Nicolae Cuşchevici: Vreau să văd… puşcărie

Voronin e imun. Asta a decis Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului, remiţând la Procuratură, “din lipsă de probe”, solicitarea procurorilor de a-i ridica imunitatea de deputat. Cel puţin deocamdată, neglijenţa în serviciu în timpul protestelor din aprilie 2009, de care e acuzat, nu-i va perturba somnul de general în rezervă. Cu toate acestea, decizia comisiei nu e nicidecum stranie, ba din contra. În realităţile noastre, în general, tentativa, fie și destul de stângace, de ridicare a imunităţii parlamentare a liderului comunist pare a fi stranie.

În ultimii ani, mai mulți funcționari de diverse ranguri au fost bănuiți sau acuzați, dar mai puțini și condamnați. Exact așa s-a întâmplat cu numeroşi poliţiști suspectați că ar fi maltratat tinerii protestatari reținuți. Exact așa s-ar putea întâmpla și în cazul lui Vladimir Botnari și Gheorghe Papuc. Cel mai probabil, scenariul va fi respectat și în cazul Voronin, atât senior, cât și junior. De ce? Experții europeni ne tot laudă legile. Să fie de vină procurorii care nu-și fac meseria cu toată seriozitatea? Sau poate că traficul de influență, șantajul și gențile cu bani scuipă și pe experți, și pe legi, și pe seriozitatea procurorilor?

Pe zi ce trece, speranța de a vedea un rechin trimis după gratii, încet, dar sigur, se stinge. Nu vreau să văd polițiști torționari eliberați din funcție, nu vreau să văd funcționari corupți amendați, nu vreau să văd judecători necărturari sancționați disciplinar, nu vreau să văd miniștri iresponsabili “eliberând” fotolii din piele, nu vreau să văd președinți proletari cu averi de milioane, crescute peste noapte, tânguindu-se că sunt jertfe politice.

Vreau să văd că legea e lege, oricât de dură ar fi uneori. Vreau să văd cetățeni care se adresează la stat după ajutor, nu la presă. Vreau să văd funcționari corupți cu averi confiscate, nu cu amenzi de sute de lei. Vreau să văd ofițeri condamnați pentru tortură și tratament inuman, nu pentru abuz în serviciu. Vreau să văd polițiști condamnați, dar nu la șapte vieți condiționat. Vreau să văd cum fiscul bate la ușa deputatului care are “Bugatti Veyron”, pentru a-l întreba pe ce bani şi-a cumpărat una dintre cele mai scumpe mașini din istorie, dar nu făcând pe mortu-n păpușoi. Vreau să văd declarațiile reale de avere ale demnitarilor, nu maculatoare. Vreau să văd un președinte cercetat penal, nu unul care se ascunde în spatele imunității de ales al poporului. Vreau să văd…

Vreau să-i văd pe toți încălzind paturile pușcăriei. Pentru că o merită. Pentru că ar fi un precedent mult mai preţios pentru R. Moldova decât orice “vot de platină”.

Nicolae Cuşchevici,
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Patou

    Mi se pare totul foarte tulubre. Nu ştiu unde se va ajunge, dar deja pare haos. Lucrurile cred că sunt mult mai grave, chiar dece2t par. Oricum de un final, nu fericit, măcar acceptabil, ce2t de ce2t, nici nu poate fi vorba. Iar declaraţia auzită mi se pare derutantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *