO, sau de-a relaţiile “frăţeşti” cu Rusia. Regula este una: interesul naţional. E adevărat, în politică, nu e simplu să joci cu cărţile pe masă, dar nici nu poţi juca la nesfârşit cu ele pe sub poale, aşa după cum a intrat în obişnuinţa cârmacilor de la Chişinău. De aici, probabil, şi frustrarea comuniştilor şi a stângii filoruse, care se opun să accepte pentru Chişinău influenţe şi relaţii de mare anvergură politică. Preferinţele lor rămân liderii clonaţi “cu capul plecat” – cerc în care nu se înscrie nici Saakaşvili şi, cu atât mai mult, Băsescu. Ce-i reproşează Voronin şi aliaţii săi lui Băsescu? Unu: că nu recunoaşte istoria URSS, aşa după cum au învăţat-o comuniştii şi în care Basarabia este “pământ rusesc”. Doi: că în accepţia lui Băsescu, România şi R. Moldova sunt două state independente, cu acelaşi popor. Trei: că Transnistria este parte organică a R. Moldova, aşa “după cum i s-a recunoscut pe plan internaţional”. Şi patru: că locul R. Moldova e în UE. “Nu au moldovenii ce să caute în Uniunea Euroasiatică… opţiunea lor de suflet e cea de a reveni acasă, adică în Europa”, spune Băsescu. Nimic rău, dar nici pe placul celor care se culcă în toată seara şi se trezesc pe la mijloc de noapte cu gândul la “euroasiatizarea” R. Moldova, adică reîncolonarea ei în graniţele ex-URSS. Liga tineretului rus bate alarma. Tinerii ruşi consideră că venirea la Chişinău “a unei întregi pleiade de stele politice controlate de Washington (Băsescu şi Saakaşvili, n. red.) vorbeşte despre multe”. Nu ştiu dacă despre multe, dar despre o relaţie pragmatică între state cu interese comune – da. Înţelegerile convenite la Chişinău nu sunt nici de război şi nici de agresiune. Şi în 2005, înţelegerea dintre Băsescu şi Voronin a fost una bună, păcat doar că Voronin, mai târziu, a băut-o cu ruşii. Bine a zis-o Nae Cernaianu: “Când eşti amic cu dracul, nu se schimbă el, te schimbi tu”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Deportatul

  Corect e scris. Dar de ce ZDG a uitat că pentru “prietenia băută cu ruşii” este şi PLDM în frunte cu Filat, Leancă, şi PD cu Lupu, Diacov, Plahotniuc, Corman – care împreună cu PCRM (Voronin, Dodon,…) au fost împotriva Decretului Dlui Ghimpu de scoaterei Armatei Rusiei de pe tereitoriul RM, precum şi pentru a mărşălui soldaţii noştri în faţa lui Putin pe 9 mai la Moscova!?
  Chiar credeţi că toţi au uitat cum Filat ruga UE să-i permită lui Smirnov să se deplaseze liber prin Europa? Cum Filat era lăudat de politrucii jurnalişti că Filat este împreună cu Smirnov la meci de fotbal şi cu Şevciuc la concerte?
  A-ţi scris: – “Bine a zis-o Nae Cernaianu: «Când eşti amic cu dracul, nu se schimbă el, te schimbi tu».”
  Cu cine sunt amici acei care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu – inclisiv şi Decretului de condamnarea comunismului – PCRM+PLDM+PD ?
  Cu cine sunt jurnaliştii “plătiţi şi răsplătiţi” de PCRM+PLDM+PD?
  Cu cine este ZDG!?

 2. Mihaita

  Daca cineva mi-ar spune “nu e bine ca două state vecine să fie în relaţii îngheţate sau semiîngheţate” as fi sigur ca-mi poarta sambetele si ma uraste de moarte. Basescu a fost mult prea relaxat pentru un presedinte de tara.

 3. EXTREMA DREAPTA din RM

  Comunistii declarau ca vor sa anuleze toate frontierele dintre oameni dar au facut contrar au separat neamurile. Ei au ridicat hotare comuniste intre romani, moldoveni, japonezi, coreeni, germani, georgieni… Comunismul una spune si alta face.

 4. Virginia

  Urmarind logica celor spuse de Nae Cernaianu,rezulta urmatoarea:”Cand esti amic cu Dumnezeu nu te schibi tu,se schimba Dumnezeu” Si atunci…? Am impreisia ca multi,in mare majoritate, s-au dezorientat si nu mai inteleg nimic din ceea ce gandesc si fac…De aici si multiplele probleme in diverse domenii.

 5. Deportatul

  Propaganda Rusiei în 2010 la Numit Duşmanul Nr3 al Rusiei din cei 10 “duşmani” cu notaritate internaţională. Majoritatea jurnaliştelor şi în mass-meia RM este ponegrit Ghimpu, Chirtoacă şi lustruite imajinea lui Voronin, Lupu, Filat – celor care au bune relaţii cu Rusia.
  Nu, numai o dată am scris că ZDG a fost unul din cele mai îndrăgite reviste. Şi mă repet că nu sunt membru a nici unui partid, dar ca deportat nu înţeleg cum un jurnalist ONEST poate susţine, lustrui imaginea partidelor, PCRM+PLDM+PD, care au fost împotriva Decretelor Preşedintelui Interimar Dlui Ghimpu cu privire la condamnarea regimului comunist şi cu privire la retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM. Conducătorii acestor partide guvernînd din 1991 pînă în ziua de astăzi s-au făcut cu averi de milioane de Euro însărăcind cetăţenii RM. RM devenind cel mai sărac Stat din Europa
  Avînd în vedere că sunteţi în bune relaţii cu multe ONG-uri media şi deseori plasaţi revoltile lor, dar şi în legătură cu ameninţările cu moartea a 2 jurnalişti, îmi expun prin ZDG părerea a mea
  NU EXCLUD CĂ POATE FI GREŞITĂ părerea mea
  E rău că OMUL, persoana, inclusiv şi jurnalistul, este aneninţat cu moartea !
  Dar cît de corecţi sunt aceşti şi alţi jurnalişti!? ONG-rile tac
  Dar cum s-a comportat o jurnalistă de la “Adevărul” cu Ghimpu ?
  De ce “Vocea Basarabiei” din post de radio patriot a devenit un post de radio antiGhimpu şi proFilat,care timp de 3,5 ani nu a scimbat situaţi economică şi bunăstarea cetăţenilor RM, a cochetat cu Smirnov şi Şevciuc şi este mare pericol de revenire la putere a comuniştilor în RM?
  De pildă, analizaţi Unimedia şi ve-ţi vedea cum sunt ponegriţi Ghimpu, Chirtoacă, PL de susţinătorii lui Filat, Leancă, PLDM
  De ce în cazul dat ONG-rile media nu s-au revoltat !?
  Dar cînd oare unii/mulţi jurnalişti, conducători ONG-uri media nu vor mai manipula, (popular vorbind – “prosti”) cetăţenii RM !?
  Conducătorii unor (multe) ONG-uri media deschis au devenit politrucii lui Filat, Leancă, PLDM şi ponegresc pe Ghimpu, Chirtoacă. Chiar credeţi că toţi sunt proşti şi cetăţenii nu gîndesc!?
  Oare conştientizează jurnaliştii, ONG-rile media că suntem cei mai săraci din Europa pentru că cetăţenii prostiţi de către jurnalişti lustruiesc imaginea oligarhilor “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc, şi apropiaţii lor, care gîndesc doar la interesile personale. Cum ei au devenit superbogaţi şi cetăţenii cei mai săraci din Europa !?
  Oare nu a fost corect Preşedintele PL, Dl Ghimpu, cănd a spus de cei ce lustruesc imaginea lui Filat, Voronin, Plahotniuc şi apropiaţilor lor sunt jurnalişti “vînduţi şi răzvînduţi”?
  Iată ce scrie Vitalie Călugăreanu, reporter Radio Deutsche Welle, (http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=21171)
  “Celor naivi, care cred că situația presei nu e chiar atât de gravă, vreau să le spun că în mediul nostru profesional se învârt oferte la plic de 3000 de euro/lună și peste în schimbul acordului de a te transforma benevol în buldog mediatic sau purtător de țucal al unor oligarhi politici.
  Nu exagerez deloc. Ba din contra. Dacă simt că ai anumite ezitări, mai primești și o mașină sau foaie de odihnă cadou. Prea puțini pot rezista unor astfel de tentații. În consecință, ne-am pomenit cu niște slujitori de curte în loc de jurnaliști – oameni care distorsionează realitatea și manipulează opinia publică fără a conștientiza că sunt la fel de dăunători ca pseudo-medicii care efectuează transpalnturi ilegal.”
  Cu părere de rău, avem puţini jurnalişti ca Vitalie Calugăreanu.
  CU PĂRERE DE RĂU !!!
  Cînd vom avea majoritatea jurnaliştilor şi ONG-uri media ca Vitalie Călugăreanu !?
  Eu mă întreb, oare conştientizează aceşti mulţi jurnalişti “vînduţi şi răzvînduţi” că din pricina lor , cu manipulările lor, am devenit cei mai săraci din Europa şi fac rău inclusiv şi copiilor, nepoţilor, rudelor lor !?
  Fie fără supărare.

 6. Ducan

  Virginia, din ceea ce zice Cernaianu, reiese altceva, ca atunci când esti amic cu Dumnezeu, te schimbi tu, nu se schimbă Dumnezeu. De aici şi puterea Dumnezeirii sau îndumnezeirea noastră. Dacă am fi amici doar cu Dumnezeu, iti sai seama cine am fi si unde am fi.

 7. Virginia

  Pentru Ducan: N-o sa ma dedau “provocarilor filosofice”,dar se pare ca “istoria religiilor” este o davada in plus ca sensulul cuvintelor scrise in postarea anterioara este logic… Cititi mai atent istoria Daciei si a dacilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *