Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Natalia Dabija: Samahonul crizei

Natalia Dabija: Samahonul crizei

«Cum n-o dregi şi cum n-o dai, moldoveanul nu bea ceai»

După ce şi anul acesta vinul moldovenesc a fost boicotat, atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, oamenii de la sate se specializează, mai nou, în fabricarea samahonului. Această băutură este asemănătoare vodcii, însă de multe ori mai tare şi chiar mai sănătoasă, zic ei.

În această perioadă, mulţi scot vinul rămas de anul trecut din beciuri şi îl fierb, la foc mic, în cazane speciale. Aşa obţin o nouă băutură – samahonul. Din 120 de litri de vin, se face cam 20 de litri de samahon, cu o tărie de 70 de grade. Pentru gust, se mai strecoară arome de căpşune, cireşe sau vişine. Mulţi spun că acesta este un produs natural, mult mai sănătos decât vodca din magazine, fabricată deseori în condiţii dubioase.

Cei pe care i-am văzut erau în plin proces de obţinere a miraculoasei băuturi. Ei susţin că şi în timpul URSS făceau samahon. «Ne ascundeam în râpă, ca să nu se vadă fumul care iese din cazan». Acum, se grăbesc să facă ceva cu vinul vechi, că se apropie sezonul vinului nou.

Consumul de alcool de provenienţă casnică ocupă cea mai mare pondere în consumul de băuturi la sate. În gospodăriile moldovenilor, se produc anual între 300 şi1000 de litri de vin, iar băuturi tari – sub 50 de litri. O parte din băutură este vândută, iar cealaltă este consumată acasă, în fiecare zi, la sărbători sau când apar alte «trebuinţe». Vinul şi samahonul nu dispar din beciul moldovenilor. Şi mai vrem să nu fie violenţă în familie, bătăi şi omoruri, comise, de obicei, de persoane aflate în stare de ebrietate?

Vecinii noştri, în 2007, odată cu aderarea la UE, au impus anumite restricţii la fabricarea ţuicii şi chiar accize. Pentru cantitatea de 50 de litri de produs destinată consumului propriu al unei gospodării individuale, nivelul accizei datorate statului reprezintă 375 euro/hl alcool pur. Toţi acei care deţineau instalaţii de producere a ţuicii trebuiau să declare şi să se înregistreze la autoritatea fiscală teritorială. Garda Financiară efectua razii şi controale pentru a-i depista pe cei care fabrică alcool acasă. În R. Moldova, nu există, până în prezent, limitări la producerea alcoolului în condiţii casnice sau amenzi pentru aşa ceva.

Natalia Dabija