“Nu face, nu da, nu pune, nu lua”

Pe tonuri optimiste presa vorbeşte despre producătorii autohtoni, participanţi la expoziţia “Made în Moldova”. Pe o notă categoric pesimistă mi-a vorbit despre absenţa producătorilor locali de la aceeaşi expoziţie un tânăr care a încercat, fără succes, să dezvolte, acum câţiva ani, o afacere în R. Moldova. Încă era pe timpul guvernării comuniste când bărbatul s-a convins că nu-i suficient să fii curajos, să ai idei bune şi bani ca să le implementezi. Trebuie de menţionat că, la acea vreme, “statul” striga sus şi tare că susţine producătorii autohtoni. Numai cei prea naivi, care au dat crezare declaraţiilor şi care au falimentat până a se pune pe picioare, ştiu cum era materializată acea susţinere.

Tot acel tânăr mi-a spus că prieteni de-ai săi, majoritatea cu ani trudiţi în afara ţării şi investiţi în câte ceva, îşi adresează îndemnul “nu face, nu da, nu pune, nu lua”, care-i o concluzie a lor la situaţia din R. Moldova. Mai bine să nu faci nimic decât să dai din coate, că oricum rezultatul e acelaşi, mi-a spus el, zâmbind. Mi-a dat şi un exemplu mai proaspăt decât al său. Doi bărbaţi din Edineţ, ani buni şi-au pus la încercare sănătatea, muncind ca nişte robi în Rusia, pentru a-şi începe o afacere în satul lor de baştină. Abia de se descurcă. Poliţia vine acasă, poliţia vine la piaţă, inspecţiile te găsesc indiferent unde eşti. Ce crezi că vor toţi? Da. Au tupeu, îndrăznesc şi de cele mai multe ori şi primesc. Astfel, sigur nu ţi-e uşor să şi scoţi bani din ceea ce produci. Şi de-ar fi doar aceste piedici…

În octombrie 2010, în Moldova s-a lansat programul implementat de Guvern de atragere a remitenţelor în economie prin susţinerea şi încurajarea migranţilor de a investi în lansarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Dacă vă amintiţi, era promovat un mesaj de genul: pentru fiecare leu al tău ţi se mai dă unul. Ieri au fost prezentate rezultatele preliminare: peste 250 de migranţi instruiţi în iniţierea afacerilor proprii; investiţii în vreo 60 de comunităţi din 25 de raioane; peste 35 de milioane de lei investiţi în economie.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *