Nicolae Cuşchevici: The Prodigy “fugăriţi”?

În timp ce întreaga ţară e cam prinsă de forfota politică legată de referendumul din 5 septembrie, un eveniment care a dorit să rupă tiparele scenei muzicale din R. Moldova s-a stins în linişte. De ieri şi până duminică, pe Stadionul Republican din Chişinău urmau să răsune acorduri de chitară, muzică electronică şi sunete reggae. În total, aproximativ 30 000 de persoane urmau să se desfete în 100 de ore de muzică.

Vorbesc de Music Bridge Festival care, potrivit anunţului de pe forumul unui site specializat din R. Modova, ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 25—29 august 2010. Deşi “organizatorul” anunţase că e un eveniment la care se lucra de trei luni şi că “nu e o altă ţeapă tipică R. Moldova”, în cele din urmă asta a fost.

De fapt, forumiştii au privit din start acest eveniment cu scepticism. Citez de pe acelaşi forum:

“Pare să fie un bred (din rusă: delir – n.r.), dar să aşteptăm date oficiale”; “Hopa! Prodigy în Moldova?”; “Eu când am început să citesc ap’ m-am speriat. Am crezut că moldovenii noştri aduc Sonispher-ul (cel mai mare festival rock organizat în România – n.r.) în Chișinău”; “Totuşi, îmi pare că e un gon (jargon rusesc: minciună – n.r.) mare-mare, cum a mai fost şi cu Lady Gaga. Nu cred!”

Scepticismul rockerilor poate fi înţeles cu uşurinţă. Era destul să citeşti numele formaţiilor care urmau să fie cap de afiş la Music Bridge Festival: spectaculoşii de la The Prodigy, “corbii” de la The Rasmus, veteranii de la Uriah Heep şi Skunk Anansie cu superba lor solistă de culoare. Trebuie să recunosc, totuşi, că nu e vorba de granzi mondiali, dar pentru o ţară ca R. Moldova, ar fi fost echivalentul unui concert Metallica în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Deja pe site-urile unor formaţii apăruse şi locaţia Chişinău, festul s-a împotmolit undeva. Am încercat să aflu unde. O formaţie din România mi-a spus că, din “informaţii la mâna a treia”, a înţeles că politicul a fost împotriva acestui eveniment. La Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău şi la Ministerul Culturii m-au anunţat că nu ştiu nimic de fest. I-am scris „organizatorului”, dar acesta n-a răspuns, de aceea nu dau numele demnitarului X care “i-a fugărit” pe The Prodigy&Co, pe motiv că în ţară au fost inundaţii şi lumea jeleşte.

“Să mor dacă nu e mai greu de ajuns la Chişinău decât la Istanbul”, îmi spunea un membru al unei trupe româneşti care trebuia să cânte în cadrul festului, în timpul unei discuţii on-line. Deşi e o expresie comică, situaţia este jalnică.

Nicolae Cuşchevici,
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *