Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Natalia Dabija: Ziarul nu judecă

Natalia Dabija: Ziarul nu judecă

Din întâmplare, am fost întrebată dacă „o să i se primească ceva” bărbatului care are nişte probleme în afaceri şi care s-a adresat nu doar instanţelor de judecată, ci şi mass-media. Ciudat e faptul că cineva, din TV, l-a trimis la ZdG, spunându-i că acolo „se ocupă de aşa cazuri”. După ce am analizat la ce se referea de fapt întrebarea, mi-am dat seama că unii confundă mass-media cu instanţele de judecată. Câine de pază al societăţii, aşa cum a fost numit de multe ori jurnalistul, latră şi bate alarma atunci când se produce ceva ilegal, imoral sau inechitabil. El nu strigă în gura mare cine-i de vină, el nu muşcă oamenii şi nici nu dă apreciere vinovăţiei acestora.

Mulţi înţeleg exact invers. Ei vor să mergi cu ei şi să le rezolvi problema. Imediat şi fără nume. De câte ori s-a întâmplat să vină oameni şi să spună o istorie, iar apoi să zică: „ei, da ce, doar o să scrieţi despre asta şi atât?”, dezamăgiţi profund. Apoi ne spun ce ar dori de fapt. „Aş vrea să mergeţi acolo, la instituţie, să le spuneţi gardienilor să-i dea drumul sau să mergeţi cu mine să mă primească chiar acum, fără rând”.

Jurnalistul poate să meargă acolo ca să discute cu oamenii implicaţi şi să descrie situaţia, dar nicicum nu poate să îl apuce de gât pe un gardian sau pe o funcţionară. Asta ar putea face poliţistul sau judecătorul, în urma unei decizii judiciare. Jurnalistul nu trebuie să ţină partea nimănui, sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Doar să redea ceea ce se întâmplă sau s-a întâmplat, ca cititorul să îşi facă singur concluziile.

Jurnalistul lucrează în serviciul interesului public şi este obligat să semnaleze neglijenţa, abuzul sau injustiţia, de orice fel, care se produce în societate, dar nu să sancţioneze actorii faptelor. Meseria jurnalistului, după o definiţie mai veche, constă în a căuta şi a aduce la cunoştinţă adevărul. Nicăieri nu se menţionează că jurnalistul va recupera daunele păgubiţilor, de exemplu, sau va pedepsi criminalul. Datoria sa este ca aceste fapte să ajungă în instituţia abilitată să facă acest lucru. Jurnalistul nu este în drept să judece oameni, fie că aceştia sunt politicieni, profesori, preoţi, violatori, tâlhari, preşedinţi sau poliţişti.

Natalia Dabija