Natalia Dabija: Viaţa satului

Cu mare plăcere plec prin sate. Acolo oamenii mi se par mai deschişi, mai amabili şi mult mai oneşti. Mă impresionează  cumsecădenia lor. De data asta, am sunat la primăriile câtorva sate. Secretarele de la primăriile rurale sunt mult mai amabile chiar cu mult superioare celor din anticamerele de la Chişinău. Dacă în capitală poţi să te pomeneşti cu ziua stricată de la un prim contact telefonic cu vreo secretară, la sat oamenii sunt bucurosi să răspundă, să ajute, să contribuie, fie şi cu o vorbă.

Căutam familii bune şi cu mulţi copii. Am găsit mai multe, diferite, şi impresionante. O familie de gospodari din Răculeşti, r. Criuleni. Au patru copii şi se descurcă. Cresc cartofi şi îi vând la Chişinău. La ora trei noaptea, piaţa este împânzită de ţărani. Adevarata piaţă începe dupa ora 12 noaptea, când vin oamenii cu dubiţe pline de cartofi, roşii, castraveţi şi fructe. Vând totul la un preţ simbolic, iar a doua zi “realizatorii” vând marfa la un preţ pe măsură.

Alţi oameni, în floarea vârstei, au lăsat apartamentul din capitală şi s-au mutat la ţară, împreună cu cele patru fete. Şi-au făcut casă şi o moară. Satul are unde măcina făină acum. La Ialoveni, o familie de oameni blajini cu 5 copii de care nu mai credeam că mai există. Ascultă parinţii, lucrează şi sunt buni la carte.

O altă familie are trei copii. Mămica are doar 23 de ani, dar împreună cu copiii şi soţul merge la prăşit cu ziua, asta e munca din care se întreţin. Sunt diferiţi, dar îşi iau viaţa în serios.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *