ANETA GROSU: Noaptea în “Pădurea Domnească”

Iarna e pe sfârşite, iar în “Pădurea Domnească” primăvara întârzie. Sufletele morţilor bântuie prin poienile înzăpezite, în special noaptea, când urletele animalelor flămânde sparg liniştea de mormânt. “Pădurea Domnească” geme supărată, iar oamenii din satele învecinate nu-şi mai găsesc odihna. Atunci, la sfârşit de an, ei au aflat printre ultimii despre moartea, în ajun de Crăciun, din “Pădurea Domnească”, iar de când au cunoscut detalii despre acest caz se gândesc tot mai mult la numărul celor care o fi fost împuşcaţi la alte partide de vânătoare, dar despre care s-a preferat să se tacă, înţelegând că e dezonorant ca, fiind om de stat, să vânezi oameni, în loc de animale.

De la telefoane cu numere ascunse, oameni de prin satele din apropierea acestei păduri ne contactează la redacţie, încercând să afle mai multe despre dosarul morţii suspecte din “Pădurea Domnească”. Au trecut zile, săptămâni, în care nu am avut ce le spune, deoarece orice tentativă de a afla detalii despre evoluţiile din dosarul morţii lui Sorin Paciu eşuau, sub pretextul “secretului anchetei”. Chiar şi după reţinerea în arest preventiv a altor trei participanţi la acea vânătoare, lucrurile rămân incerte, iar lumea începe a vorbi despre utilizarea unor date din dosar în scop de şantaj sau de estorcare de bani. Acum, după căderea Guvernului Filat, tăcerea e şi mai profundă, şi mai lugubră, şi mai iresponsabilă. Este exact ca nopţile din “Pădurea Domnească”. Astăzi, cine mai crede că e posibil? Cine mai crede că dosarele “îngheţate” vor fi “dezgheţate” vreodată? De ce, după atâţia ani, despre 7 aprilie 2009 nu se mai vorbeşte deloc în contextul celor aşteptate de tinerii protestatari care au murit sau şi-au schilodit vieţile, învingând comunismul? Cine i-a mai văzut vreodată, în ultimul timp, pe aceşti tineri? Cine s-a mai întâlnit cu părinţii sau cu fecioraşul lui Valeriu Boboc? Unde, pe ce poliţă, a cărei instanţe, o mai fi fiind dosarul? Singurul suspect de omor, un fost poliţist, se plimbă cu automobile luxoase, bine îmbrăcat în haine de firmă, întotdeauna cu un chip optimist. De ce ar fi altfel, dacă timpul e cel care le tratează pe toate, iar, la noi, aceasta e regula de aur în cazul dosarelor în care sentinţele ar trebui să fie cele mai blânde, dacă nu chiar inexistente, “din lipsa componentelor infracţiunii”. Dosarul morţii din “Pădurea Domnească” nu este nici primul, nici ultimul dintre dosarele trecute sub tăcere. Mă întreb acum ce s-ar putea schimba dacă, totuşi, în urma demiterii lui Valeriu Zubco ar fi ales un procuror general profesionist, principial, care ar accepta să muncească o lună sau, poate, doar o săptămână, dar fără comenzi politice.

Ani de zile, în R. Moldova s-a făcut o justiţie imposibilă, şi asta pentru că, în instanţe, ajung dosare imposibil de prost anchetate. Şi avocaţii, şi procurorii, şi judecătorii, şi miniştrii, şi şefii de stat ştiu despre acest lucru, dar nimeni nu poate schimba nimic, deoarece politica dictează totul. Ani la rând, însă, ne convingem că politica şi politicienii nu sunt nici pe departe busuioc de pus la icoane, dar nu ne putem detaşa de această condiţie a noastră, în care politicienii sunt cei care dictează ziua de azi şi cea de mâine a cetăţenilor acestui stat. Ca prin rotaţie, aceştia vin şi se duc, după care revin, mult mai viguroşi, mai plini de forţe, mai lacomi şi mai vicleni.

Constat acum că aproape nimic nou nu am spus în aceste rânduri. Lucruri răscunoscute, dar răbdate, tolerate, tăcute. Uneori mă gândesc că, chiar dacă, în fiecare dimineaţă, noi, jurnaliştii, am începe ziua cerând de prin instanţe date noi despre evoluţiile dosarelor “7 aprilie”, lucrurile ar rămâne, oricum, neschimbate, pentru că neschimbaţi sunt cei care pot decide ceva în această viaţă a noastră. Parcă am trăi într-o noapte, asemeni celei despre care ne vorbesc oamenii din satele învecinate cu “Pădurea Domnească”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Mami Maria,-crezul : adevarul pur si nimic mai mult !

  Un strigat in pustiu , stimata Aneta, pt ca politicienii noștri sunt mai animale ca animalile din pădure.
  Intr-un buletin de stiri italian, astazi, s-a adus la cunoștință societății ca inca s-au depistat urme de Ceziu 127, ramasiti după avaria de la centrala nucleara Cernobal. Infectate cu doze periculoase sunt mistretii din păduri si ciupercile.
  Doamne iarta-mă, dar poate mistretii le v-or veni de hac doritorilor de carne ,,la haleva” ?

 2. Magda

  Un “comentator” pe forumul “Jurnal”Ghita Radu Vasile scrie:”Demisia ca demisia,dar cand in R.Moldova se va cere o Comisie de experti internationali pentru a face o ancheta PROFESIONISTA a cazului de la “Padurea Domneasca”???Guvernele vin si se duc,dar adevarul trebuie sa prevaleze.Pun pariu,ca daca se afla cu adevarat ce a fost acolo, increderea in instituiile statului R.Moldova va creste semnificativ.” Ii dau dreptate si sustin parerea.

 3. Deportatul

  O realitate dură! “Noapte” e pe întregul teritoriul RM. A veni vremea şi mai multă lume va conştientiza că această “noapte” de acum – neîncrederea în ziua de mâine, sărăcia, este rezultatul guvernării lui Filat, aceluiaş SISTEM TICĂLOŞIT condus din Moscova.
  Cetăţenii, jurnaliştii, au uitat că Filat a “prihvatizat” împreună cu P.Lucinschii în 1988 (şi-a făcut averea la fel de necinstit ca şi Plahotniuc, Voronin, Lucinschii,…) şi în 2005 împreună cu Roşca l-a votat pe Voronin – Preşedinte, a fost împotriva Decretului lui Ghimpu de condamnarea comunismului şi de retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM
  Nedorinţa lui Filat de a conlucra cu colegii Alianţei, atacurile la colegii din AIE şi prietenie cu Formuzal, Smirnov, Şevciuc, îngîmfarea, interesile personale de îmbogăţire şi de a-şi face PR a prelungit însărăcia cetăţenilor şi mai departe.
  Cu părere de rău mulţi jurnalişti a-l apără pe Filat (nu cred că fără “interes”) şi a-l atacă pe Ghimpu
  În articol a-ţi scris: – “Cine s-a mai întâlnit cu părinţii sau cu fecioraşul lui Valeriu Boboc?”: – au fost informaţii cum Dnii Ghimpu, Chirtoacă, funcţionarii Primăriei Chişinău cu digerite ocazii se întînlnesc cu familia Bobobc, de pilră: –
  http://www.publika.md/chirtoaca-la-mormantul-lui-valeriu-boboc–a-fost-o-crima-din-partea-autoritatilor-de-atunci_786801_comentarii.html
  Dar Filat a-l promovează pe poliţistul Cociorvă care a fost implicat pe 7 aprilie 2009

  De a “vedea soarele la orizont” mult depinde şi de jurnalişti, care nu vor mai manipula cetăţenii în folosul oligarhilor SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova

 4. Natalia

  Totalmente de acord cu autorul – nu se vrea sa existe un procuror dornic de investigatii, si nu de ascunderi sau puneri la dosit ai dosarelor. Si politicienii, toti absolut compromisi, mai ales liderii tuturor partidelor ai actualei si fostelor guvernari nu vor dori niciodata sa sustina o astfel de persoana. Plus la asta, orice om la noi in tara are rude, cumatri, nasi, fini, etc. si aici imediat apar conflicte de interese, de aceea unica solutie pe care o vad, sa fie un procuror general din strainatate, angajat, care ar lucra fie pentru un salariu mare, dar cred ca rezultatele investigatiilor vor aparea atunci mult mai rapid, si vor fi mult mai concludente. Dar asta e un vis, fiindca dupa lege oricum persoana trebuie votata de deputati. Cine din ei e sinucigas? Nimeni! De aceea noaptea in “padurea Domneasca” Moldova nu e nici macar aproape de sfirsit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *