O lume mică, plină de arte

Un dovleac, scoici pe o pânză de culoare roz pe un fundal oranj – aşa arată această lucrare care atârnă în prezent în oficiul unui profesor la Universitatea din San Diego, SUA. El este prietenul pictoriţei Ludmila Zastavniţchi-Şeremet, care şi-a pictat la primul său tablou în ulei în grădina botanică din Washington, capitala SUA, iar marţi şi-a inaugurat o întreagă expoziţie personală la Galeria Brâncuşi din Chişinău.

Expoziţia cuprinde circa 60 din cele peste 100 de lucrări ale artistei. Tablourile reprezintă în special peisaje şi natură statică realizate în ulei pe pânză. Autoarea a declarat că este foarte interesată de arta şi cultura populară, dar vede aceste elemente ale tradiţiei în felul său. Oalele, ulcioarele, fructele şi florile sunt de cele mai multe ori înfăţişate pe fundalul ţolurilor moldoveneşti, dar paortă întotdeauna umbre ale modernităţii care aduc mai aproape de noi tradiţia. O «eroină» specială a tablourilor sale este floarea-soarelui. “Este simbolul luminii şi căldurii”, explică Ludmila Zastavniţchi-Şeremet preferinţa sa pentru această floare, învingând temerea că şi alţii au pictat-o. Ludmila de fapt pictează ceea ce e arhicunoscut, dar redă imaginile văzute într-un fel în care fiecare poate descoperi ceva nou şi fiecare poate dori să aibă această bucată de pânză în faţă mereu pentru a nu uita tradiţia, pentru a fi într-un pas cu modernitatea.

Pictorul şi criticul de artă, Liviu Hâncu, a confirmat, prin declaraţia sa la vernisarea expoziţiei, că lucrările artistei sunt definite de simpleţea formelor. «Pictoriţa are curajul de a nu se feri de lucrurile simple», a spus el la eveniment, adăugând că «Artista îngenunchează în faţa naturii şi stabileşte armonia cu măreţia cosmică a pământului».

Este prima mea vizită într-o galerie de artă. Îmi plac artele, pictura, fotografie, de aceea am avut o plăcere să decopăr că această primă expoziţie de la aflarea mea în Moldova este realizată de o artistă care şi-a început cariera sa în ţara în care studiez eu actualmente. Mă conving încă o dată că lumea e mică, şi dacă se consideră că Moldova e mică, aşi spune că e adevărat doar din punct de vedere geografic. Or, după ce am călătorit prin mai multe ţări ale lumii, afirm că aici mi-am făcut cei mai mulţi prieteni şi comunic cel mai uşor. Poate că pentru că oamenii din Moldova sunt deschişi şi luminoşi, aşa ca floarea-soarelui şi ca alte simboluri din picturile Ludmilei, fie că sunt pictate în grădinile ţărăneşti din Moldova sau în parcurile din Washington.

Joi în această galerie se va inaugura şi expoziţia Elizavetei Sulin, o artistă de doar 7 ani! Tot mai multă pasiune pentru artă descopăr în ţara prietenilor mei.Tot mai mulţi artişti care ştiu, simt, pot să faca viaţa de aici şi mai plină de culoare.

Ruth Waung, pentru Ziarul de Gardă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *