Nicolae Cuşchevici: Specimene tupeiste

Deşi nu cred că tupeul este o calitată specifică, per general, moldovenilor, în ultimul timp, tot mai multe exemplare din ţarcul numit R. Moldova au dat dovadă de el. Că e o calitate de care indivizii respectivi dau dovadă arareori sau foarte des, nu ştiu, aşa că am să mă rezum doar să-i prezint, cu impresiile pe care mi le-au creat aceştia.

Dorin Popovici. Unul dintre judecătorii care în aprilie 2009 a instrumentat cazuri în comisariatele de poliţie. În cadrul şedinţei Colegiului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, reunit la solicitarea ministrului Justiţiei, pentru a lua o decizie în cazul lui Popovici, ultimul a fost foarte liniştit (de parcă ar fi ştiut din start care va fi verdictul). Şi părea atât de sincer atunci când citea (de parcă ar fi fost la spovedanie), fără să-şi rupă ochii de pe foaie (probabil nu prea are ţinere de minte omul) cum a făurit justiţia – “Le-am explicat drepturile, am dat citire procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi le-am propus persoanelor să declare liber de ce ele sunt învinuite. M-am convins că acestea au încălcat ordinea publică în seara de 7 pe 8 aprilie 2009”. Era cât pe ce să-l cred, atât de sincer părea. Dar sunt sigur că în zilele în care a emis sentinţe, avea o cu totul altă mină.

Marian Lupu. Cu ale sale două limbi (limba română – denumire istorică şi ştiinţifică şi limba moldovenească – denumire politică), omul pare a fi în căutarea continuă a rezolvării ecuaţiei în care trebuie să împaci lupul, capra şi varza. Mă miră că nu a lăsat loc şi pentru vreo limbă cu denumire socială, economică, morală etc., ca să creăm din R. Moldova Babelul sec. XXI.

Ion Muruianu. Deja fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), după ce şi-a permis să afirme că jurnaliştii se transformă, uneori, din dulăi de gardă în câini turbaţi (afirmaţie făcută în contextul numărului mare de dosare pierdute de R. Moldova la CEDO), acesta s-a dat cu fundul la gard, după cum se spune în popor, printr-un comunicat de presă al CSJ, în care se spune că presa a înţeles greşit. Dle Muruianu, da’ nu v-aţi gândit că poate Dvs. v-aţi exprimat greşit?

Vladimir Voronin. Declaraţia acestuia că Muruianu este cel mai inteligent și cel mai cinstit judecător al R. Moldova m-a lăsat fără replică. Că, dacă, Muruianu is the best of the best, atunci oamenii de la ţară în general sunt sfinţi, dar, încă nu ştiu de ce, nu am auzit ca vreunul dintre ei să fie canonizat.

Nicolae Cuşchevici, 
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *