Noul şef al CFM

Demisia lui Miron Găgăuz, directorul Întreprinderii de Stat Căile Ferate (CFM), din dimineaţa zilei de miercuri, este un prim rezultat oficial al muncii de investigaţie a ZdG. Ne-a surprins parţial această noutate, deoarece ştiam că de o bucată de vreme Găgăuz luase deja decizia dată, în aşteptarea momentului oportun.

Probabil, gălăgia şi atmosfera încordată de la CFM, din ultimul timp, cauzată de publicarea serialului de investigaţii în ZdG, au motivat şeful să plece. De asemenea, este posibil ca această decizie să fi fost luată în speranţa că noi ne vom mulţumi doar cu acest «succes» şi nu vom mai continua să scriem despre fărădelegile de la Căile Ferate.

Acum, curios este cine va veni în fruntea CFM-ului. Ministrul Anatol Şalaru ne-a asigurat că sunt mai multe candidaturi. Mai nerăbdători decât noi, să afle cine va fi alesul, sunt însoţitorii de vagon şi şefii de tren care se simt cu musca pe căciulă. Angajaţii cheie de la CFM, adică cei care fac bani, lucrează de “o viaţă” acolo şi sunt la curent cu tot ce  mişcă. Funcţionează o schemă de corupţie bine pusă la punct deja de ani buni, în care fiecare îşi ştie rolul. Este destul de riscant de adus şef o persoană din afară, care nu cunoaşte detaliile importante, care riscă să nu reuşească să se impună ca autoritate, dar care poate fi şi ademenită în schema deja existentă, adică poate fi coruptă. La fel de riscantă este venirea la conducere a unui angajat al CFM, care a fost parte din această schemă, care are mulţi cumetri printre colegi, care, deşi va declara, probabil, va ezita să se lipsească de viaţa condimentată cu icre negre, peşte roşu şi alte delicatese.

Tatiana Eţco
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Cristina

  Bravo, Tatiana. Regret ca mi-am pus sperantele in eforturile pe care atit de operativ le promitea politia in vara, cind m-au rugat sa mai astept pina sa dau informatia la presa. Tu in doar citeva zile ai reusit mai mult decit ei in citeva luni.

 2. skoda

  мало верится в то что будут какие-то изминения на ж\д,это неисчерпаемое золотое дно особено грузовые перевозки, может когото снимут когото передвинут на другую должность,на смену одного начальника прийдет другой система останется тойже и так же страдать будет народ.и в том что творится на ж\д мы виноваты сами боимся перемен,зная о своих правах мы боимся их защищать и нас будут дальше подовлять нет у нас сплочености.

 3. galina

  OUUUUU E DEJA MINISTRU… D.ANATOL SALARU?

  CRED Cà PE VIITOR D.ANATOL STATI VA FI PRESENIDTELE MOLDOVEI…

  CU RESPECT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *