Numele corupţilor greu de aflat

La Rezina am întâlnit oameni abătuţi şi trişti, la fel ca vremea din acea zi de 18 septembrie. Oraşul pare o localitate nepopulată. La o oră de vârf, oameni puţini pe străzi. Câţiva adolescenţi, trecând pe alături, ne-au readus la ideea pentru care ne aflam în acest oraş de pe malul Nistrului.

Din om în om constatăm că, la Rezina, sunt cunoscute mai multe fapte şi acţiuni de corupţie, doar că până la combaterea eficientă a acestora mai e de aşteptat. Cititorii au enumerat, fără a ezita prea mult, domeniile în care s-au confruntat cu fenomenul estorcării de mită. Printre acestea, cel mai frecvent enumerate au fost: medicina, poliţia, învăţământul… Deşi s-au arătat deschişi să vorbească despre acest fenomen, oamenii au constatat că discuţiile, în lipsa unor intervenţii ale organelor de drept, nu pot opri corupţia. Cei cu care am discutat au acuzat, atunci când simţeau nevoia şi s-au abţinut la momentul în care le ceream să divulge nume. La Rezina ni s-a spus că corupţia este un fenomen care, de cele mai multe ori, mulţumeşte ambele părţi implicate. De obicei, toţi au de câştigat. S-ar părea că nu poate fi oprită, deoarece e nevoie de ea. Corupţie nu ar exista dacă cetăţenii ar avea un trai bine asigurat. În condiţii de sărăcie, însă, combaterea corupţiei este un lucru dificil, spun oamenii.

Victor Moşneag

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *