Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Nicolae Cuşchevici: Nu am, Puşkin,…

Nicolae Cuşchevici: Nu am, Puşkin, cu tine nimic

Dorm şi visez…

La 14 februarie, de ziua naşterii regretatului Grigore Vieru, Dorin Chirtoacă, primar general de Chişinău, a instalat prima placă cu noua denumire a str. A. Puşkin, care va purta numele poetului basarabean.

Miile de semnături colectate pe mai multe petiţii on-line, care militau anume pentru redenumirea str. Puşkin, au avut efect, iar autorităţile locale au depăşit frica de a jigni reprezentanţii populaţiei rusofone. Or, faptul că, până în prezent, numele scriitorului rus, A. Puşkin, era purtat de o stradă din plin centrul Chişinăului, care se mărgineşte cu Piaţa Marii Adunări Naţionale, se intersectează cu str. Veronica Micle, 31 august 1989, Bucureşti, M. Kogălniceanu, A. Mateevici şi este paralelă cu M. Eminescu şi V. Alecsandri, doi dintre marii clasici ai literaturii române, nu era o ofensă la adresa populaţiei băştinaşe? Evident, nu-l putem nega pe Puşkin şi opera sa, dar să pui în aceeaşi cratiţă un tănăr care a vizitat de nevoie tărâmurile moldave şi pe acelaşi Kogălniceanu e o ipocrizie.

Dorm şi visez…

La iniţiativa mai multor aleşi locali, bustul lui Puşkin din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” a fost strămutat în curtea liceului care poartă numele geniului literaturii ruse, iar, în locul lui, autorităţile au anunţat că va fi înălţat un monument-simbol al literaturii române.

Mă trezesc…

La 14 februarie, Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, a instalat prima placă cu noua denumire a bd Renaşterii. Redenumirea acestuia e una cât se poate de stupidă. E ca şi cum a-i vinde un roman de Rebreanu, ca să-ţi cumperi altul, semnat de Preda, ambele având, în principiu, aceeaşi valoare.

Evident, aleşii locali au ales anume bd Renaşterii nu din simplul motiv că, în zona respectivă, a trăit poetul pe parcursul vieţii sale. Or, şi poetul Liviu Damian a locuit pe acelaşi bulevard, dar autorităţile au reuşit să se spele pe mâini doar cu o placă comemorativă în memoria acestuia.

M-am trezit…

În general, ideea redenumirii str. Puşkin în Vieru îmi pare una care nici măcar nu trebuia discutată, ci aplicată, pur şi simplu, or, subiectul e unul indiscutabil. Oricum, ar fi apărut elemente care s-ar fi împotrivit acestui lucru, dar e şi firesc ca unele decizii să provoace nemulţumiri. Vorba ceea, ca să intri la toţi în voie, ar trebui să nu faci nimic.

Între timp, bustul lui Puşkin continuă să stea în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, în centrul celor mai de seamă scriitori români. Ce merite o fi avut Puşkin în faţa poporului român?

Şi, un apropo: — Dlor consilieri municipali! Da’ dvs. ştiţi pe ce stradă a locuit Puşkin în perioada exilului în Basarabia?

PS. Sunt treaz…

Bd Renaşterii e acum bd Gr. Vieru, doar că, „la braţ” cu monumentul „Eroilor Comsomolişti”, acesta este echivalentul lui Lenin îmbrăcat în maiou cu sigla UE sau NATO, aşa că cei nemulţumiţi de ideea că acesta trebuie strămutat, nu rezistă criticii. Ar fi fost altceva dacă s-ar fi propus demolarea monumentului şi turnarea materialului pentru fundaţia viitorului Stadion Olimpic, bunăoară, care se află la câţiva paşi.

Nicolae Cuşchevici, 
n.cuschevici.zdg@gmail.com