Nicolae Cuşchevici: Drumul hrăpăreţ

R. Moldova şi drumurile “bombardate” sunt deja două elemente indispensabile. Să mergi, fie şi într-o maşină de lux, dar să ai senzaţia că eşti în căruţă e deja un lucru obişnuit. Numeroasele “valuri”, crăpături şi gropi nu mai trezesc mirarea, iar puţinele petice de drum bun ni se par mai degrabă o anormalitate, decât un lucru firesc.

Zi de zi, an de an, cu regularitatea unui animal hrăpăreţ, drumurile înghit zeci, sute de mii de lei din banii cetăţenilor. Tot aşa au înghiţit şi impunătoarele credite luate de R. Moldova în cele aproape două decenii de independenţă. Tot aşa vor înghiţi şi cei 75 de milioane de euro pe care Guvernul i-a împrumutat, zilele trecute, de la Banca Europeană de Investiţii, dar şi pe cei care urmează să-i împrumute sau să-i obţină sub formă de granturi. Iar noi nu am mai ajuns să călătorim pe drumuri “europene”.

Cu acelaşi „succes”, drumurile înghit, din cauza calităţii lor, şi cei circa 30 de milioane de dolari SUA pe care conducătorii auto îi alocă pentru repararea şi întreţinerea maşinii, în timp ce, neoficial, această sumă este de patru ori mai mare. Cu aceeaşi sârguinţă, drumurile înghit, anual, viaţa a circa 400 de persoane, adică cam un cătun întreg.

Chiar zilele trecute am surprins discuţia unor şoferi, nemulţumiţi de faptul că, pe proaspăta porţiune de drum din traseul Orhei-Rezina, reparată capital, au apărut deja “valuri”. Probabil că aceştia nu vor fi deloc miraţi dacă, în câţiva ani, vor apărea şi “renumitele” gropi. Cel puţin aşa s-a întâmplat cu mai multe porţiuni de drum reparate în ultimul deceniu. Nu sunt specialist ca să pot explica acest fenomen, dar dacă în alte ţări nu există astfel de probleme, de ce apar la noi? Doar atunci când instituţiile abilitate află că, odată cu reparaţia şoselei, cineva îşi repară ograda sau drumul din faţa casei, sau descoperă că cheltuielile de facto sunt mult mai mici decât cele de jure, răspunsul se conturează de la sine.

Nicolae Cuşchevici,
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *