Nicolae Cuşchevici: Transnistria – degetul gangrenat

Transnistria, rmn sau Unităţile Administrativ-Teritoriale din Stânga Nistrului, cum este denumirea oficială, este regiunea datorită căreia R. Moldova şi-a căpătat faima în lume, doar că, între timp, aceasta a reuşit să devină mai “populară” decât însăşi ţara din care, oficial, face parte.

Pentru străini, rmn este o “conservă” care păstrează, în gaz rusesc şi datorii moldoveneşti, mirosul URSS. Dacă ajung să ne viziteze, aceştia preferă să tragă o fugă până la Tiraspol decât până la Orheiul Vechi. Aceştia preferă Leninul din faţa Sovietului Suprem, în schimbul celui din faţa Şcolii de muzică din Făleşti, spre exemplu, deşi singura diferenţă dintre aceştia este mantaua. Aceleaşi persoane preferă T-34 din capitala rmn, în locul celui din vârful dealului de la Corneşti, care este mult mai „elegant”. Pentru ei, comunismul veritabil, conservat în stânga Nistrului, e mult mai intrigant decât sărăcia ascunsă şi omogenă din dreapta râului. Pentru R. Moldova, însă, rmn este un copil rebel, care a costat sudoare, sânge, lacrimi, amputări şi umilinţă, atunci când a apărut.

Cu timpul, rmn s-a transformat într-o adevărată halteră care, pe zi ce trece, ne trage tot mai mult în mocirla care se numeşte pompos – sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Timp de aproape două decenii s-au scris sute de articole la acest subiect, s-a cheltuit o groază de peliculă video, zeci de experţi şi-au tot sucit minţile în căutarea unei soluţii, numeroşi politicieni s-au tot prefăcut că le pasă şi că îşi doresc soluţionarea problemei, în timp ce analiştii au lansat sute de ipoteze şi prognoze, multe dintre care au fost de-a dreptul haioase. Şi ce folos din toată această daraveră? Poate cineva să spună (şi să creadă în ceea ce spune) că relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol sunt mai bune decât cele de la începutul anilor ‘90? Nu cred.

Şi vechile guvernări, şi cea nouă, cu o mândrie prostească, au grijă regulat să ne tot anunţe că X s-a întâlnit cu Y şi a discutat despre rmn, că prin documentul Z, semnat de nu mai ştiu cine acolo, “s-a rătăcit” şi sintagma “diferendul transnistrean”. Şi o spun cu atâta patos, de parcă cele câteva ore de discuţii/tratative sau cele câteva coli de hârtie semnate au făcut-o pe “maica” Rusie să-şi ia o căldare de armament acasă. Şi măcar de ar fi fost aşa, or, la câte discuţii au fost purtate şi la câte documente au fost semnate cu privire la “frontul” transnistrean, chiar să şi-o fi cărat cu căldarea, Federaţia Rusă demult îşi retrăgea toată Armata a XIV-a şi ce mai are ea pe acolo.

Evident, întotdeauna şi oriunde, se vor auzi voci care vor susţine că tratativele nu s-au dus la nivel cuvenit, că abordarea problemei nu a fost care trebuie etc. Poate că şi au dreptate, deşi chiar nu cred că, de la independenţă încoace, timp în care am avut şi un minister anume pentru asta, iar acum avem deja un prim-ministru adjunct pe problema în cauză, nu s-a găsit un singur om care să poată lega câteva vorbe cap-coadă. Ne place nouă să recunoaştem sau nu, dar realitatea din rmn, bună sau rea, e total diferită de cea din dreapta Nistrului. Şi acolo, ca şi aici, deja există o generaţie tânără care se consideră cetăţeni nu ai unei republici separatiste, ci ai unei ţări independente. Şi chiar dacă mai sunt oameni care îşi mai doresc „alipirea” la R. Moldova (şi politicienii noştri cred că ei constituie majoritatea), ca şi în cazul Basarabiei cu România, aceştia nu sunt pregătiţi pentru asta nici moral, nici economic şi nici politic.

Cu toate acestea, rmn nu înseamnă Smirnov, nu înseamnă nici măcar cetăţenii ei. Rmn înseamnă Armata a XIV-a, adică Federaţia Rusă. Iar Rusia nu-i atât de proastă, încât un document semnat sau o discuţie purtată să o convingă să-şi retragă trupele. Asta noi suntem proşti, crezând că, în cele din urmă, aceasta o va face. Rusia întotdeauna a fost şi va fi un prădător care, chiar şi muribund, nu-şi va lăsa prada din dinţi. Reieşind din această problemă cu mai multe (ne)cunoscute, numită sexy – diferend transnistrean – vă întreb ceva banal, dar crud. Dacă R. Moldova este mâna dvs. dreaptă, iar rmn este un deget afectat de gangrenă, ce veţi face?

Nicolae Cuşchevici, 
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Medecins Sans Frontieres

    (text tradus din limba franceza) – “recomandam ca interventia chirurgicala sa fie efectuata de personal cu inalta calificare,probabil 2-3 mii de specialisti dotati cu tehnica de ultima generatie si care sunt capabili sa taie fix pe unde curge cangrena”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *